Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Geert Schaaij-effect: +1%

Geert Schaaij-effect: +1%

Gisteravond in de IEX mail:

Op IEX heb ik een tijdje terug wel eens gelezen over het bekende Geert Schaaij-effect, tegelijkertijd is er eigenlijk nooit gedocumenteerd of dit effect bestaat, en of het blijvend effect is, of slechts tijdelijk. Het leek mij een leuk informatief artikeltje voor op IEX. Ik ben benieuwd hoe je er over denkt, en of je wat ziet in plaatsing hiervan.

Was getekend, Dirk Gerritsen, voluit Assistant Professor Finance and Financial Markets van de Utrecht University School of Economics (USE).

Nou en of we hier bij IEX in zijn geïnteresseerd. Hartelijk dank Dirk en mede-auteur Derk Majoewskij voor het onderzoek en deze bijdrage. Netjes al we zijn bij IEX hebben we Geert al de link naar dit stuk gestuurd en als hij wil reageren, dan plaatsen we dat uiteraard.Geert Schaaij geniet een zekere bekendheid onder beleggers als beursanalist (-commentator). Eens per maand is hij op zondagochtend te gast in het programma Business Class, gepresenteerd door Harry Mens, waar hij kijkers trakteert op zijn analyse van een handjevol aandelen.

Enige tijd werden zijn adviezen ook gepubliceerd op IEX. Dikwijls wordt er verwezen naar het zogenoemde Geert Schaaij-effect. Dit effect houdt in dat aanbevelingen op zondagochtend leiden tot koersuitslagen op de volgende dag doordat beleggers de adviezen opvolgen.

Tot zover is er echter geen empirische onderbouwing van dit effect. In dit onderzoek onderzoeken we de volgende drie vragen:

1. Bestaat dit effect überhaupt, met andere woorden, stijgen koersen na de uitzending van Business Class?

2. Is een eventueel effect tijdelijk of blijvend? In het geval dat er een effect is, onderscheiden we in de literatuur twee mogelijkheden:

 • De analyses geven de markt nieuwe informatie en een eventueel koerseffect is blijvend
 • Beleggers kopen omdat ze denken dat er een blijvend effect optreedt, maar het initiële effect loopt na verloop van tijd weer uit de koers (een self-fulfilling prophecy)

3. Zijn er mogelijkheden voor beleggers om op een effect in te spelen?

Methode

Om het effect te analyseren hebben we de uitzendingen van Business Class vanaf 29 september 2013 tot en met 24 april 2016 waar Schaaij te gast was teruggekeken. In totaal zijn er in die uitzendingen 96 aandelen besproken. Slechts 6 keer was de teneur negatief, in alle overige gevallen was het een positief verhaal.

Gewoonlijk worden er Nederlandse aandelen besproken, soms gaat het echter om buitenlandse namen. We analyseren alleen de Nederlandse aandelen waarvoor de analyse positief uitviel. In totaal hebben we daarmee 74 observaties in onze steekproef.

We hebben zowel gekeken naar voor marktrendementgecorrigeerde rendement (waarbij we het rendement op de Amsterdam All Share index aftrekken van het aandelenrendement) als naar voor marktrisciogecorrigeerde rendementen.

Bij de laatste methode bepalen we een verwacht rendement door rekening te houden met het marktrisico van een aandeel. We baseren het risico op de periode [-280, -20] dagen voorafgaand aan de uitzending. De grafiek geeft beide rendementen weer. Hierbij is dag 0 de maandag volgend op de uitzending.

Geert Schaaij-effect
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Resultaten

Wat zijn onze bevindingen?

 • Interessant om te zien is dat de positief besproken aandelen al vanaf zes beursdagen vóór de uitzending een stijging vertonen. De stijging in deze periode voorafgaand aan het tv-optreden is sterk statistisch significant. Overigens vlakt de stijging af op de donderdag en vrijdag voor de uitzending.
 • Op de dag na de uitzending stijgen de besproken aandelen met bijna 1%, ook deze stijging is statistisch significant
 • In de erop volgende dagen ebt het effect langzaam weg. Na een week is nog ongeveer de helft van het effect zichtbaar en nog een week later is het effect geheel uit de koers verdwenen.
 • In de twee weken er na schommelt de koers nog wat, maar uiteindelijk komt deze niet meer op het niveau van het initiële effect

Omdat een potentiële koersinvloed waarschijnlijker is bij kleine aandelen, hebben we deze categorie apart bekeken. We richten ons op een subset van aandelen met een marktwaarde kleiner dan 1 miljard euro. Er bleven 24 adviezen over.

 • Bij deze aandelen was de stijging op de dag na uitzending dubbel zo groot als in de totale steekproef: 2,0%
 • Interessant is dat dit koerseffect beklijft in de 20 er op volgende dagen
 • Een kanttekening hierbij is dat het in stand blijven van het rendement voornamelijk gedreven wordt door uitschieters

Omdat deze steekproef eigenlijk te klein is om een gangbare statistische analyse op los te laten, kijken we naar het aantal positieve en negatieve koersuitslagen binnen de vier vijfdaagse perioden volgend op de initiële maandag na de bespreking. In elke subperiode blijken er meer verliezers dan winnaars te zijn.

Zoals beschreven is het koerseffect op de maandag het sterkst, maar stijgen aandelen gemiddeld gezien niet meer verder. Kan een belegger eigenlijk nog profiteren van deze initiële stijging, of is dit effect al gedurende de opening verwerkt?

Hiervoor hebben we gekeken naar het verschil tussen de openingskoers en de slotkoers op deze dag.

Wegens datalimitaties konden we dit doen voor een subset van 63 aandelen. Wat blijkt: gemiddeld gezien ligt de koers aan het einde van de dag 0,4% hoger dan bij opening. Met andere woorden, het effect lijkt slechts gedeeltelijk in de koers verwerkt bij beursopening, en dit kan kansen bieden aan oplettende beleggers.

Conclusies

Het Geert Schaaij-effect lijkt op te gaan op de Nederlandse beurs. Gemiddeld gezien worden aandelen besproken die recent aan de winnende hand waren, en de besproken aandelen stijgen de dag na de uitzending van Businessclass gemiddeld met 1% door.

Heeft het zin voor beleggers om de aangeraden aandelen aan te schaffen? Kopen bij beursopening op maandag zou winstgevend kunnen zijn, daar de slotkoers gemiddeld 0,4% hoger ligt dan de openingskoers. Vervolgens heeft het langer vasthouden van deze aandelen weinig toegevoegde waarde.

Na de initiële stijging zakt de koers in de twintigdaagse periode na de uitzending om niet meer terug te komen op het koersniveau dat direct na de uitzending werd bereikt. Het Geert Schaaij-effect lijkt daarmee vooral een self-fulfilling prophecy te zijn.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

 1. Oh, die analistenadviezen II
 2. Geert Schaaij-effect: +1%
 3. Verkopen in mei?

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. oldebox 31 augustus 2016 11:03
  quote:

  theo1 schreef op 31 augustus 2016 10:34:

  Het is natuurlijk een stuk gemakkelijk om een stijging "goed" te voorspellen als het aandeel al een slordige week in een opgaande trend zit.
  Ik denk dat het nog veel gemakkelijker is om een week lang een positie op te bouwen (via stromannen) om vervolgens op zondag het aandeel aan te gaan zitten prijzen om daarna de positie weer af te bouwen.
  ...of om je vrienden een week van tevoren te vertellen over welke aandelen je gaat zitten zeveren op zondag.
 2. [verwijderd] 31 augustus 2016 12:14
  Lijkt mij duidelijk dat Beursgenoten een voorsprong in beleggen geeft. Dat Geert Schaaij inhaakt op winnende trends, dat valt hem alleen te prijzen. Hij herkent ze, dat blijkt. Het heeft niet zoveel zin om argumenten aan te dragen hij zal wel stromannen hebben. Immers hij geeft openlijk toe dat hij positie heeft als hij ze heeft.Al zijn posities staan op zijn site, en hij geeft zelfs vooraf aan wanneer hij zijn positie afbouwt. Dan kunnen zijn "volgers" voor hem uit, als ze dat wensen. Transparanter kan het niet, althans mijn ervaring. Laten we ontdekken wat deze Beursgenotenman zo succesvol maakt.
 3. [verwijderd] 31 augustus 2016 13:04
  Wat je zegt Daan is onzin dit onderzoek toont aan dat over 4 weken er een stijging is en vervlakt. Positieve eindconclusie. Uit eigen ervaring kan ik juist melden dat die lange termijn nog veel geweldiger is. De dagtrader pakt zijn moment, dat lijkt dus bewezen. Je bent duidelijk geen lid, verkeerde zuinigheid. De aex in januari 390 tegen de draad in zei hij deze zomer nog 450 (tv uitzending jan 2016, zal link erbij zoeken. Op de lange termijn is het zekeren bewezen. Neem Ordina op 80 cent, nu 1,72. Maar AMG 7 nu 17, ING 2 nu 11, RDS 16.
 4. sebpb 31 augustus 2016 14:56
  Als je "Beursgenoot bent" krijg je in de dagen voorafgaand aan de uitzending een "flash" over een aandeel. En/of de mededeling dat er zondag weer een uitzending is waar we het oa. gaan hebben over......
  Ik heb zelf 2 jaar een abonnement gehad, gewoon om te kijken. Maar zoals met alles en iedereen heeft ook hij zijn bleeders. Pak even TMG of verder van huis Outokumpu. Met die laatste ben ik n.a.v. artikel en uitzending
  1e hap 17 april 2015 op € 7,07
  2e hap 2 maanden later € 4,85
  3e hap 3 maanden daarna € 3,80
  4e hap 12-10-2015 € 3,05

  ja nu sta ik inderdaad met een koers van € 5,- op een (mooie) winst, maar dat is nog altijd dik onder de € 7,- van het moment van aanbeveling.

  Je kan op zijn site (als je lid bent) precies zien waar hij of het blad aandelen in hebben, alleen niet het % van portefeuille. Tja zo kan ik het ook, kijk mensen ik bloed mee ik heb ze ook nog steeds, maar niet dat het maar een paar honderd aandelen zijn.

  Linksom of rechtsom neem het tot je en doe er je "ding" mee. Ik ben er niet slechter van geworden maar ook geen miljonair of ik kan 10 jaar eerder met de VUT. Maar het blad is leuke leesstof en heb ik meer plezier aan dan aan alle koersbepalingen van de grote banken.
 5. [verwijderd] 31 augustus 2016 15:07
  Sebpb, jij bent een echte belegger. Ik heb er ook veel plezier aan dat Beursgenoten. EN als Outokumpu zo door stijgt als het de laatste maanden doet, dan zijn zelfs de aandelen waar Geert Schaaij een min mee had weer plussen geworden. Eind goed al goed. Dat is beleggen, hij dwingt je niet. Is er overigens wel een site war je ook kan zien hoeveel ze kopen van een aandeel> Ik weet wel dat hij 5% in RM had, gemeld bij de AFM en zo nog een paar. Maar ik wist niet dat er concurrenten waren die dat deden....
 6. MWSACC 31 augustus 2016 15:55
  quote:

  Jan O schreef op 31 augustus 2016 15:07:

  Sebpb, jij bent een echte belegger. Ik heb er ook veel plezier aan dat Beursgenoten. EN als Outokumpu zo door stijgt als het de laatste maanden doet, dan zijn zelfs de aandelen waar Geert Schaaij een min mee had weer plussen geworden. Eind goed al goed. Dat is beleggen, hij dwingt je niet. Is er overigens wel een site war je ook kan zien hoeveel ze kopen van een aandeel> Ik weet wel dat hij 5% in RM had, gemeld bij de AFM en zo nog een paar. Maar ik wist niet dat er concurrenten waren die dat deden....
  God God, heb je weer zo'n Piet Particulier..
  Je zou ook zelf kunnen doorgronden waarom je een aandeel kan kopen, dan pas ben je een goede belegger.
 7. [verwijderd] 31 augustus 2016 20:23
  Ome Greet zoals (ik) wij m liefkozend noemen speelt altijd mooi in op Jan met de Pet. Die kijkt zondag ff naar Ome Harry en ja hoor maandagochtend gelijk kopen wat er meer doen. Ome Greet en wellicht Ome Harry lozen dan op day high, kortom de ene hand wast de andere en blijven beide schoorstenen goed van roken.

  Kortom is het Ome Greet Schaaij effect blijvend .. Nee .. en daar was ook geen studie voor nodig ;)
 8. forum rang 10 voda 31 augustus 2016 20:38
  quote:

  sebpb schreef op 31 augustus 2016 14:56:

  Als je "Beursgenoot bent" krijg je in de dagen voorafgaand aan de uitzending een "flash" over een aandeel. En/of de mededeling dat er zondag weer een uitzending is waar we het oa. gaan hebben over......
  Ik heb zelf 2 jaar een abonnement gehad, gewoon om te kijken. Maar zoals met alles en iedereen heeft ook hij zijn bleeders. Pak even TMG of verder van huis Outokumpu. Met die laatste ben ik n.a.v. artikel en uitzending
  1e hap 17 april 2015 op € 7,07
  2e hap 2 maanden later € 4,85
  3e hap 3 maanden daarna € 3,80
  4e hap 12-10-2015 € 3,05

  ja nu sta ik inderdaad met een koers van € 5,- op een (mooie) winst, maar dat is nog altijd dik onder de € 7,- van het moment van aanbeveling.

  Je kan op zijn site (als je lid bent) precies zien waar hij of het blad aandelen in hebben, alleen niet het % van portefeuille. Tja zo kan ik het ook, kijk mensen ik bloed mee ik heb ze ook nog steeds, maar niet dat het maar een paar honderd aandelen zijn.

  Linksom of rechtsom neem het tot je en doe er je "ding" mee. Ik ben er niet slechter van geworden maar ook geen miljonair of ik kan 10 jaar eerder met de VUT. Maar het blad is leuke leesstof en heb ik meer plezier aan dan aan alle koersbepalingen van de grote banken.
  Hartelijk dank voor deze info. (AB).

  Ik heb mij ooit aangemeld en wordt bestookt met tips etc.
  Ik ga er niet op in.

  Vind het ook een mooie column!
 9. niceguy19502020 31 augustus 2016 21:07
  In mijn optiek profiteert inderdaad alleen Geert Schaaij van het Schaaij effect. Ik kan mij heel goed herinneren, dat Geert lyrisch was over de Belgische nevenknie van Vopak, namelijk Euronav.
  Gelijk heb ik dus maar 100 stukken Euronav aangeschaft, die destijds rond de 10 Euro deden. Ik heb ze nog, maar voorlopig heb ik, ondanks het te verwachten dividend behoorlijk op verloren. Voor een bedrag tussen de 300 en 400 Euro word ik dus maar geen lid van Beursgenoten.
 10. k2es 31 augustus 2016 22:07
  Ik ben 1 jaar lid geweest en heb dat enige maanden geleden beeindigd. Ik had gehoopt van het Geert SChaaij effect te profiteren, maar hij is al een tijd niet bij beursgenoten geweest (voor de zomerstop). Enige van zijn tips opgevolgd (echter ook TMG, Nyrstar, maar daarmee alleen verlies geleden), dat blad van hem heb ik niet nodig, papier loopt steeds achter en kost veel tijd om te lezen. Als er een veel goedkoper digitaal abonnement mogelijk was, dan was ik misschien abonnee gebleven. Hij (of zijn medewerkers) geeft namelijk wel elke dag een beursopinie en snel reacties en aanbevelingen op recent nieuws, daar moet je bij andere adviesabonnementen soms (te) lang op wachten, waardoor je niet snel genoeg handelt.
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.