Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Geert Schaaij-effect: +1%

Geert Schaaij-effect: +1%

Gisteravond in de IEX mail:

Op IEX heb ik een tijdje terug wel eens gelezen over het bekende Geert Schaaij-effect, tegelijkertijd is er eigenlijk nooit gedocumenteerd of dit effect bestaat, en of het blijvend effect is, of slechts tijdelijk. Het leek mij een leuk informatief artikeltje voor op IEX. Ik ben benieuwd hoe je er over denkt, en of je wat ziet in plaatsing hiervan.

Was getekend, Dirk Gerritsen, voluit Assistant Professor Finance and Financial Markets van de Utrecht University School of Economics (USE).

Nou en of we hier bij IEX in zijn geïnteresseerd. Hartelijk dank Dirk en mede-auteur Derk Majoewskij voor het onderzoek en deze bijdrage. Netjes al we zijn bij IEX hebben we Geert al de link naar dit stuk gestuurd en als hij wil reageren, dan plaatsen we dat uiteraard.Geert Schaaij geniet een zekere bekendheid onder beleggers als beursanalist (-commentator). Eens per maand is hij op zondagochtend te gast in het programma Business Class, gepresenteerd door Harry Mens, waar hij kijkers trakteert op zijn analyse van een handjevol aandelen.

Enige tijd werden zijn adviezen ook gepubliceerd op IEX. Dikwijls wordt er verwezen naar het zogenoemde Geert Schaaij-effect. Dit effect houdt in dat aanbevelingen op zondagochtend leiden tot koersuitslagen op de volgende dag doordat beleggers de adviezen opvolgen.

Tot zover is er echter geen empirische onderbouwing van dit effect. In dit onderzoek onderzoeken we de volgende drie vragen:

1. Bestaat dit effect überhaupt, met andere woorden, stijgen koersen na de uitzending van Business Class?

2. Is een eventueel effect tijdelijk of blijvend? In het geval dat er een effect is, onderscheiden we in de literatuur twee mogelijkheden:

 • De analyses geven de markt nieuwe informatie en een eventueel koerseffect is blijvend
 • Beleggers kopen omdat ze denken dat er een blijvend effect optreedt, maar het initiële effect loopt na verloop van tijd weer uit de koers (een self-fulfilling prophecy)

3. Zijn er mogelijkheden voor beleggers om op een effect in te spelen?

Methode

Om het effect te analyseren hebben we de uitzendingen van Business Class vanaf 29 september 2013 tot en met 24 april 2016 waar Schaaij te gast was teruggekeken. In totaal zijn er in die uitzendingen 96 aandelen besproken. Slechts 6 keer was de teneur negatief, in alle overige gevallen was het een positief verhaal.

Gewoonlijk worden er Nederlandse aandelen besproken, soms gaat het echter om buitenlandse namen. We analyseren alleen de Nederlandse aandelen waarvoor de analyse positief uitviel. In totaal hebben we daarmee 74 observaties in onze steekproef.

We hebben zowel gekeken naar voor marktrendementgecorrigeerde rendement (waarbij we het rendement op de Amsterdam All Share index aftrekken van het aandelenrendement) als naar voor marktrisciogecorrigeerde rendementen.

Bij de laatste methode bepalen we een verwacht rendement door rekening te houden met het marktrisico van een aandeel. We baseren het risico op de periode [-280, -20] dagen voorafgaand aan de uitzending. De grafiek geeft beide rendementen weer. Hierbij is dag 0 de maandag volgend op de uitzending.

Geert Schaaij-effect
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Resultaten

Wat zijn onze bevindingen?

 • Interessant om te zien is dat de positief besproken aandelen al vanaf zes beursdagen vóór de uitzending een stijging vertonen. De stijging in deze periode voorafgaand aan het tv-optreden is sterk statistisch significant. Overigens vlakt de stijging af op de donderdag en vrijdag voor de uitzending.
 • Op de dag na de uitzending stijgen de besproken aandelen met bijna 1%, ook deze stijging is statistisch significant
 • In de erop volgende dagen ebt het effect langzaam weg. Na een week is nog ongeveer de helft van het effect zichtbaar en nog een week later is het effect geheel uit de koers verdwenen.
 • In de twee weken er na schommelt de koers nog wat, maar uiteindelijk komt deze niet meer op het niveau van het initiële effect

Omdat een potentiële koersinvloed waarschijnlijker is bij kleine aandelen, hebben we deze categorie apart bekeken. We richten ons op een subset van aandelen met een marktwaarde kleiner dan 1 miljard euro. Er bleven 24 adviezen over.

 • Bij deze aandelen was de stijging op de dag na uitzending dubbel zo groot als in de totale steekproef: 2,0%
 • Interessant is dat dit koerseffect beklijft in de 20 er op volgende dagen
 • Een kanttekening hierbij is dat het in stand blijven van het rendement voornamelijk gedreven wordt door uitschieters

Omdat deze steekproef eigenlijk te klein is om een gangbare statistische analyse op los te laten, kijken we naar het aantal positieve en negatieve koersuitslagen binnen de vier vijfdaagse perioden volgend op de initiële maandag na de bespreking. In elke subperiode blijken er meer verliezers dan winnaars te zijn.

Zoals beschreven is het koerseffect op de maandag het sterkst, maar stijgen aandelen gemiddeld gezien niet meer verder. Kan een belegger eigenlijk nog profiteren van deze initiële stijging, of is dit effect al gedurende de opening verwerkt?

Hiervoor hebben we gekeken naar het verschil tussen de openingskoers en de slotkoers op deze dag.

Wegens datalimitaties konden we dit doen voor een subset van 63 aandelen. Wat blijkt: gemiddeld gezien ligt de koers aan het einde van de dag 0,4% hoger dan bij opening. Met andere woorden, het effect lijkt slechts gedeeltelijk in de koers verwerkt bij beursopening, en dit kan kansen bieden aan oplettende beleggers.

Conclusies

Het Geert Schaaij-effect lijkt op te gaan op de Nederlandse beurs. Gemiddeld gezien worden aandelen besproken die recent aan de winnende hand waren, en de besproken aandelen stijgen de dag na de uitzending van Businessclass gemiddeld met 1% door.

Heeft het zin voor beleggers om de aangeraden aandelen aan te schaffen? Kopen bij beursopening op maandag zou winstgevend kunnen zijn, daar de slotkoers gemiddeld 0,4% hoger ligt dan de openingskoers. Vervolgens heeft het langer vasthouden van deze aandelen weinig toegevoegde waarde.

Na de initiële stijging zakt de koers in de twintigdaagse periode na de uitzending om niet meer terug te komen op het koersniveau dat direct na de uitzending werd bereikt. Het Geert Schaaij-effect lijkt daarmee vooral een self-fulfilling prophecy te zijn.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Gerelateerd

Geert Schaaij

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
38 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Cluebicus
0
Ik denk dat de IEX redactie niet geheel begrijpt dat er een verschil is tussen een wetenschappelijke analyse en een analyse door een wetenschapper. Hier wordt wel erg selectief geshopt in de subsets van de data, en de afhankelijke en onafhankelijke variabelen, en de variabelen waarvoor wordt gecontroleerd komen ook niet duidelijk uit de verf. Er wordt geschermd met statistisch significant, welke p, en de p van wat? Mijn suggestie aan de auteur is om dit eens naar een journal te sturen en te kijken wat de reviewers er over te zeggen hebben.
[verwijderd]
0
Ik ken zijn club Beursgenoten, maar volg hem niet met dichte ogen. Wie dat wel doet is GEK. Je moeten je eigen onderzoek doen, en dan kom je vaak op ideeën door dit soort analisten. Zijn site is inderdaad snel ze volgen hun adviezen goed na. En als Greet dan wel of niet aandelen koopt zal me een knakworst zijn, als ze maar stijgen en Geert moet pareltjes vinden. Je kan trouwens op de financiële telegraaf (dft) site de parels gratis binnen harken van hem dus zo slim is hij niet
Alexander
0
Het is gewoon een vorm van reclame om nieuwe beleggers te trekken. Alleen er valt iets op de laatste maanden....Steeds als Geert in de uitzending komt bij Harrie wordt er zogenaamd "neutraal" teruggeblikt naar een oude uitzending waar deze meneer een voorspelling heeft gedaan. En warempel die klopte! Achteraf zoekt hij natuurlijk gewoon uit welke van zijn vele kreten kloppen en toont dat met een schouderklopje van Harrie, beleggers trappen daar in, ik ook... Waar ze nooit op terugblikken zijn al zijn missers. Helaas kan ik uit ervaring spreken toen ik zelf nog dacht dat Geert een expert was. Oculus bioscience....tja fantastisch was 't en er stond een stuk over in 't blad en als je lid werd kon je dat allemaal lezen hoe fantastisch dat aandeel wel niet was. 80% van de koers af en van mijn aandeel ook. Heb ook een keer gebeld naar 't kantoor. Ja meneer u moet wel op de lange termijn beleggen...zelf was Geert er echter wel uit zoals bleek uit het verplichte positie overzicht. Het aandeel is nooit meer iets geworden. Een onbeschofte man op kantoor begon te dreigen dat ik hem niet in een negatief daglicht mocht brengen want anders...Rare jongens daar! Of er een GS effect is? Ja dat is er, winst voor Geert, verlies voor zijn klanten, ik ben er zelf 't voorbeeld van.
Alexander
0
Wat Geert ook zegt, als je mijn advies opvolgt in de uitzending van Harrie en 't loopt mis, moet je niet zeuren. Dan had je maar lid moeten worden. Heb hem dat eens horen zeggen toen Harrie veel klachten had ontvangen bij een of ander slecht afgelopen advies en hem daarmee confronteerde. Daarna heb ik nooit meer dergelijke feedback gezien, tja..
2hansome
0
Gents, heb eigen 'research' gedaan. Super simpel: Maakte op IEX 2 "Schaaij model-portefeuilles" aan. Wanna know the results?
2hansome
1
Inleg: 100k. Rendement +33%.
Bleeders: NN, Aegon, Esperite, Accys, KPN
Winners: Ordina, Post NL, AMittal, CTAC


Instrument Aantal Koopprijs Verkoopprijs Verschil Rendement
Kas storting Closed - - - +100.000,00
Ordina
10.000 1,297 1,556 +0,260 +16.985,00
Ctac
Closed 2,100 2,844 +0,744 +7.440,00
PostNL Koninklijke
Closed 3,000 3,740 +0,740 +7.400,00
ArcelorMittal
Closed 3,510 4,190 +0,680 +6.800,00
Delta Lloyd
Closed 4,300 6,700 +2,400 +4.800,00
ASM International
Closed 35,045 38,900 +3,855 +2.313,00
ING Groep
Closed 10,415 11,380 +0,965 +1.930,00
SBM Offshore
Closed 11,620 12,750 +1,130 +1.695,00
Vopak Koninklijke
Closed 40,060 43,730 +3,670 +1.101,00
Fagron
Closed 7,334 7,820 +0,486 +972,00
Royal Dutch Shell A
Closed 21,480 22,245 +0,765 +765,00
RoodMicrotec
Closed 0,235 0,241 +0,006 +700,00
ABN AMRO
Closed 18,000 18,160 +0,160 +288,00
Accsys Technologies
10.000 0,930 - - -900,00
NN Group
500 32,300 - - -2.675,00
KPN Koninklijke
7.000 3,306 - - -2.996,00
Esperite
5.000 2,400 - - -5.420,00
Aegon
5.000 5,250 - - -7.710,00
2hansome
1
De Orakel Schaaij 2016 Portefeuille was wat minder enthousiast: +11%
Met een "fail" bij grote jongens als NN, Aegon en KPN

Instrument Aantal Koopprijs Verkoopprijs Verschil Rendement
Kas storting Closed - - - +100.000,00
Ordina
Closed 1,327 1,614 +0,287 +5.740,00
Royal Dutch Shell A
4.000 21,306 21,835 +0,529 +5.720,00
Brunel International
Closed 14,650 17,510 +2,860 +5.720,00
ING Groep
Closed 10,400 11,130 +0,730 +3.650,00
Fagron
Closed 7,300 8,113 +0,813 +2.439,00
Flow Traders
Closed 31,030 32,170 +1,140 +1.140,00
KPN Koninklijke
5.500 3,306 - - -2.381,50
Arcadis
1.000 17,200 - - -5.025,00
Aegon
4.000 5,250 - - -6.176,00
[verwijderd]
0
Wat Alexander zegt is flauwe kul. 1 aandeel is geen aandeel.Mijn ervaringen zijn zeer goed met Beursgenoten, en idd hij is de snelste van heel de beurs elke dag met nieuwe adviezen zoals hierboven ook staat. Met goede onderbouwingen. Daar hebben we veel baat bij. zeurneuzen, die anderen de schuld geven van hun eigen onnozele gedrag, hij schrijft analyses, verkoopt je niks. Ik heb ook wel eens de pest in van een advies, maar ik heb ook al eens lekker gegeten op zijn kosten, zo goed zat hij. Ordina van 60 cent naar nu bijna twee Euri, is dat lekker of lekker. Hij is volgens mij de enige die een verkoopadvies gaf op Inverko, nou hadden we maar geluisterd, nu kappoter dan kapot. Gewoon je eigen kop volgen, je laten inspireren, meer is het niet. Scheid aan hebben.
[verwijderd]
0
quote:

hansome schreef op 1 september 2016 12:21:


De Orakel Schaaij 2016 Portefeuille was wat minder enthousiast: +11%
Met een "fail" bij grote jongens als NN, Aegon en KPN

Instrument Aantal Koopprijs Verkoopprijs Verschil Rendement
Kas storting Closed - - - +100.000,00
Ordina
Closed 1,327 1,614 +0,287 +5.740,00
Royal Dutch Shell A
4.000 21,306 21,835 +0,529 +5.720,00
Brunel International
Closed 14,650 17,510 +2,860 +5.720,00
ING Groep
Closed 10,400 11,130 +0,730 +3.650,00
Fagron
Closed 7,300 8,113 +0,813 +2.439,00
Flow Traders
Closed 31,030 32,170 +1,140 +1.140,00
KPN Koninklijke
5.500 3,306 - - -2.381,50
Arcadis
1.000 17,200 - - -5.025,00
Aegon
4.000 5,250 - - -6.176,00


IK heb die portefeuille nooit kennen vinden op zijn site. Wat goed zeg, mooi 11"en spreiding. Kunt u even een linkje plaatsen?
Tenny
0
Wat het onderzoek van Dirk en Derk mij duidelijk maakt is dat ik op maandagmiddag put opties koop van de op zondag besproken Geert aandelen. Na 10 dagen de gekochte puts met winst verkopen.
hawaii
0
Wat 'Tenny' schrijft is het beste advies. Bij de teksten van 'hansome' en 'lindo' heb ik mijn twijfels. Zeker denk ik dat Heer Mens en heer Schaai leuk verdienen met het slimme 'samenspel'. Zelf heb ik zeer slechte ervaringen, verliezen geboekt, met de aanbevelingen van heer Schaai en zijn beursgenoten. Hij noemt altijd zijn winsten maar nimmer zijn verliezen. Ik denk dat de enige die aan beursgenoten en de adviezen verdient is de heer Schaai zelf. Zeker v w b de adviezen die tijdens de uitzending van heer Mens worden gegeven. Ik trap er niet meer in.
jaar2018
0
2hansome
0
Zeg, Realiteit, wat jij beweert is geen realiteit: je moet NIETS van Geert.
Hij geeft tips. Dat is alles.

Zeg, Hawaii, Schaaij noemt "altijd" zijn winsten, en "nooit" zijn verliezen. Sorry, maar wat een onzin. a. Het staat op zijn site, b. Bel hem als je het wil weten, c. Je maakt zelf je keuze ergens wel/niet in te stappen, d. Niet beleggen als je niet begrijpt wat je doet.
2hansome
0
Lindo: "IK heb die portefeuille nooit kennen vinden op zijn site. Wat goed zeg, mooi 11"en spreiding. Kunt u even een linkje plaatsen?"

Tegen wie heb je het? Schaaij? Mij?
hawaii
0
quote:

hansome schreef op 2 september 2016 10:07:


Zeg, Realiteit, wat jij beweert is geen realiteit: je moet NIETS van Geert.
Hij geeft tips. Dat is alles.

Zeg, Hawaii, Schaaij noemt "altijd" zijn winsten, en "nooit" zijn verliezen. Sorry, maar wat een onzin. a. Het staat op zijn site, b. Bel hem als je het wil weten, c. Je maakt zelf je keuze ergens wel/niet in te stappen, d. Niet beleggen als je niet begrijpt wat je doet.


Heer Hansome. Als u eerst eens gaat lezen en dan pas gaat blaken dan wordt u mogelijk serieus genomen. Het gaat hier over het Schaai effect na de uitzending van Ome Harrie. Kijkt... wie verhaalt er nu 'onzin'!

U staat altijd erg snel klaar met uw oordelen... niet doen, is zo kinderachtig.

Werkt u voor Schaaij misschien?
TOPPER1001
0
Geert Schaaij is een echte Topper ! Adviezen TMG (-40% Outokumpu(-25%), Praktiker (Wie heeft deze Parel vergeten?) -100%, Dico Affiare: Wie weet en kent hem nog...Nyrstar (-80%), Delat Lloyd (-60%) Boskalis (-30%), CEO van zijn eigen beursfonds "Verenigde Nederlandse Compagnie'. Moeten we nu echt doorgaan. Vriendje van Harry Mens.....
2hansome
0
@Hawaii:

Ik kan prima lezen, jij duidelijk niet.
En schrijven gaat je ook al niet makkelijk af - "Blaken" anyone?

Nee, ik werk niet voor GS, vind het een gladjanus.
Nee, ik heb h-e-l-e-m-a-a-l niets met H. Mens, zelden zo'n onbenullige stoethaspel meegemaakt. Man is in mijn ogen een onbetrouwbaar, onethisch figuur.

Ik gaf een ranking van de aandelen die ik kocht NA adviezen van het "Orakel uit Drenthe". Gewoon, om e.e.a. te testen. Ik heb redelijk vertrouwen in zijn analyses. Als hij stelt: "Dit aandeel staat onder intrinsiek, heeft een prima balans, een goede cashstroom en order-intake" dan check ik het zelf. 5 minuten later heb ik het antwoord: Klopt. Vervolgens kan ik WEL/NIET dat aandeel kopen. Heeft GS niets mee van doen. Wijs hem ook niet na als het mis gaat. Was eigen beslissing.

Zeg, gast, nog iets: Neen driewerf neen, ik werk dus niet voor den Drenth. Mocht hij willen, meld ik met droge ogen. Doe 20 jaar eigen equity onderzoek. Wie 5/10 jaar geleden MIJN adviezen had opgevolgd, was nu schathemeltje: Novo Nordisk, Apple, Genmab, Google.

Warren Buffet Fan
0
Mooi onderzoek Dirk Gerritsen! Misschien aardig om je dataset beschikbara te stellen.
38 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Geert Schaaij

Column door: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs sc...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente columns van Dirk Gerritsen

 1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
 2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
 3. dec '11 Analisten-Alpha 5