Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verhip, ABN, Rabo en ING!

Verhip, ABN, Rabo en ING!

 

Vinger opsteken. Wie van de huidige ABN Amro'ers werkten er toen ook al voor de bank? Intussen zijn ze met tienduizenden over alle mogelijke bedrijven, windstreken en sectoren uitgespreid. Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de bank officieel voor 72 miljard euro werd overgenomen.

 

 

Die historie googelt u zelf maar bij elkaar. Grote aanrader in deze is het boek De Prooi van Jeroen Smit van begin 2008, nog van voor de ondergang van Lehman Brothers en de grote beurskrach van eind 2008 en begin 2009. U ziet dat grafiekje en denkt misschien dat ABN Amro hard op weg is naar haar oude luister.

Dat valt tegen. De bank is nu rond 25 miljard euro waard. Ter vergelijking, ING is nu ruim 61 miljard euro waard. Even grapje tussendoor: tel ik de beurswaarde van 12 miljard euro van afgescheiden verzekeraar NN hier bij op, dan is de Witte Sokkenbrigade nu meer waard dan De Krijtstrepen op hun hoogtepunt.

Nederland kent nog een derde grootbank, die half of semi-beursgenoteerd is. Deze dagen schrijven we net als de ABN Amro's ook all time highs voor de Rabobank Certificaten. 

 

 

Over ING en dé stockpick

All time high vergelijkingen zijn niet eerlijk, want ABN Amro 2.0 is nog geen twee jaar genoteerd en de Rabo Certs doen pas 3,5 jaar mee op de beurs. ING heeft de koersgifbeker van de kredietcrisis tot de bodem moeten leegdrinken. Op 9 maart 2009 stond er 1,76 euro. De all time high is 34,27 euro uit 2001 (!). 

 

 

Enfin, bij ING moet ik altijd denken aan ex-CEO Jan Hommen die de bank weer op de rails hielp, nadat het bedrijf aan het staatsinfuus kwam. Begin maart 2009 kocht hij – zo'n beetje de brede marktbodem! – voor 100.00 euro eigen geld aan aandelen ING à 3,85 euro. Dit schreef de Volkskrant toen. Verbaas u!

Die kop en de wijsheid achteraf :-) Ja, -18% op een dag was toen heel gewoon. Binnen één week was Hommen op papier de helft kwijt. Een goede trade loopt eerst tegen u in, luidt Corné van Zeijls wijsheid. Dit is misschien wel een van de mooiste voorbeelden hiervan, want wat een mooie stockpick uiteindelijk.  

Dergelijk koersgeweld is in deze laag volatiele tijden niet meer voor te stellen. Dat u het even weet dat dit kan en één ook weer gebeurt, als u nog niet zo lang mee loopt op de beurs. Bijvoorbeeld DNB-president Klaas Knot waarschuwde hier gisteren nog expliciet voor en mijn commentaar daar weer op leest u hier. 

Oh ja, als u meeleest meneer Hommen: hebt u die aandelen nog? De koerswinst en intussen ook weer het dividend is u van harte gegund. Iets met risico nemen, heet dat op de beurs.   

          

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. lisja 11 oktober 2017 13:21
    Wel goed om ons te realiseren dat er heel veel kennis met mooie vertrekpremies de afgelopen jaren de bank heeft verlaten en dat deze stroom nog steeds niet is stilgelegd. Vervolgens kunnen vacatures niet of zeer moeilijk ingevuld worden vanuit de markt en dit zijn er meer dan je op 1 hand kunt tellen. Wat dit voor de toekomst betekent is de grote vraag. Hogere winsten omdat vacatures niet ingevuld zijn of hierdoor juist lagere winsten omdat klanten niet meer adequaat kunnen worden bediend, nieuwe business aan de bank voorbij gaat of ... Ook op de niet business activiteiten zien we veel niet of moeilijk in te vullen vacatures. Ik zie het als positief en uitdaging voor ABNAMRObank, hoe ziet u deze ontwikkelingen?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links