Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altijd lastig dat 2017

Wat doet de AEX in 2017?

Verzot ben ik op de waan van de dag, maar als het om mijn eigen centjes gaat, kijk ik vooral graag lang. Hoezo terugblikken op 2016? Kleine moeite. De trend in aandelen en obligaties is nog altijd omhoog :-)

 

 

Bij de eindejaarstand mag u 5% optellen, dat is zo ongeveer het langjarig gemiddelde voor aandelen exlusief dividend. Dat is dan mijn AEX-voorspelling voor 2017. Tipjes wilt u natuurlijk ook. Omdat u al zoveel visies hebt gelezen. doe ik de simple & stupid methode. Ik neem zoals het zo mooi heet de Dogs of the AEX.

Koop de fondsen met hoogste en verkoop fondsen met laagste dividendrendement (en denk er verder niet over na). Dit jaar speelde u daarmee ongeveer quitte, of...? We hebben er hier bij IEX nog ruzie over of ArcelorMittal er wel of niet bij mocht. Lees: long. Dat is een twijfelgeval en dat met +133% op het bord.

ArcelorMittal skipte in november 2015 het dividend voor 2016, maar dat is pas dit jaar in de aandeelhoudersvergadering officieel aangenomen. Zeg het dus maar. Enfin, het lijstje voor dit jaar. Neem de Top 3 of Top 5. Gewoon een ideetje voor iedereen die wel een beetje adrenaline in portefeuille wil hebben. 

U kunt de aandelen kopen, of een turbootje hefboom 2 ofzo doen. Kalm aan. Uiteraard speculatief, risicovol en niet technisch of fundamenteel onderbouwd.   

Koop:
Royal Dutch Shell
NN
Aegon
Boskalis Westminster
ING

Verkoop:
Gemalto
ASML
SBM Offshore
Aalberts
Heineken

Zo kan het ook
U kunt variëren op dit thema door de grootste stijgers van dit jaar short te gaan en de bleeders juist te kopen. Dat levert deze lijstjes op, met veelal dezelfde namen, maar wel op een ander plekkie. Full disclosure, ik speel dit zelf niet. De brede markt vind ik al risicovol genoeg. 

Koop:
KPN
Boskalis Westminster
Randstad
Heineken
Unibail-Rodamco

Verkoop
ArcelorMittal
Atice
SBM offshore
ASML
Royal Dutch Shell

Buy the dip!
U kunt lachen om zulke op het oog domme spelletjes, maar die werken vaak net zo goed als haute finance hotemetoot methodes. Wat dacht u hiervan? Als ik al één advies voor 2017 heb, is deze het wel. Dit beroemde, rare, maffe filmjpe uit 2010 is in al zijn eenvoud het beste advies sinds de bullmarket in maart 2009 begon.

Buy the fucking dip! Niks meer en niks minder en denk verder nergens over na. Alles wat u bedenkt, tegenwerpt en bang voor bent is namelijk al ingeprijsd. Of dacht u dat u de eerste of enige was? Natuurlijk komt eens het moment dat de dip van 10% of 20% een krach of een bearmarket wordt. Zien we dan wel weer.  

Full disclosure: in prinicipe koop ik zelf ook bij op 10% dips. En 20% als die volgt. Of 30% als die er van komt. 

 

 

Ja, ik zit ook al sinds maart 2009 met verbazing naar die stijgende koersen te kijken. Hoewel ik ook puur gevoelsmatig denk en statistisch kan zien dat het ieder moment afgelopen kan zijn met de pret, zijn we misschien nog maar net begonnen. Al is het alleen maar omdat er nog zoveel beren zijn.      

 

   

2016
Terugblikken doen we nooit op IEX, maar even heel kort dan. Wijze les is denk ik dat beurzen uiteindelijk over economie en winsten gaan en niet over politiek: China begin dit jaar, Brexit, Trump, Italië et cetera. En de beurzen stijgen omdat eindelijk de winsten weer oplopen...?

 

 



2017
Grote vraag in 2017 wordt wat mij betreft of de 35 jaar oude neergaande rentetrends er definitief aan gaan en of de wereldeconomie nu echt aan trekt. Sleutelrollen zijn er voor dollar, rentes en olie. Vooral rente is cruciaal: raakt pensioenen, staatsschulden, huizenmarkt, spaarrentes, (dividend)aandelen et cetera.

Het wordt wellicht touwtrekken tussen dollar en andere valuta, de euro voorop. De VS ligt jaren voorop. Begrotingstekort op orde (-3%), banken voldoende gekapitaliseerd, Fed verkrapt en bouwt balans ietsie af en de tienjaarsrente is met zo'n 2,6% al bijna weer normaal te noemen. De rest verruimt nog.

Dat is een wereld op twee snelheden en dan zou ik zelf op de dollar wedden, omdat die groter en sterker is. Lees: dan stijgen ook in Europa de rentes tegen de ECB in, zeg maar. Zeker als er politieke onrust in de EU ontstaat: door verkliezingsuitslagen kan de euro wiebelen en de markt in de Bund vluchten. 

Het blijft koffiedik kijken. Of oliezwart. Dat spul is cruciaal voor de AEX, denk aan Royal Dutch Shell, maar ook SBM Offshore, Vopak en zelfs Boskalis Westminster. De AEX is momenteel peperduur, omdat vooral de winst van zwaargewicht Royal Dutch Shell is gedecimeerd, maar de koers is hersteld. 

Kijk maar, de huidige KW of trailing PE is echt fors. Het is dat ik Shell kan verklaren, anders zou ik het bubbelig vinden. Helaas beschik ik niet over de verwachte KW of forward PE. Verder ziet u dat we in 2000 echt gek waren met die AEX 703,18 en dat er in 2008-2009 een complete blackout was.     

 

 

Doe ik nog een rondje vrijblijvende fantasie.  

Overnamekandidaten 2017
Aegon en... KPN? Aegon is misschien wel iets voor een Amerikaanse verzekeraar of Aziaat, die exposure naar VS wil. Rond KPN is het stil geworden, vandaar. Als er nog partijen zin hebben na gedoe met Carlos Slim en ook politiek ingrijpen bij PostNL (Bpost) en ABN Amro (Nordea)

Turnaround kandidaten 2017
Arcadis en - ik durf het bijna niet te zeggen - Heijmans. Intrinsiek mooie bedrijven, maar krijgt het management eindelijk grip op wat er allemaal gebeurt en vooral de kosten? Zeer speculatief uiteraard

Hype-aandeel 2017
Dat is en blijft TomTom. Daar zit zeker waarde en vooral fantasie in, maar of het er ooit uit komt op dat snel veranderende automotive speelveld? 

Nationale ophef- en schande-aandelen
Banken! Wie anders? Want ze saneren door. Wees daar maar zeker van

Last but no least, Nederland begint weer te beleggen én doet dat eindelijk verstandig, hoor en lees ik aan alle kanten. Dat wil zeggen, is prijsbewust. Goedkope indextrackers van vooral Vanguard en iShares. Dat zou mooi zijn, maar wordt dit een kaalslag onder Nederlandse vermogensbeheerders...?

Succes in 2017 en tot volgend jaar. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 30 december 2016 12:33
    Niet meer over turbo's enzo beginnen hoor, dat zijn zulke misselijke producten. Reken maar eens uit hoeveel procent je verliest als je zo'n ding een jaar houdt bij gelijkblijvende koers. Strafporto van verscheidene procenten (7% vond ik bij een sprinter).

    Een kaalslag onder Nederlandse vermogensbeheerders is alleen maar toe te juichen, als een soort financiele evolutie. Wel jammer voor al die oudjes die al jaren met slechte rendementen zitten. Ze smeren die mensen obligaties aan en lege huls aandelen, zelfs mensen met een "behoudend profiel". AFM doet niks kan niks wil niks, tja, dan is de verleiding groot voor zo'n beheerder. En juist de sjieke namen lijken flink misbruik van de argeloosheid te maken, tenminste volgens mijn observatie. Maar er begint nu toch wat wijsheid door te druppelen bij de consumenten.
  2. Moneyball 1 januari 2017 15:27
    Bouw long in 2017.
    Woningbouw liep al weer prima. Grondposities (bij steden) weer een aantrekkelijke asset om de noodzakelijke inhaalslag te maken.

    Bedrijfsleven investeert weer, vooral in energiezuinige utiliteit.

    Overheden hebben iets meer te besteden om (infra)problemen op te lossen.

    Hogere rente zie ik persoonlijk niet als een groot risico. Verwacht nog steeds low for jaren met wellicht een lichte stijging.
  3. Moneyball 1 januari 2017 18:49
    @Kid, niet alleen in de achteruitkijkspiegel kijken he.. Als ik hoge investeringen heb gedaan, een dure, slimme fabriek heb gebouwd en flinke afschrijvingen hierop neem, heb ik netto wellicht weinig winst, maar ben ik klaar voor de toekomst en beschik ik over assets van misschien wel hele grote waarde.
  4. forum rang 6 NewKidInTown 2 januari 2017 05:04
    Geloven doe je in de kerk of in het sektegebouwtje.
    Geloof, hoop en liefde. Wensdenken en maar wachten, jarenlang.......

    Assets zijn niets waard, totdat je het verkocht krijgt.
    Assets zijn alleen iets waard als ze bijdragen in de winst. Winst is minimaal, assets zijn "waardeloos" als ze geen extra winst opleveren.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links