Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tot hoever?

TA: Tot hoever?

De euforische markt wist gisteren verder door te zetten en ook voor vandaag lijkt bij de opening een iets verdere ophoging van de jaartop plaats te kunnen vinden. Mijn eerdere verwachtingen van een correctieve beweging vanaf een lager niveau zijn hiermee niet uitgekomen.

De risico’s blijven naar mijn mening aanwezig in de markt, dus geen afstel maar wel uitstel van de verwachte correctie. Ook zal die vanaf een hoger niveau starten. Maar tijdens deze euforische markt is het onmogelijk te bepalen waar het draaipunt precies zal komen.

Nog steeds acht ik de kans beperkt dat de markt eerst de toppenzone rond de 510 zal testen, maar zodra de huidige doorbraak van de eerste stijgende toppenlijn structureel wordt in de komende dagen, lijkt een test niet uit te sluiten.

Twintig punten hoger

Ik had de correctieve beweging dus al eerder verwacht en vanaf een lager niveau. Eind vorig jaar werd de bovenkant van mijn doelzone (485) bereikt. Begin dit jaar werd de jaartop verder opgehoogd naar 489,90. Sinds 20 december vorig jaar was tot eind januari een zeer smalle zijwaartse handelsfase te zien.

Nog niet eerder heb ik een dergelijke smalle handelsruimte in de maand januari gezien. Eind januari werd de onderkant bij 480,40 neerwaarts gebroken. Dit leek destijds het laatste bevestigingssignaal te zijn voor de voortzetting van de correctie. Dit bleek echter een vals signaal.

De AEX vormde een dieptepunt bij 476,70, waarmee slechts een terugtest plaatsvond naar de oude 2015-novembertop bij 475 en het snel oplopende 50-daags gemiddelde. Deze bodem was het startpunt van de huidige opgaande zeerkortetermijnbeweging van de afgelopen twee weken.

Inmiddels is de AEX ruim 20 punten opgelopen vanaf deze bodem.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Genoeg risicosignalen

Met deze beweging vanaf 476,70 vindt opnieuw een versteiling plaats in de AEX. Vooral de opwaartse doorbraak een week geleden van 489,90 zorgde voor een verdere verbetering in de AEX. Hiermee was de consolidatiefase van januari slechts een correctie in de tijd en niet in punten.

Is hiermee het gevaar geweken voor een forsere correctie? Nee, er zijn nog genoeg risicosignalen. Ook is de markt te euforisch. Beleggers en analisten die een half jaar geleden negatief waren en de markt niet boven de 458 zagen komen, zijn veelal gedraaid in hun mening en zien nu geen redenen voor een correctie.

Dit contraire signaal geeft wel aan dat de risico’s snel toenemen maar geven niet aan waar en wanneer. In de afgelopen twee maanden is de markt opgelopen vanaf 445,65 naar de huidige 497. Een stijging van ruim 50 punten, ruim 11%.

Tijd voor tegenreactie

Ook vond een stijging plaats vanaf de onderkant van het sinds februari 2016 stijgende trendkanaal tot nu (net boven) de bovenkant van dit kanaal. Een tegenreactie zou dus een hele normale beweging zijn om de koopdruk en de euforie te verminderen.

We zien overigens ook nog niet in alle indices verbeteringen ontstaan. Zo blijven de Nikkei en de DAX onder hun vorige toppen (jaartoppen) en blijft daar de vorming en afronding van potentiële toppatronen mogelijk in de komende tijd.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De Stoxx Europe 600 brak hier al wel boven, maar blijft nog steeds onder zijn stijgende toppenlijn en lijkt een grote stijgende wig te ontwikkelen.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vooral de Amerikaanse indices blijven doorzetten tot boven belangrijke richtpunten in het langetermijnbeeld. Zo lag mijn eerstvolgende (Fibonacci-projectiedoel) voor de S&P 500 bij 2130, een niveau dat in de afgelopen twee dagen werd gebroken.

Bij veel indices in Europa in het middellangetermijnbeeld is er overigens sprake van negatieve divergentie. Dit zien we ook terug in de AEX. De vorige lagere top in de AEX ging gepaard met de vorming van een RSI ruim boven de 70. Momenteel ligt de RSI nog onder de 70.

Versteiling mogelijk

Hoe nu verder? De opgaande toppenlijn ligt vandaag bij 496,30. Een slotkoers vandaag of morgen hieronder zou betekenen dat de uitbraak hierboven vals is geweest. Gisteren werd een eerste toppatroon gevormd, een hammer. Dit patroon zagen we in meerdere Europese indices ontstaan.

Een slotkoers onder de slotkoers van gisteren zou een volgend topsignaal kunnen zijn. De eerste weerstand ligt bij de tweede stijgende toppenlijn, die langs de toppen van september (466,20) en januari (489,90) loopt. Vandaag ligt deze stijgende toppenlijn bij 498,90.

Een opwaartse doorbraak hiervan zorgt voor een verdere voortzetting van de versteiling naar de zone 506 tot 510. Een mogelijkheid die we niet mogen uitsluiten. Toch moeten we zeer alert zijn op de vorming van meerdere topsignalen in de komende dagen (week).

De openingsgap van gisteren werd al snel opgevuld. Toch liggen er nog steunpunten bij 490,90 (eerdere gap) en 489,90. Pas een beweging onder de steile nieuwe opgaande bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70 zal zorgen voor een duidelijke verslechtering.

Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 484,90. Waar en wanneer precies de top gezet gaat worden is onbekend, maar het elastiek wordt zeer strak aangespannen. Mijn eerdere verwachtingen zijn niet uitgekomen in deze zeer euforische markt, maar dat neemt niet weg dat de risico’s niet verder toenemen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

169 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 februari 2017 09:14
  quote:

  Maxitrade schreef op 16 februari 2017 09:00:

  quote: 'De verhoging van de jaartop betekent in mijn ogen geen afstel van een correctie, maar uitstel. Waar het draaipunt komt, is niet te zeggen.'unquote

  Oftewel: we gaan up, en er komt ooit een correctie. Hmm dat biedt nieuwe inzichten.
  Vraag anders even aan Johnnie hoe het koersverloop gaat vandaag...en mocht Johnnie scheef zitten dan pakt hij toch nog wat centjes. (P.S. Niet naar bewijs vragen want dan ben je een drammer:))

  Volgens Hopi is op die manier winst pakken level 23. Kleine onwetende particulieren komen niet hoger dan level 5. Maar pro's(Strategen?) met veel ervaring kunnen tot ongekende hoogtes stijgen.

  Doe mij Pakka maar die kan je tenminste volgen wat hij (virtueel) koopt :)

  Heb je een moppie Pakka?

  Later!

 2. knax63 16 februari 2017 09:32
  of net wel om de mute in euforie te krijgen en daarna een daling?
  dan komt het weer in de krant en dan heb je top signaal. volgende week tikkie omlaag weer naar 490? Vooral dinsdag opletten.

  we zien het wel vandaag weer spil 496 en punt er boven en onder of 2 punten breedte 494 498
  range
169 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links