Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Brunel waarschuwt, Tom2 en Prosus

Liveblog: Brunel waarschuwt, Tom2 en Prosus

Update 20:30 uur: Brexit, Brunel en Takeaway

Even een avond-update, want er is nieuws en ik kom nog wat interessante puntjes tegen. Eerst deze maar even, er was eens een belangrijke brexit stemming. Pond wat lager, maar FTSE 100 future, Gilts en de rest reageren per saldo niet zo veel.

Oh wacht, er is nog een stemming? Ja dus. Serieus, is er nog iemand, al is het maar eentje, die het nog volgt...?

Oei. Dan deze, wellicht is er wat prijsactie bij Brunel te verwachten morgen, om een understatement te gebruiken. De winst, niet de omzet, voor dit jaar pakt veel lager uit dan verwacht door tegenvallers en reorganisatiekosten.

Deze past hier goed bij, een 20% winstdip dit kwartaal voor onze bedrijven.

Volgende onderwerp: inmiddels heeft Takeaway ook gereageerd, ze vindt haar fusiebod op Just Eat beter voor de stakeholders. Aandeelhouders kunnen lekker meegroeien met de combinatie Just Eat Takeaway, meent het bedrijf. Just Eat aandeelhouder Cat Rock (3%) wil minimaal 925p van Prosus zien.

Voor wie het allemaal te snel gaat, of door de bomen het bos niet meer ziet:

 


Update 16:30 uur: TomTom?

Tweede TomTom blogje al vandaag, maar helaas: ik ben niets wijzer geworden.

Zoveel knappe koppen op dit forum en niemand snapt iets van deze stijging???

Het is de retorische vraag die iemand op het TomTom forum stelt en waar ik mij bij aan sluit: ik heb ook geen idee waarom het aandeel zo hard stijgt. Inderdaad is nieuws op het TomTom forum vaak eerder nieuws dan het officieel nieuws is, maar dit keer weet ook deze altijd zo goed ingevoerde club het even niet.

Wel valt de naam Microsoft vaak in de draadjes. Deze partner van TomTom komt morgen nabeurs Wall Street met Q3's. Wie weet zitten in die rapportage aanknopingspunten voor TomTom, maar dat is een beetje vergezocht...? Als er echt iets te melden is over deze samenwerking dan volgen er wel persberichten.

Verder is dit dan maar een gevalletje vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van en het is nog op mooi volume ook.

Update 17:15 uur, Jos denkt het te weten, maar noemt geen namen, rugnummers en mogelijke prijs. 

 


Update 16:00 uur: Het lot uit de loterij

Eerlijk zeggen, wat zou u doen? Over uw aandelen hoeft u denk ik minder lang na te denken als daar het dubbele voor wordt geboden. Geweldig filmpje dit! Hier zijn dikke boeken psycholgie over te schrijven.

 


Update 15:45 uur: ABN Amro II

Er zijn nog een paar advieswijzigingen bijgekomen. De score vandaag is als volgt. Zie hieronder, dat ABn Amro advies van Deutsche Bank heeft vast iets met de vorige post in dit blog te maken. Wrijf het er maar in, die koop van ING voor ArcelorMitttal liep een béétje boel tegen haar in. 

 • ABN Amro: naar €18 van €19 - Deutsche Bank
 • AkzoNobel: naar hold van buy (€85) - KBC
 • ArcelorMittal: naar €18 van €31 (buy) - ING
 • Takeaway: naar €86 van €91 - JP Morgan
 • Flow Traders: naar naar €25,50 van €28 (buy) - UBS

 


Update 15:30 uur: ABN Amro

ABN Amro is vandaag zowaar de best presterende Europese bank. Heeft dat misschien te maken met de pre earnings call die ook de bank heeft gehouden (na eerder onder meer Philips, Randstad en Heineken)? Een lezer gunt mij vandaag een blik in de mailing die hij kreeg van zijn broker anxex vermogensbeheerder.

Nothing major dus, ofwel op 13 november komt ABN Amro met cijfers die min of meer in de prik zijn? De broker vermeldt wel dat ze verwacht dat die witwaszaak lang duurt. Wellicht geen essentiële updates hierover.

 


Update 15:10 uur: Verizon, Disney en Netflix

De strijd is begonnen! Intussen sakkeren collega's om mij heen - ik kijk nooit tv, heb geen abo's op Netflix en de rest, ofwel ik ben hartstikke neutraal - dat er op Disney geen zaak te zien is. Wat is uw ervaring?

 • Disney +2%
 • Netflix -2%

 


Update 15:00 uur: WeWork

WeWork is er uit, Softbank mag haar redden. JPMorgan Chase was ook in de race met een reddingsplan. Gediste CEO Adam Neumann krijgt als dank voor jointjes draaien, tequila inschenken en alle rampzalige publiciteit $1,7 miljard mee.

De postte ik vanochtend nog. Wat vindt u? Had Softbank gewoon haar niet moeten nemen, of doet ze er goed aan het bedrijf over te nemen? Want daar komt het wel op neer. De tijd gaat het leren, luidt het cliché en of we ooit nog WeWork aan de beurs gaan zien...?

 


Update 14:45 uur: Biogen!

Goed nieuws van en voor Biogen en voor iedereen die misschien in de toekomst met deze rot- en vernederende ziekte krijgt te maken. De koers doet maar liefst +36% nu pre-market en de hele dagelijkse omzet is er al door.

Er zijn meer bedrijven met Q3's en dit zijn nu de koersreacties pre-market:

 • McDonald's -3,3%
 • Harley-Davidson: +6,7%
 • (Under Armour (CEO stapt op) +2,0%
 • Procter & Gamble 4,3%

Voor de nieuwsgierigen onder u vat CNBC alles kort samen:

 


Update 13:20 uur: Procter & Gamble

De oude concurrent van Unilever levert prima Q3's en verhoogt de verwachtingen: +4,4%. Unies reageert er echter amper op.

 


Update 13:00 uur: Pensioenfondsen en pensioenfondsen

Resumerend en ik citeer DNB:

Het aantal deelnemers dat aangesloten is bij een pensioenfonds waarvan de beleidsdekkingsgraad niet aan het wettelijk vereiste minimum van veelal 104,2% voldoet, is in het derde kwartaal gestegen van 11,4 naar 12,1 miljoen. Het betreft nu 63% van alle deelnemers (Grafiek 2), die zijn aangesloten bij 70 pensioenfondsen.

Voor 56 pensioenfondsen geldt dat de beleidsdekkingsgraad boven 104,2% ligt, maar niet toereikend is voor (gedeeltelijke) indexatie (<110%). Bij deze pensioenfondsen zijn 5,1 miljoen deelnemers aangesloten.

Ten slotte geldt dat 78 pensioenfondsen een beleidsdekkingsgraad hebben die boven 110% ligt en daarom (gedeeltelijk) toeslag kunnen verlenen. Bij deze pensioenfondsen zijn zo’n 2 miljoen deelnemers aangesloten.

Eigenlijk doen onze pensioenfondsen niet eens zo slecht - met name de risico-averse verdienen een pluim - maar het is dat grootmachten ABP en PGGM de boel scheef trekken.

 


Update 12:40 uur: Kiadis

Kiadis herstelt eindelijk een beetje van de halvering vrijdag. Winst is winst (iets wat trouwens ook voor verlies geldt), maar besef dat u in een lege huls belegt of handelt. Er is alleen een prijs op het bord, de fundamentals gelden niet meer. In feite moet Kiadis een nieuw bedrijfsplan en prospectus maken.

 


Update 12:30 uur: TomTom

Verder zoek ik maar niet :-)

 


Update 12:00 uur: Overheid als belegger

Ja, want Marlies heeft een heuse website, hartstikke innovatief. Zucht. Is beleggen een overheidstaak? Ik vind van niet en ga het risico zelf maar lopen, wie zo graag wil. Dit wordt nog wat als de staat een investeringsfonds van €50 miljard begint. Dat gaat op een parlementaire enquête uitlopen, voorspel ik u. 

Ziezo, plak ik deze er nog even aan vast. Iets in mij zegt namelijk dat het bij de beleggingsambtenaren iets anders toe gaat.

 


Update 10:10 uur: Prosus, Just Eat & Takeaway

De naam zong inderdaad al enige tijd rond als bedrijf dat een tegenbod zou kunnen doen. Inderdaad, Prosus, dat in meer maaltijdbezorgers belegt (bijvoorbeeld 23% in Delivery Hero), probeert Just Eat voor 710p per aandeel voor de neus van Takeaway weg te snaaien.

Zeg het maar. Nico is uitgesproken. Het ziet er inderdaad uitgekookt uit, als dit zo is. 

Hoe dan?

Prosus biedt nu minder dan eerste het bod van Takeaway door sterkere pond en daling koers van dit aandeel. De Zuid-Afrikanen zijn zoaslgezegd grootaandeelhouder Delivery Hero met 23%. Speculatief: hebben die Duitsers nu de koers van Takeaway gedrukt, waarna moeder Prosus nu met een beter bod komt...?

Antwoordt Takeaway? Misschien zit ik mis, maar doordat de voorgestelde fusie Just Eat - Takeaway niet met algeheel gejuich is ontvangen, hebben CEO Jitse Groen en de zijnen vast al eens over een Plan B nagedacht. Nogmaals, analisten schetsten al dit scenario en noemden zelfs Prosus als kandidaat-koper.

Intussen zegt Just Eat al njet, maar dan in het Engels. No dus.

Prosus legt het nog één keer uit:

Spuit Elf nog even:

Reuters Breaking Views denkt dat het 25 keer grotere Prosus dit van Takeaway gaat winnen.

 


Update 09:45 uur: Brexit

Verstandige opmerking! Inderdaad, het pond is dé brexitthermometer.

 


Update 09:30 uur: Unilever

Reckitt Benkiser verlaagt de verwachtingen, doet nu -4,5% en trekt waarschijnlijk Unilever mee met nu -1,5%. De Britten deden niet veel sinds zeg maar twee jaar geleden de economische groei begon af te vlakken. Unilever presteerde goed sindsdien, maar was niet de beste. Hier de vergelijking met een paar peers.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Stiefan 22 oktober 2019 13:47
  Al hoewel ik het eens ben dat een aantal in die lijst van overheidsinvesteringen daar niet thuishoren, kan ik me niet vinden in de claim dat de overheid niet zou moeten beleggen. Ben je bijvoorbeeld ook tegen dat pensioenfondsen niet mogen beleggen? Dat is op een manier ook "publiek geld".

  Tevens een boeksuggestie voor je om te lezen: marianamazzucato.com/entrepreneurial-...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

 1. 14,745
  +0,72% +0,105
 2. Akzo Nobel 15:00
  68,260
  +0,15% +0,100
 3. 24,330
  -0,10% -0,025
 4. Biogen 22 feb
  222,480
  +0,62% +1,370
 5. 10,600
  -4,33% -0,480
 6. Flow Traders 14:57
  16,700
  -0,71% -0,120
 7. 37,470
  0,00% 0,000
 8. 14,880
  -0,45% -0,068
 9. 295,920
  0,00% 0,000
 10. Netflix 22 feb
  588,250
  +2,60% +14,900
 11. 160,560
  0,00% 0,000
 12. PROSUS 15:01
  28,395
  -0,11% -0,030
 13. 5.824,000
  0,00% 0,000
 14. TomTom 14:57
  7,615
  +0,13% +0,010
 15. UNILEVER PLC 15:01
  46,735
  +0,01% +0,005
 16. 40,730
  0,00% 0,000
 17. 107,640
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links