Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen nemen gas terug
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen nemen gas terug

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa namen vrijdag rond het middaguur gas terug. De Stoxx Europe 600 index daalde met 0,8 procent tot 517,77 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,0 procent op 18.820,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,9 procent bij een stand van 7.550,15 punten. De Britse FTSE ging 0,7 procent lager op 8.268,58 punten.

Op weekbasis liggen er nog wel winsten in het verschiet voor de grote Europese indexen, maar de verliezen richting het weekend beperkten die wel.

Donderdag reageerden de markten in Europa nog euforisch op het besluit van de Federal Reserve een dag eerder om de rente met 50 basispunten te verlagen. De Duitse DAX sloot zelfs op een nieuw record.

Vrijdag is de stemming in Duitsland 180 graden gedraaid, na de winstwaarschuwing van Mercedes-Benz. De verlaging komt nadat BMW vorige week met een soortgelijk bericht kwam. Ondertussen dreigt het noodlijdende Volkswagen 30.000 banen te schrappen, schreef het Duitse Manager Magazin donderdag. Berlijn zou inmiddels overwegen om Volkswagen te helpen.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild blijft de Europese autosector lijden. Brancheorganisatie ACEA meldde donderdag nog dat de Europese autoverkopen in augustus met ruim 18 procent zijn gedaald.

Volgens Vranken is het noodzakelijk dat de productiviteit in de EU wordt verhoogd. De expert van Bank Edmond de Rothschild verwees daarbij ook naar het economische plan waarmee voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi vorige week kwam. De Italiaanse econoom denkt dat er jaarlijks 800 miljard euro aan investeringen nodig is, ofwel 5 procent van het bruto binnenlands product van de EU. Politiek gezien lijken zijn plannen nauwelijks haalbaar.

Ondertussen dreigt de Duitse economie ook in het derde kwartaal niet te groeien, verwees Vranken naar een enquête van Bloomberg op vrijdag.

"Dat is niet het soort nieuws dat consumptie of investeringen zal stimuleren. Laten we hopen dat de nieuwe EU-commissie wakker wordt en orde op zaken stelt", zei de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in augustus opnieuw met 0,8 procent zijn gedaald. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in augustus met 1,0 procent, na een groei van 0,7 procent in juli.

Franse ondernemers waren in september iets positiever over de economie. De index voor het vertrouwen verbeterde van 97 naar 98.

De euro/dollar stabiliseerde vrijdag op 1,1164 maar is op weekbasis bijna een procent gestegen na de grote renteverlaging van de Fed. De Japanse yen kwam vanochtend onder druk te staan na het rentebesluit van de Bank of Japan en vooral de daaropvolgende toelichting van gouverneur Kazuo Ueda, die zei dat de inflatierisico's zijn afgenomen, zagen analisten van MUFG Bank.

De Japanse centrale bank handhaafde vrijdag conform de verwachting de rente, net als de Chinese collega's.

De Amerikaanse obligatierentes stegen vanochtend licht, terwijl de Duitse tienjaarsrente nauwelijks bewoog.

Bedrijfsnieuws

Mercedes-Benz heeft de vooruitzichten voor dit jaar verlaagd, als gevolg van een verdere verslechtering van het macro-economische klimaat, met name in China. Het aandeel verloor vrijdag 6,9 procent in Frankfurt. Porsche AG verloor 5,5 procent, BMW daalde met 3,2 procent en Volkswagen ging 2,8 procent achteruit.

Ook in Parijs stonden de aandelen van autofabrikanten onder druk. Renault daalde met 1,7 procent en Stellantis verloor 2,4 procent.

Deutsche Boerse profiteerde van de marktschommelingen en steeg met 0,9 procent. E.ON, donderdag nog de gebeten hond op een positieve Duitse beurs, wist vrijdag met 0,9 procent te herstellen. Ook Deutsche Telekom wist richting het weekend licht te stijgen, na het verlies gisteren. Verder zaten Duitse verzekeraars in de lift, terwijl chipper Infineon met 4,9 procent daalde.

Op de Franse beurs waren de verliezers van gisteren, vanochtend juist winnaars. Orange steeg met 1,0 procent en Engie won 1,3 procent. AXA ging er 0,8 procent op vooruit.

Aandelen van luxemerken Hermes, LVMH en Kering stonden onder druk, net als chipper STMicroelectronics, dat 3,6 procent verloor.

Halfgeleideraandelen beleefden ook in Amsterdam een moeilijke ochtend, met verliezen van 2,5 tot 3,0 procent voor ASML, Besi en ASMI. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een adviesverlaging voor ASML van Morgan Stanley, dat het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde. Ook het koersdoel van ASMI ging omlaag.

In Brussel zat vastgoed in de lift, net als Lotus Bakeries, maar leverde Umicore 4,3 procent in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan na de records van donderdag vanmiddag een terughoudende opening tegemoet. De futures op de S&P 500 en Nasdaq toonden rond lunchtijd lichte dalingen, terwijl de Dow Jones-future nagenoeg vlak noteerde.

De S&P 500 en Dow Jones sloten donderdag met winsten van respectievelijk 1,7 en 1,3 procent en scherpten daarmee de recordstanden aan tot 5.713,64 en 42.025,19 punten. De Nasdaq steeg met 2,5 procent op een slot van 18.013,98 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.