Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX zakt verder weg door verliezen chippers
Beeld: ABM Financial News

AEX zakt verder weg door verliezen chippers

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kon vrijdagochtend de mooie donderdag vooralsnog geen vervolg geven. De toppers van donderdag, de chippers, stonden vanochtend onder druk.

Rond de klok van twaalf uur verloor de AEX 0,7 procent op 902,35 punten.

Beleggers lijken toch wat moeite te hebben met het interpreteren van "de bazooka van de Fed" van afgelopen woensdag, aldus analist Corné van Zeijl van Cardano in gesprek met ABM Financial News. De eerste reactie op woensdag was timide, gevolgd door enigszins wat euforie op donderdag, om vervolgens vrijdag weer wat gas terug te nemen.

Van Zeijl benadrukte dat de 'dot plot' van de Fed vrij duidelijk een verdere daling van de rente aangeeft. Maar in aanloop naar verkiezingen in de VS, is het doorgaans een wat lastige periode voor aandelen, aldus de analist. Maar als die zijn geweest en de renteverlagingen meer tractie krijgen. lijkt de weg naar boven die van de minste weerstand, denkt Van Zeijl.

De Britse detailhandelsverkopen stegen flink en in Frankrijk liep het ondernemersvertrouwen licht op. De prijzen voor de Duitse producenten blijven dalen. 

De centrale banken van China en Japan lieten vanochtend de rentes ongemoeid.

De olieprijzen deden een stapje terug en een vat Brent olie werd 0,6 procent goedkoper op 74,46 dollar.

Aan beide kanten van de oceaan daalden de rentes licht en de euro/dollar steeg naar 1,1167.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren het de winnaars van donderdag die de rij sloten. Zo verloren de halfgeleiders Besi, ASMI en ASML tussen 2 en 2,6 procent. 

Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees ook op een adviesverlaging van Morgan Stanley vanochtend voor ASML, van een koopaanbeveling naar een neutraal advies. Dit ging gepaard met een koersdoelverlaging van 925 naar 800 euro. Voor ASMI ging het koersdoel bij de Amerikaanse zakenbank van 725 naar 700 euro.

KPN ging aan kop met een winst van 1,0 procent, gevolgd door DSM-Firmenich dat 0,5 procent kon bijschrijven.

In de AMX woog JDE Peet's op de koersvorming met een koersdaling van 6,4 procent, zonder direct aanwijsbare reden. 

WDP en Aperam voerden de lijst aan met winsten van 0,4 en 0,6 procent.

In de AScX stond Sligro onder druk door een ex-dividend notering. Ook als hiervoor werd gecorrigeerd, daalde het aandeel nog altijd ruim 2 procent. Fastned verloor 2,9 procent

Vastned won 1,1 procent. Bert Meulman en Jan Niessen hebben hun belangen in Vastned verder uitgebreid. Meulman meldde een belang van 9,74 procent. De vorige melding, in oktober 2023, liet nog een belang zien van 8,46 procent. Bij Niessen steeg het belang van 3,01 naar 4,28 procent. Ook ICAMAP Real Estate Securities Fund meldde een verhoging van het belang in Vastned. Hier ging het om een verhoging van 3,71 procent naar 4,04 procent.

Renewi ging aan kop met een koersstijging van 1,2 procent. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

86% zegt kopen

7 stemmen

AMX kopen verkopen

80% zegt kopen

5 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goldfever 20 september 2024 23:24
    En wat betekent het nu dan dat producentenprijzen aan het zakken zijn? Iemand die dit kan uitleggen?

    Is dit een resultaat van eerdere tekorten in de corona periode en dus bullwhip effect en hogere voorraden die nu tegen minder verkocht worden?
    Of eerder het effect van stijging van prijzen hielp niet meer en nu maar prijzen verlagen om toch nog meer producten te kunnen verkopen?

    Wat zeggen de boeken hierover?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.