Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verre Obam Oosten

Kort geleden was ik bij een presentatie van beleggingsfonds Fortis Obam. “Even kaike in de koike”, zoals een buitenlandse klant van beheerder Rolf Stout hem dat ooit eens vertelde. Stout heeft een fonds en een trackrecord om trots op te zijn.

2003 was een goed jaar voor hem met een outperformance van 6,8% volgens Morningstar. 2004 was iets minder. Op zich valt het mee, ook gezien zijn grote belang in Nederland: 15% ten opzichte van 2% in de wereldindex. Er staan vier Nederlandse namen in Stouts top 15:

  • ABN Amro,
  • ING,
  • Philips,
  • Numico.

    Ik hoop bij de laatste voor hem dat hij ongelijk krijgt, maar goed.

    Risico's
    Opvallend aan de beleggingsvisie van Stout is dat in 2005 voor hem China nog steeds een thema is. Opmerkelijk, want veel van zijn collega's en concurrenten hebben dit onderwerp in de ijskast gezet. Zo is zijn belang in het Verre Oosten (exclusief Japan) maar liefst 22%, waar dat voor de wereldaandelenindex slechts 4% is. Ik houd van managers die risico's nemen.

    De voortgaande Chinese groei betekent dat de hele regio daarvan profiteert. Bovendien zijn aandelen daar spotgoedkoop. In Thailand is de koers/winstverhouding (k/w) volgens Datastream zeven en ik maar denken dat het Damrak vriendelijk is geprijsd. In Zuid-Korea is de k/w even hoog, of, zo u wilt, net zo laag als in Nederland. Natuurlijk zijn er bergen met risico's.

    Drama's
    In de afgelopen tien jaar waren er genoeg drama's, waarvan de meeste van tevoren niet waren te bedenken, zoals bijvoorbeeld het creditcardschandaal in Zuid-Korea, de longziekte Sars en de kippenziekte. Wat denkt u van het oplaaiende geweld in Thailand? Kortom, sinds 1990 had u in die regio geen stuiver verdiend.

    Ja, problemen te over in het Verre Oosten. Gezien de forse groeiperspectieven in combinatie met de lage waardering denk ik toch dat Stout een goede afweging maakt. Hij weet maar al te goed dat beleggen vooruitzien is. Moet u nu daarom vol in Fortis Obam stappen, of moet u juist de ideeën van Stout overnemen?

    Boodschappenlijstje
    Vergelijk dit met een automonteur die u net heeft uitgelegd hoe hij uw wagen repareert. Wat doet u de volgende keer? Zelf sleutelen of laat u het aan de expert over. Of, om in kerstsfeer te blijven, op tv heeft een topkok u net uitgelegd hoe hij een kerstdiner klaarmaakt. Denk u dat u het nu zelf beter kunt, of laat u het toch liever aan hem over?

    U weet dan niet wanneer hij het recept weer verandert... In ieder geval heb ik een boodschappenlijstje voor bij de fondssupermarkten voor u, voor als met de kerst zelf aan de slag wilt gaan:

  • Franklin Templeton Korea,
  • Franklin Templeton Thailand,
  • Fidelity Korea,
  • Fidelity Thailand.
  • Invesco GT Korea Fund,
  • Scudder GOF Greater Korea.
    Corné van Zeijl - IEX.nl Premium Sentiment
    Fed Model
    Quanta Model
    Sentimentsindicator
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links