Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oh, die analistenadviezen II

Oh, die analistenadviezen II

 

Zojuist las ik Arend Jans bijdrage van deze week over analisten-meninkjes. Zijn het inderdaad meningen of goed onderbouwde analyses? Na een doorsnee mening zou mijn inziens de koers weer snel terugvallen naar de waarde van voor het advies. Zie mijn analyse van Geert Schaaij vorig jaar met vele views en reacties.

Bij goed onderbouwde analyses komt er informatie tot de markt die nog niet geprijsd was. De koers zal op het nieuwe niveau blijven. Ik heb in 2014 een stuk geschreven over analistenadviezen in Nederland van 1995 tot 2013. Naar aanleiding van Arend Jans column heb ik gekeken hoe het zit bij kleinere bedrijven.

Dus heb ik naar de bedrijven gekeken die in de periode 2010-2013 minder dan 100 adviezen hebben gekregen. Het Is een arbitraire grens, maar dat leverde bedrijven op als Accell, Acomo, Besi, Draka, Exact et cetera. Uiteindelijk waren er voor deze kleinere bedrijven:

 • 279 downgrades
 • 1535 adviesherhalingen
 • 229 upgrades

Deze heb ik even vergeleken met de totale sample van 2010-2013, dus inclusief kleine en grote bedrijven. Dat leverde het volgende plaatje op:

 

 

De grootste koerswijziging vindt plaats op de dag van het advies: +1,7% voor upgrades en -1.3% voor downgrades bij kleine bedrijven. Ook op de dag ná advieswijziging zie je gemiddeld gezien nog koerseffecten. De effecten zijn groter dan als je kijkt naar de gehele sample.

Dat is inderdaad in lijn met je observatie dat de koersen van kleinere bedrijven heftiger reageren. Ik heb verder niet naar de significantie hiervan gekeken, maar als je één ding kunt concluderen, is het in ieder geval dat de koers niet teruggaat naar de pre-advieskoers.

En daarmee zijn de adviezen, ook op kleine bedrijven, meer dan meninkjes.Overigens nog een kleine toelichting: ik heb de grafiek zo ingesteld dat die eigenlijk weergeeft wat je als particulier nog kan met een advieswijziging, nadat de koersreactie op de dag van afgifte al is verwerkt.

Dus wat ik al schreef, koerswijziging op adviesdag is de +1.7% voor upgrades (steile stijging van dag -1 naar dag 0) en -1.3% bij downgrades.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Auteur: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

 1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
 2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
 3. apr '11 Verkopen in mei? 13

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 april 2017 11:27
  Mijn complimenten voor het artikel. Conclusie is dat adviezen invloed hebben op de koers. Maar de lezer moet de adviezen niet volgen maar wel beoordelen en gebruiken. Verder moet men zich realiseren dat openbare gratis adviezen er niet ten behoeve van de particuliere belegger zijn. Maar voor insiders en grote marktpartijen. Bovendien hebben deze grote partijen zoals zakenbanken de instrumenten (HFT) en constructies om koersen op bijna ieder gewenst niveau te zetten.
  Zoek voor jezelf uit of aandelen onder of overgewaardeerd zijn. Door bijvoorbeeld de jaarverslagen te lezen. En neem posities in deze bedrijven. Liefst de aandelen zelf.
  Beoordeel de adviezen en vergelijk ze met je eigen mening. Kijk van wie de adviezen komen en wat volgens jou de bedoeling van het advies is. Handdelen op de dagen na het advies is zelden zinvol. Behalve bij sterk ondergewaardeerde bedrijven, waar de cijfers meevallen en waarbij nog voldoende koerspotentieel over is.
  Er zijn adviezen om de koers te drukken zodat een grote partij zelf goedkoop aandelen kan kopen of een bedrijf kan overnemen. Of adviezen om de koers op te pompen om daarna zelf short te gaan of om te dure aandelen kwijt te raken.
  In bovenstaand artikel zijn de aandelen op een hoop gegooid. Terwijl je ieder aandeel afzonderlijk moet bekijken. Tevens is de tijd-as zeer belangrijk. Een aandeel kan mede door adviezen 2 maand daarna op zijn low staan terwijl dit zelfde aandeel na 3 maand dubbel zo hoog noteert.
  Voorbeelden: Het aandeel Arcelor Mittal is met Altice het meest gemanipuleerde aandeel van de AEX. Zo is het koersdoel van AM 60 geweest en nul. Timing is heel belangrijk bij het benutten van deze koersdoelen maar ook uiterst moeilijk. Op dit moment acht ik AM koopwaardig. Weer naar 8,50 en mogelijk na de cijfers boven de 9. Ook Aegon is zwaar afgestraft en wordt erg gemanipuleerd. Staat in de VS elke dag hoger dan in NL. Kan weer naar 5,40 en na de cijfers hoger. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de koersdoelverlaging van GS van Wereldhave van 40,80. Even wachten en dan geleidelijk aandelen gekocht opties gekocht en puts geschreven. Maar blijf voorzichtig en bescherm geschreven putopties met puts. Koers kan ook na het bod op groothandelsgebouwen van nu 43 naar 54.
  Tenslotte Altice. De gegeven koersdoelen zijn belachelijk en niet onderbouwd. En daarboven negeert de media de harde negatieve cijfers. Maar daar heb ik al genoeg over geschreven.
 2. forum rang 7 ffff 14 april 2017 13:13

  Gebennoveld1,

  Wat een fantastische bijdrage! Vooral je opmerking:

  In bovenstaand artikel zijn de aandelen op één hoop gegooid. Terwijl je ieder aandeel afzonderlijk moet bekijken.

  Spreekt mij helemaal aan. Als aanvulling: bekijk ook de websites waarin de shortposities in bedrijven worden bijgehouden. Juist dat soort bedrijven zijn erg gevoelig voor koersmanipulatie zoals we zo vaak gezien hebben. Of omgekeerd als Porsche manipuleert om VW uit te roken kon de koers van VW naar bijna 1000 Euro oplopen en enkele jaren later naar..... 54 Euro gemanipuleerd worden....
  Peter
 3. macthamac 14 april 2017 13:51
  het korea conflict of hoe noemen ze het. heeft een nieuw dieptepunt(hoogtepunt) bereikt. zo lijkt het erop. hoop dat tillerson in rusland en trump in china nog wat voor elkaar gekregen heeft. vooralsnog onduidelijk welke partij wie gaat kiezen. het zaakie staat op knappen.

  ik moet nog even uitzoeken hoe de vork nu in de steel zit. hoop dat ik nog via wat buitenlandse kranten extra informatie kan krijgen. vooralsnog de telegraaf. overigens een goed genoegen en goed leesbare krant. wat mij betreft iets te veel glitter en glamor en sport. maar dat ik mijn bescheiden mening.
 4. macthamac 14 april 2017 13:54
  vanochtend lag ik nog helemaal krom om die analist bij pauw. enkel om die verontwaardiging, dat mensen lacherig doen over het kapsel van de heer kim.

  mensen halen over het algemeen irrelevante informatie erbij.

  'wat maakt het uit of die een raar kapsel heeft, al is dat waar'

  ik maak mij minder zorgen om het kapsel dan om de bom, en volgens mij het vier na grootste leger van de wereld. wel minder geavanceerd, veel kanonnenvoer om het even eerbiedig en onmenselijk uit te drukken. en alle landen grote landen grenzen of liggen in de buurt het schiereiland.

  ook even de beurzen wereldwijd in de gaten houden.
 5. macthamac 14 april 2017 13:58
  Donald Trump laat de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea escaleren met zijn ’agressieve’ tweets en de militaire oefeningen in de buurt van het land. Dat zei de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken vrijdag.(citaat uit een telegraaf artikel)

  donald ook altijd met die tweets :). obama zei ooit, hoe kan die ooit president worden en over de nucleare codes beschikken, als die al geeneens een twitteraccount aan kan.
 6. macthamac 14 april 2017 14:03
  als je weet waar de leiders zitten. zou het kunnen dat ze niet diep genoeg zitten. omdat de wapens dieper kunnen penetreren dan jij diep kan zitten. je kan namelijk niet in het magma zitten(binnenkant van de aarde). maar dan moet het een precisie bom zijn, die heel diep kan penetreren, en die schijnen te bestaan. baseer me op een youtube filmpje van meende ik history channel of national geografic. over bunkers.

  dat zou een hoop schelen. omdat het gezag weg is, en de rest misschien niet helemaal meer weet wat die moet doen. dat zou betekenen als de kim elimineren bij de verjaardag of zoiets van zijn opa. dat je later daar aan kan afleiden dat hij niet de werkelijk gezagdrager is. want dan staat die bij de optocht. als ik even ervan uit mag gaan dat het niet een dubbelganger is.

 7. macthamac 14 april 2017 14:21
  schiet me nog wat extra's te binnen, mocht er 'slechts' een oorlog in het gebied uitbreken, laten we het even voor het gemak amerika tegen noord korea, of zuid tegen noord. dan is dat zoveel chaos, dat het best wel kan zijn, dat terroristen hun kans grijpen, en een schepje erboven op doen hier in het westen.

  plus syrië wordt extra lastig. kan dat nog lastiger? jah dat kan nog slechter aflopen. prioriteren? misschien is het assad regime adempauze gegund, inruil dat de russen zich niet bemoeien met het conflict in met noord-korea(totaal vrijelijk verzonnen btw, niet meer dan dat).

  even voor alle duidelijkheid. ik lees net wat over de 'moeder van alle bommen'. dit hoeft niet speciaal bedoelt te zijn om diep te penetreren. het penetreert blijkbaar wel. het was bedoeld voor ondergrondse tunnels. maar er kunnen bommen zijn, die voor extra diepebunkers zijn bedoeld. en dan hebben we het over, diep in bergen onder de grond, met een dikke laag hard metaal.
 8. macthamac 14 april 2017 14:23
  en wat ik vergeet te zeggen, we hebben onderhandelingen. dat jesse papadag houd, is een signaal gaat u maar rustig slapen(totaal uit mijn nek gelult).

  we hebben verkiezingen in duitsland, en frankrijk(niet de minste landen). wat wel weer handig is, want dan doen de zittende ervaren politici hun werk. en niet 1 of andere verkapte antisemiet ofzo. of moslimhaters. we kunnen het zaakie beter bij elkaar houden nu.

 9. macthamac 14 april 2017 19:10
  ik heb zelf het idee dat het slechts cold war 2.0 is. en dat het tot nu toe spierballentaal is. een staring down, wie het eerst wegkijkt.

  al komt pence pas aan op zondag. dus we zouden zaterdag meer kunnen zien.

  klein detail tussen door. kosovaarse president waarschuwt haar burgers, dat er geweld kan toegepast worden. zegt niet precies welke hoek(bron reuters). toch komt i.s. als eerste op.

  geschiedenis kosovo is kort. het heeft zich snel na joegeslavië tegen de zin van de serviers en russen afgesplitst. 1.5 miljoen ongeveer aan inwoners. 300 serië gangers die ook terugkomen etc.
 10. macthamac 14 april 2017 21:01
  zag net een uurtje terug ongeveer het nos 20.00 journaal. waren voorzichtig met hun bevindingen. ze zeiden wel erbij rusland en china zijn ook naar de noord koreaanse grens aan het trekken. conclusie aldus nos, ze proberen noord korea van verdere escalatie af te houden.

  conclusie van mij: maffiamaatje is geuzennaam tegenwoordig. tillerson heeft blijkbaar zijn werk gedaan in rusland. kan het even niet laten. :)

  misschien hebben we wel om 12:00 een vuurwerkshow, wacht even het is daar al 12:00 uur. het is daar al de volgende dag.
 11. macthamac 14 april 2017 21:24
  het zou best om 6-7 uur zijn vannacht. daarna ga ik maar pitten. ik vind vuurwerk altijd spannend.

  12-13 uur daar zo en 12-01 uur in amerika. waarschijnlijk zijn de noord koreanen om 12 uur gmt, al uit de veren, om dansen en te zingen voor hun grote leider. met zijn allen met zijn allen, met zijn allen zingen wij van harte gefeliciteerd.

  sorry kan het echt niet laten.
 12. macthamac 14 april 2017 21:49
  www.huffingtonpost.com/entry/trump-mi...

  prachtig spel. bewonderenswaardig. ik ben nog wel even een paar uur zoet. en daar zit je dan achter je computer, en er wordt op het hoogste niveau, gerateld. nato, un.

  ik vind het prachtig, die militaire inlichtingen diensten werken blijkbaar niet in amerika ;)
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links