Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van 12,75% naar 0,50%

Staatsobligaties: van 12,75% naar 0,50%

Afgelopen dinsdag vierde het Agentschap van Financiën zijn 175-jarig bestaan Gezien de gebeurtenissen van dinsdag geen feestelijke dag, maar gedenkwaardig is het wel. Zoals u wellicht weet heb ik vanaf 1987 een tiental jaren voor dit onderdeel van het ministerie van Financiën gewerkt.

Het Agentschap is sinds 1841 verantwoordelijke voor de financiering van de Nederlandse staatsschuld. Dat was in de tijd dat ik voor de Agent, destijds de mooie officiële naam, nu heet de eerstverantwoordelijke "gewoon" directeur, niet altijd even gemakkelijk.

De uitgifte van de eerste lening waar ik bij betrokken was, de 6% 1987-1994, werd een succes. Door de uitgiftekoers boven 100% was het effectieve jaarrendement lager dan 6%. Dat was sinds een lange tijd niet meer voorgekomen.

Historische lening

Het leek ook echt een dieptepunt in de rente, want in de jaren daarna liepen de coupons op de staatleningen weer op tot een dikke 9% in 1990. De (kosten van de) Duitse eenwording waren hier indirect (mede) debet aan.

Deze rentepercentages waren echter nog niets vergeleken bij de bijna 13%-coupons die begin jaren tachtig werden betaald op tienjarige staatsleningen.

Destijds was de gedachte dat, door de hoge inflatie en de enorme financieringstekorten, de rente nog veel verder zou stijgen. Daarom was de belangstelling voor de in 1981 uitgegeven tienjarige 12,75%-lening beperkt. Er werd "slechts" voor 2,5 miljard gulden ingeschreven. De lening was historisch.

313 jaar!

Sinds 1841 betaalde het Agentschap nog nooit zo'n hoge rente op een openbaar uitgegeven lening. Feitelijk was de impliciete rentevergoeding op de lening nog veel groter. Om beleggers te verleiden in te schrijven, werd in de lening een clausule opgenomen die de houders van de obligatie het recht gaf de lening in 1986 te verlengen tot 1996.

In feite kregen beleggers, naast de 12,75%-coupon, als extra een gratis een vijfjarige calloptie op de obligatie. De gemiddelde looptijd, inclusief verlenging, van deze lening bedroeg daarmee dertien jaar. Geen vijftien jaar, omdat de lening niet ineens werd afgelost, maar de laatste vijf jaar in gelijk delen.

Een belegger die in 1981 voor (omgerekend) 1000 euro deze obligatie kocht, had na vijftien jaar, inclusief het rente-op-rente effect, een totaalbedrag van 4759 euro op zijn rekening staan.

Afgelopen dinsdag gaf het Agentschap een tienjarige lening uit met een coupon van 0,5%. Weet u hoe lang, bij deze couponrente, de looptijd van de lening zou moeten zijn om ook aan een eindbedrag van 4759 euro te komen? Precies 313 jaar!

Domme beleggers

Het waren in de jaren tachtig mooie tijden voor beleggers. Maar niet voor allemaal. Een aardige anekdote met betrekking tot de genoemde 12,75%-lening was dat in 1986, de rente was inmiddels flink gedaald, niet alle beleggers de mogelijkheid aangrepen de lening te verlengen.

Door de rentedaling was die gratis verlengingsoptie toen circa 25% waard! Onder de weigeraars de lening te verlengen was bijvoorbeeld een omroeporganisatie, waar ze kennelijk geen enkele kaas van financieel management had gegeten.

Zelfs na een herinneringsbericht aan deze omroep (wat waren we toch netjes!) wilde deze omroep de looptijdverlenging niet. Maar niet alleen beleggers gingen in de fout, ook bij het Agentschap liep niet alles op rolletjes.

Onderhandse leningen

Op de onderhandse markt werden veel leningen uitgegeven met een vervroegde aflossingsclausule. De staat had het recht om de lening na bijvoorbeeld tien jaar aan de obligatiehouder terug te betalen. Dat is het omgekeerde van de gratis verlengingsoptie uit de 12,75%-lening.

Begin jaren negentig kwamen er veel onderhandse leningen, met de hoge coupon uit de begin jaren tachtig, voor vervroegde aflossing in aanmerking. Dat leverde een flinke winst op, omdat herfinanciering van de afgeloste lening tegen een veel lagere rente kon plaatsvinden.

De houders van deze obligaties moesten door het Agentschap drie maanden vooraf worden medegedeeld dat de lening werd beëindigd. Door gebrekkige, pas ontwikkelde, computersoftware kregen we de uitgedraaide lijsten met de betreffende leningen pas een maand voor de vervroegde aflosdatum.

Pech voor de Agent

Te laat om het bericht van vervroegde aflossing naar de houders uit te sturen, waardoor de leningen nog minstens een jaar tegen de hoge rente doorliepen. We besloten toch de houders van de leningen aan te schrijven (brutaal als we waren!).

De meeste beleggers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) accepteerden de vervroegde aflossing, waarschijnlijk omdat ze zelf de precieze leningvoorwaarden niet kenden. Maar een enkele partij maakte ons er op attent dat de aankondiging te laat was en ze de vervroegde aflossing niet zouden accepteren.

Dat was pech voor het Agentschap en dus de minister van Financiën. Diezelfde financiële instelling maakte jaren later wel dankbaar gebruik van de broodnodige staatssteun...

Slechte voorspeller

De rente op langlopende staatsleningen staat nu op 0,5%. Wij betaalden in 1987 dat percentage alleen al als vergoeding voor handelaren om de leningen te plaatsen. Er is veel veranderd in de afgelopen decennia. Van de recordrente in 1981 naar de record lage niveaus 35 jaar later.

In 1981 dachten we dat de rente nog lang hoog zou blijven. Onze toekomstvisie werd sterk bepaald door de toen actuele situatie. Het bleek allemaal anders uit te pakken. Laten we oppassen in 2016 met betrekking tot onze verwachtingen niet in dezelfde fout te vervallen als destijds.

Het heden is doorgaans een slechte voorspeller van de toekomst.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 zeurpietje 23 maart 2016 13:05
    in die tijd waren het ook nog allemaal lotende leningen. kan me nog goed herinneren dat ik met zo'n lotingslijst de kluis in werd gestuurd om te gaan zoeken of de nummers van de obligaties die daar lagen op deze lijst stonden. de obligaties werden toen ook nog gesplitst bewaard. de mantels in de ene kast en de couponbladen in de andere kast.
  2. [verwijderd] 23 maart 2016 15:25
    PS

    De auteur bedoelt na het kijkje in de keuken i.h.k.v. het met een bepaald risicoprofiel voor een bepaalde horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten van het van overheidswege op de korte en lange termijn vergaren van centjes voor de schatkist in zijn conclusie dan ook uiteraard,

    hoewel uiteraard niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in het koffiedik van een glazen bol de toekomst kan voorspellen,

    dat het hier en nu van het heden van vandaag de dag bij uitstek een goede voorspeller van een voorziene toekomst is,

    en dat uiteraard angst in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden een slechte raadgever is!
  3. [verwijderd] 23 maart 2016 15:27
    PS2

    Dus bij voorkeur als het in het hier en nu van vandaag de dag in dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

    die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen ultra rechtse fanatisch patriottische xenofobe eenmansekte al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin tussen de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede Kamer tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes en een zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1,2 miljard niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen ultra rechtse fanatisch patriottische xenofobe eenmansekte over 1 kam te scheren Moslims door uiteraard niet zou veroorzaken,

    van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis als gevolg van de door de aan de lopende band problemen veroorzakende gezamenlijke regeringsleiders van “soevereine” lidstaten van de EU in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur in Maastricht voor de Eurozone overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken,

    van welk continentaal gedoe zonder politieke afspraken dan ook de “soevereine” lidstaat Engeland/Verenigd Koninkrijk zoals min of meer iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen inmiddels weet, geheel terecht niets moest hebben,

    maar de aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleider van deze “soevereine” lidstaat van de EU, de heer Cameron, in een “deal” met de vermaledijde bureaucratische ivoren torens in Brussel heeft bedongen dat de Britse mensen niet gelijk de EU verlaten als de vermaledijde bureaucratische ivoren torens in Brussel niets te zeggen krijgt over de vermaledijde bureaucratische ivoren torens van de bankensector in ze City of London, met de rampzalige gevolgen zoals door Joris Luyendijk beschreven in het boek Dit kan niet waar zijn,

    in een proces van oppottingen en schuldsaneringen zoals uitentreuren op een presenteerblaadje door de beroemde Engelse econoom Keynes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor Koo aangereikt voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen,

    welke “deal” weer als twee druppels water lijkt op de onder het voorzitterschap van de aan de lopende band problemen makende regeringsleider van de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaat Nederland, de heer Rutte,

    met een

    “Handen af van de hypotheekrente, in my backyard geen ongewenste vreemdelingen, voor het probleempje met de vluchtelingenproblematiek geen simpele aanpassing van het verdrag van Dublin, en na mij de zondvloed”

    politiek i.h.k.v. het over de schutting van de soevereine staat Turkije gooien van een zak met geld als beloning voor het niet aanpassen van het verdrag van Dublin zodat de soevereine staat Turkije het probleempje met de vluchtelingenproblematiek in de eigen regio maar moet oplossen overeengekomen “deal”,

    in de tijd die de mensheid in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone na o.m. de uitroeiing van inheemse volkeren als de Indianen, de Aboriginals en Maori’s,

    twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen,

    de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen,

    en de door de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaat van de EU Nederland,

    geheel anders dan de “soevereine” lidstaten België,

    dat in het hier en nu van vandaag de dag gisteren in de aaneenschakelingen van aanvallen van deze terreur organisterende organisatie is getroffen door een aanval van de terreur organiserende organisatie IS,

    Duitsland en Frankrijk,

    politiek ondersteunde niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak,

    met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over de rondvliegende kogels in de burgeroorlogen van iedereen tegen iedereen in Syrië en Libië, in welke chaos de terreur organiserende organisatie IS de touwtjes in handen kreeg, in welke chaos het regeringsleger van president Assad met man en macht probeert law and order te herstellen,

    dus net zo’n machtsvacuüm dat als bijverschijnsel van de Vietnamoorlog in het buurland Cambodja,

    dat door de VS als aanvoerroute werd gebruikt met de ontwrichtende werking op de maatschappij van dien,

    was ontstaan, in welke chaos van een machtsvacuüm Pol Pot en de zijnen de killing fields aanrichtte,

    nog rest als het even kan niet de populistische heer Trump,

    die uiteraard,

    zoals min of meer iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op zijn of haar 10 vingers kan natellen,

    als opgewonden standje met een te kort lontje ondanks de vele deskundige adviezen om in een woedeaanval eerst tot tien te telllen als chief commander van de verreweg sterkste politie-agent van de wereld met de verreweg grootste al dan niet geheime wapenindustrie for the toys van de boys van ze land of ze American Dream op het knopje drukt,

    en het dan ook uiteraard voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone einde oefening is.
  4. [verwijderd] 23 maart 2016 15:51
    @serieus U kunt er inhoudelijk op vertrouwen dat iedereen die in de geschiedenis van de mensheid in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone inhoudelijk een week bij een werkgever heeft gewerkt, zoals bijvoorbeeld bij de grootste werkgever van het land, uiteraard een inhoudelijk leuk inkijkje in de keuken kan geven, wat dan ook in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden uiteraard voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin inhoudelijk leuk zal zijn!
  5. [verwijderd] 23 maart 2016 19:44
    Beste serieus & Hantronics,

    Ik vraag u t.a.v. uw scorende agreements to disagree in retorische zin af: wie is er in de geschiedenis van de mensheid al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin a day after door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone niet toe aan een lentezonnetje?

    Wat uiteraard om gezondheidsredenen zoals bijna iedereen weet een mens immers goed doet, dit uiteraard geheel anders dan het een of andere geneesmiddel van de farmaceutische industrie!

    Wat uiteraard in retorische zin niet wil zeggen dat u i.h.k.v. uw scorende agreements to disagree er inhoudelijk niet op zou kunnen vertrouwen dat iedereen die in de geschiedenis van de mensheid in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone inhoudelijk een week bij een werkgever heeft gewerkt,

    dus bijvoorbeeld bij de grootste werkgever van het land,

    uiteraard een inhoudelijk leuk inkijkje in de keuken kan geven!

    Wat dan ook in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden uiteraard voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin bijvoorbeeld in een lentezonnetje op een terrasje inhoudelijk leuk zal zijn!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
  6. forum rang 6 keffertje 23 maart 2016 20:24
    quote:

    Theo Benschop schreef op 23 maart 2016 19:44:

    Beste serieus & Hantronics,

    Ik vraag u t.a.v. uw scorende agreements to disagree in retorische zin af: wie is er in de geschiedenis van de mensheid al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin a day after door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone niet toe aan een lentezonnetje?

    Wat uiteraard om gezondheidsredenen zoals bijna iedereen weet een mens immers goed doet, dit uiteraard geheel anders dan het een of andere geneesmiddel van de farmaceutische industrie!

    Wat uiteraard in retorische zin niet wil zeggen dat u i.h.k.v. uw scorende agreements to disagree er inhoudelijk niet op zou kunnen vertrouwen dat iedereen die in de geschiedenis van de mensheid in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone inhoudelijk een week bij een werkgever heeft gewerkt,

    dus bijvoorbeeld bij de grootste werkgever van het land,

    uiteraard een inhoudelijk leuk inkijkje in de keuken kan geven!

    Wat dan ook in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden uiteraard voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin bijvoorbeeld in een lentezonnetje op een terrasje inhoudelijk leuk zal zijn!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
  7. [verwijderd] 23 maart 2016 22:15
    Beste keffertje & Heupie van Salland,

    Ik vraag u t.a.v. uw scorende agreements to disagree in retorische zin af: wat heeft een mens als product van zijn ouders Adam en Eva in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen op de ronde of platte aarde die in de ijdelheden der ijdelheden zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt die al dan niet thuis al dan niet met “zo’n giga ego” niet veel te vertellen heeft die op zijn of haar homedesktop computer of priegelschermpje van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft,

    met de rampzalige gevolgen voor de werkgelegenheid van dien, zoals in de spookstad Detroit is te zien,

    al dan niet in naam van de vrijheid van een xenofobe eenmanssekte tussen de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer over de hoofddoekjes en een zondebokken godsdienstoorlog met meer dan 1,2 miljard niet allemaal in naam van de vrijheid van een xenofobe eenmanssekte over 1 kam te scheren Moslims door al dan niet met de lastige scrolltoets in de weer is voor de gewenste scorende agreements to disagree naar keuze,

    waarbij hij of zij in een aangeharkt hoge lonenland al dan niet over het hoofd heeft gezien dat welk probleempje met het scrollen dan ook vergeleken met de situatie in oorlogsgebieden uiteraard een luxe probleempje is,

    in de geschiedenis van de mensheid a day after naast op de eerste plaats veiligheid zodat hij of zij met zijn of haar familie, vrienden en kennissen niet als schietschijf hoeft te fungeren voor terreur organiserende organisaties,

    in de tweede plaats primaire behoeften als gezond voedsel en water,

    in de derde plaats gezondheid,

    door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst in een (lente) zonnetje op een terrasje in feite nog meer te wensen?

    In feite dan ook niets!

    Bij welk voortschrijdend inzicht dan ook geconcludeerd dient te worden dat het Vredespaleis in Den Haag dan ook in feite tot het einde der tijden de deuren kan sluiten!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook, een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links