Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Facebook en Apple!

Liveblog: Facebook en Apple!

Update 21:35 uur: Apple +1,8%

De Amerikaanse techgiganten hebben er vandaag zin in, want ook Apple verrast positief. De omzet kwam in het derde kwartaal (fiscaal 4e kwartaal) uit op $64 miljard (+2% YoY) en dat is beter dan de $63,1 miljard waar analisten rekening mee hielden.

Ook de winst per aandeel ligt voor de zoveelste keer boven de consensus. De markt ging uit van $2,84, maar Apple krijgt het voor elkaar er $3,03 uit te peuren. De outlook voor het laatste kwartaal is redelijk in de prik. Analisten voorspelden een omzet van $86,71 miljard en Apple geeft een range tussen de $85,5 en $89,5 miljard. 

Met name van die dure iPhones werden er meer verkocht dan gedacht. Er werd voor $33,36 miljard aan iPhones omgezet en dat is beduidend beter dan de $32,77 miljard waarop analisten rekenden. Ook de verkopen van iMacs ($7,0 miljard), iPads ($4,7 miljard) en services ($12,5 miljard) waren beter dan verwacht.

De brutomarge gaat volgens Apple volgend jaar naar ongeveer 38%. De markt rekende op 37,6%. Dit is voor beleggers een extra trigger om het aandeel hoger te zetten.Op al het goede nieuws zien we de futures verder omhoog bewegen. De S&P500 future koerst op dit moment op 3.052 punten en dat zou een nieuwe all time high betekenen. (Niels Koerts)


Update 21:10 uur: Facebook verrast

Facebook staat nabeurs 2,5% hoger, omdat het socialemediaplatform zowel de omzet- als winstverwachting ruim verslaat. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op $17,6 miljard en dat is 29% meer dan in diezelfde periode een jaar geleden. De markt ging uit van slechts een plus van 26%.

De winst per aandeel bedroeg $2,12 en dat is ook meer dan de $1,88 waar analisten rekening mee hielden. Het aantal dagelijks actieve gebruikers stijgt 9% jaar op jaar naar 1,62 miljard. Een tikje meer dan de consensus van 1,61 miljard. Het aantal maandelijks actieve gebruikers is 2,45 miljard en dat is precies in de prik.

Al met al keurige cijfers. Als we het hebben over Facebook dan gaat het vaak over schandalen of de Libra, maar uiteindelijk draait het erom hoeveel geld er in het laatje verdwijnt. En dat is wederom erg veel.

In de onderstaande grafiek ziet u het aantal maandelijks actieve gebruikers gewoon oplopen. De groei komt vooral uit de rest van de wereld, maar ook in Europa en Verenigde Staten komen er mensen bij. Een teken dat mensen ondanks alle schandalen toch gebruik blijven maken van het platform. Op het Facebook-platform zitten de 30-plussers en op Instagram de jongeren.

Philips
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De markt gaat ervanuit dat de groei doorzet. Voor 2020 wordt een omzetgroei verwacht van 22% en een winst per aandeel van $9,53. Dan rolt er een getaxeerde K/W van 20 uit. Beslist niet duur voor een snelgroeiende onderneming. Maar goed, dan moet u wel kunnen leven met af en toe een stevige boete. (Niels Koerts)


Update 18:15 uur: AMG en ASMI

Nog even snel, geen bijzonderheden bij ASMI geloof ik.

AMG is er ook. Oei?

 


Update 16:30 uur: Fugro breekt uit

Bijna alle cyclische en zeg maar moeilijke aandelen in de AMX krijgen klop vandaag. Eentje staat er echter te stralen. Besvestigd door mijn TA-collega's van Tostrams: Fugro is aan het uitbreken. Dat is best spannend, want de shorts lopen op. Dus wellicht meer koersgeweld de komende dagen. Houd er rekening mee.

 


Update 16:20 uur: Allons enfants de la patrie?

Zo had ik het nog niet bekeken. U wel? Waarom ook niet, momenteel heeft Griekenland de hoogste groeicijfers van de EU en daar had ook niet iedereen op gerekend, zeg maar.

 


Update 15:50 uur: Lichtpuntje General Electric

Verwachtingen verslagen en de cash flow-verwachtringen omhoog: het is voor het eerst sinds jaren dat General Electric echt goed nieuws heeft na al die ellende. De koers staat dan ook 13% hoger op aardig volume. Ja, dit kan De Draai zijn of Het Begin Van Iets moois, maar dat moet u nu gokken of beredeneren en dat heet risico.

Het echte antwoord is namelijk altijd pas achteraf.

 


Update 15:25 uur: En dat was die handelstop

Ah, vandaar die koersdaling? Ja, op die top zouden VS en China hun gedeeltelijke handelsakkoord tekenen. Het land en hoofdstad Santiago staan intussen stijf van het traangas en erger, ofwel even niet. Wordt dat akkoord nu uitstel of afstel? Tip: laat het samenvallen met brexit.

Bloomberg heeft het verhaal:

 


Update 15:20 uur: Oh ja, de Fed

Ja, waar gaat het eigenlijk nog over...? Inderdaad, om 19:00 uur tikt de Fed een kwartje af. Ik kan me voorstellen dat u de schrik om het hart slaat. Dit kan toch niet goed blijven gaan? En dat geldt voor meer dingen. Klopt, maar maak u geen illusies. Het is nooit anders. En bull markets gedijen op onzekerheid en angst.

 


Update 15:10 uur: Risk-off

Typisch 2019. De beurs schakelt in risk-off modus. AEX zakt een half procentje weg, maar da's niks bijzonders. Ik blijf me verbazen dat dan de cyclische, financiële en de aandelen met issues meteen procenten zakken. Vooral in de AMX. Eén ding: de rentes doen dit keer niet mee. Die zakken maar één basispuntje.  

Nabeurs hebben ASMI en AMG Q3-cijfers. Nu met 2,5 à 2,7% korting te krijgen. Kan duurkoop blijken, dat wel. Voor Heins Schimmelbusch' metalenhandeltje heb ik helaas geen consensus. Wel voor Chuck del Prado's Willy Wortelmachines: €1,03 winst per aandeel over Q3 en €260 miljoen omzet.  

 


Update 14:05 uur: Pre-market VS

Intussen voorbeurs VS... Tom heeft mooie plaatjes en neemt een verrassende brexit-wending: hij rekent het Engelse Glaxo maar vast tot het Amerikaanse meubilair. Merck ligt het beste, dat doet pre-market +3,5%. De rest doet niet veel op lage omzet. Glaxo doet +1,8%. In Londen.

 


Update 14:00 uur: Vooruitblik Apple en Facebook

Apple en Facebook zijn vanavond de laatste grote Amerikaanse technologie-juggernauts met Q3-cijfers. Eerder viel Alphabet tegen, Microsoft werd schouderophalend ontvangen en Amazon kreeg een tik op onverwacht hoge kosten en tegenvallende outlook. De cijfers van Apple en Facebook vallen eigenlijk altijd mee... maar de koersreacties niet per se.

Eerst maar even de consensus voor vanavond voor Apple (liefst $63 miljard omzet wordt er verwacht)... 

... en Facebook. Spreken voor zich.

Bij Apple gaat het denk ik vooral om de bekende iPhoneverkopen en de omzet in China. Ook productie en overheidsbemoeienis zijn daar hoofdpijndossiers; denk aan die app in Hongkong. Bovendien horen we graag hoe het met de uitrol van Apple TV zit.

Bij Facebook gaat het alleen nog maar over libra, allerlei schandalen en nepnieuws en het bedrijf tikt voor mijn gevoel wekelijks wel ergens een boete af. Die rol hebben de techs met verve van de banken overgenomen, zie Google. Er is alleen één maar: de core business van het bedrijf, advertentie-inkomsten, dendert onverminderd voort.  

Apple vind ik zelf intussen meer een blue chip dan een groeiaandeel. Kijk maar naar de verwachtingen en zoek de double digits. Dat zijn er niet zoveel meer.  

 Facebook laat nog wel mooie verwachte groeicijfers zien. 

Met de wijsheid achteraf was die omzetwaarschuwing op 2 januari het perfecte koopmoment voor Apple. Intussen is de koers helemaal hersteld, zijn er weer all time highs en is er zelfs nog meer dan dat. Lang geleden namelijk dat het aandeel zo duur was.  

Facebook laat de ideale beursgrafiek zien: stijgende winst en omzet, dalende waardering ondanks een per saldo opgelopen koers, die het het laatste jaar 20% beter deed dan de S&P 500. Aan dividend doet het bedrijf niet. Misschien kan Carl Icahn een mooie brief schrijven aan CEO Mark Zuckerberg. Zo begon de shareholders return ook bij Apple.  

 


Update 13:45 uur: BBP VS

Mooi plaatje, hè? Joe Sixpack hield in Q2 de Amerikaanse economie overeind: +1,9% QoQ, waar +1,6% werd verwacht. De dollar wappert wat, maar per saldo reageren de koersen niet. Logisch, BBP Q2 is een oud cijfer. Wij zijn intussen twee voorlopende indicatoren van het BBP Q3 verder, ofwel de ISM Manufacturing Index. Vrijdag verschijnt de nieuwste.

Ah, intussen druppelen de eerste recensies binnen van het BBP-cijfer:

 


Update 10:15 uur: Oh, de banken weer

Als u zich afvraagt waarom ABN Amro en ING niet zo goed liggen: er zijn nogal wat Europese banken vandaag met cijfers. Om te beginnen de bovenste drie uit dit rijtje, da's makkelijk. Ofwel, beroerde cijfers. Zelfs Deutsche Bank krijgt het voor elkaar om weer teleur te stellen. Standard Chartered plust wel op de Q3's.

 


Update 10:15 uur: ASML

Made in the Netherlands, citaatje:

The EUV-scanner is the most technologically advanced tool of any kind that’s ever been made.

Ga kijken onder uw koffie, waanzinnig dit. Laat gerust de oh's en ah's maar rollen, maar zet uw gewone in plaats van roze bril op als u naar het aandeel kijkt. Ja, ASML is een héél mooi fonds, maar niet goedkoop. Beetje crowded trade ook. Naar dit filmpje keken ook al bijna 800.000 mensen. In drie dagen.

 


Update 10:00 uur: Heijmans

CEO Ton Hillen van Heijmans heeft denk ik zijn eigen woorden tien keer nagelezen. Het toeval wil dat op de dag dat de bouwer met Q3's komt, de bouwers niet bouwen, maar op het Haagse Malieveld demonstreren. Nota bene, werkgevers en werknemers staan daar hand in hand. Komt ook niet vaak voor.

Dit zegt Hillen:

De omzet en het resultaat voor dit jaar worden nu nog beperkt beïnvloed door de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof. Wanneer concrete maatregelen over stikstof en PFAS niet op korte termijn helder worden, zullen we de gevolgen ervan in de komende jaren duidelijk gaan merken.

Om verdere vertraging in de bouw- en infrasector te voorkomen, is op korte termijn meer helderheid nodig. Vanzelfsprekend zijn we vóór een gezonde leefomgeving en voor verduurzaming van onze branche. Maar aanscherping van de regels kan niet ineens, dit vergt een transitieperiode.

Nico heeft al even zitten cijferen en denkt aan 7-12% impact op de overigens redelijke resultaten volgend jaar voor Heijmans. Tenminste, als er geen Haagse helderheid komt, om Hillen vrij te citeren.

Eigenlijk bevestigen die stikstoftoestanden - waar tot een paar maanden terug nog nooit iemand van had gehoord - dat er altijd iets is in de bouw. Dit is ook zo'n risico, of misschien wel zwarte zwaan, die u van tevoren niet had kunnen bedenken. Nu zijn we gelukkig op de beurs nog opportunistischer dan in de Haagse arena.

Heijmans daalt flink op die Q3's - of dat stikstofverhaal - en was sinds begin 2012 niet meer zo goedkoop. Daarna verdubbelde de koers. Misschien moet u net zo opportunistisch zijn als de familie Wessels, die de beurs zelf gebruikt om in het eigen aandeel te handelen. Want daar komt het wel op neer, met alweer mogelijk een bod op de tent.

Het blijft een bouwer, dus misschien moet u wachten op echt een trendbreuk, maar zet Heijmans maar op uw watchlist om mogelijk een mooi ritje omhoog te maken. Ritje, want een echte belegging is het naar mijn bescheiden mening ook niet, hoezeer Hillen en de zijnen ook hun best doen. Er is namelijk altijd wel wat.

 


Update 09:30 uur: HAL

Kunt u raden welke familie dit is? Inderdaad, de familie Van der Vorm, grootaandeelhouder van HAL. Wat gaan ze met de GrandVision-miljarden doen, is de vraag in dit Bloombergstuk. Niemand die het weet. Bloomberg dus en daarom wellicht wat extra interesse voor en misschien wel in het aandeel vandaag.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links