Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Dull is good"

"Dull is good"

 

Officieel gebruiken we hiervoor de S&P 500 VIX Index, ofwel volatiliteit. Die bestaat echter informeel nog maar sinds 1986 en formeel sinds 1993. Want wat zeuren we eigenlijk over een saaie markt?! Het kan nog wel tien jaar duren! Man, vroegâh was het pas saai.

 

 

Nieuwsgierig als ik ben vraag ik mijn collega Nick de Dow Jones van 1960-1975 uit Reuters te trekken. Dit antwoordt hij, terwijl ik niet eens vertel wat voor stukje ik ga maken:

Grappig, als ik 'm logaritmisch zet verandert de grafiek maar een heel klein beetje ten opzichte van de prijsgrafiek.

Inderdaad, dit is de gewone grafiek...

 

 

... en dit de logaritmische. Zoals altijd, klik voor groot. 

 

 

Saai is de norm

In ieder geval heeft u fraai zicht op het saaiste decennium ooit aan de beurs? Achteraf dan, want ik als ik die korte, felle bearmarkets in de tijd zie, dan hebben beleggers in die tijd dat heel anders ervaren. Ook zonder 3%'ers. Die dips springen er zelfs nog uit als ik de Dow Jones logaritmisch een eeuw lang terughaal.

Ter herinnering, in de jaren zestig bereikte in het westen de oude maakindustrie haar (winst en omzet)piek. De afbraak begon in de jaren zeventig, onder meer door concurrentie uit Japan en Korea. Het ICT-tijdperk begon pas in de jaren tachtig. Ze maar waar we nu staan: vooravond artificial intelligence, robot en blockchain tijdperk? 

 

 

Per saldo schoten de markten niet veel op in die tijd en dat ging nog even door tot na 1980. Uitgezonderd van dat dippie in 1987 waar we het vorige week uitgebreid over hadden, is het pas zeg sinds 1995 zo dat de markten bijna permanent hard omhoog of omlaag hollen. Dit zijn we blijkbaar als norm gaan zien.

Dat is het leuke aan die tweet van Ivan, historisch gezien is het eerder zo dat die saaie markt sinds Brexit de norm is. En oh ja, bullmarkets kunnen ook wel een jaartje of twintig duren: zie de periode april 1942 tot die dip in 1962, toen de index met het blote oog te zien uit de lange, opgaande trend viel.

Nog een dingetje dat opvalt, is dat er zelden zo'n mooie, gestage bullmarket is geweest als die van anno 2009: lekker hard omhoog, zonder noemenswaardige bearmarkets. Misschien dat ie daarom zo onpopulair is en ik soms het idee krijg dat iedereen denkt dat dit daarom wel met een krach moet aflopen.

De grafiek laat ook zien dat dit vrijwel nooit het geval is. De beruchte krach 1929-1932 (-89%) is een unicum. Meestal duren bearmarkets en krachs maar kort. Gevoelsmatig duren ze echter langer, ze heugen langer en ze hakken er portemonneetechnisch soms harder in dan bullmarkets kunnen aanlappen.

Maar dat is dan onze fout, niet die van de markt. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links