Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA NY: Stars, bucks & Ebay

De Nasdaq kan een hertest laat zien van de laagtepunten, die gisteren de springplank vormden naar beduidend groenere koersen, dan Wall Street in de afgelopen tijd was gewend. Zolang de technologie-index boven 1870 noteert, is er geen vuiltje aan de lucht (zie TA NY: Nasty Nasdaq).

Zoals ik deze week al eerder schreef, zijn er fondsen die een positief beeld laten zien voor de middellange tot langere termijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dell (zie TA NY: Dell wil wel).

Aan de andere kant zijn er aandelen die ten onder gaan aan de verkoopdruk. Intel is hiervan een voorbeeld (zie TA NY: Intel downside). Aan de Nasdaq zijn ook fondsen genoteerd, die niet correleren met de index. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om interveiling Ebay en koffiemagnaat Starbucks.

Ebay: 82 dollar
De bovenkant van de sterke, langere termijn opgaande trend biedt geen steun aan de koers. Er is zelfs een korte termijn neerwaartse trend ontstaan in de grafiek van Ebay. Weliswaar gaat het om een correctie, maar deze brengt behoorlijk neerwaartse risico’s met zich mee. Met zijn hoge beweeglijkheid is een min van 10 dollar niets voor dit aandeel.

Kopen er even niet bij naar mijn mening - in ieder geval niet zolang die korte neergaande trend intact is. Nogmaals, voor lange termijnbeleggers is Ebay koopwaardig, maar dit is even niet het moment om dat te doen. Zolang de koers zich niet boven 82 dollar uitworstelt, handhaaf ik mijn advies omdat ik meer risico’s dan winstmogelijkheden zie.

Starbucks: 40 dollar
Dan is er koffie en wel van Starbucks. Deze grafiek is zo slecht nóg niet. Ja, de klemtoon in deze zin ligt meer op nog dan op niet. Waarom? Tot twee keer toe was er de noodzaak om de trend te verscherpen. Alleen, ook bij trends geldt dat wat snel hoog klimt, ook snel hard naar beneden kan vallen.

Iets meer academisch gesteld komt het er op neer dat parabolische bewegingen niet lang volgehouden kunnen worden, tenzij een looping tot de mogelijkheden behoort. Wellicht ten overvloede, dat is niet het geval bij aandelenkoersen en wel door toedoen van de horizontale as die de tijd uitdrukt.

Albert Einstein deed een poging met de relativiteitstheorie, maar bij aandelen is die niet van toepassing, hoewel velen naarstig zoeken. Terug naar Starbucks: negatieve divergentie is de voorbode van zware verkoopdruk. Ik verwacht daarom een breuk van de meest steile - in dit geval tertiaire trend - en dat de koers pas rust vindt rond 40 dollar.

Als u als aandeelhouder pech hebt, gebeurt dat pas bij 35 dollar. Kortom, Starbucks laat weliswaar een mooie, opgaande trend zien, maar deze geldt voorlopig alleen voor lange termijnbeleggers. Zij die minder ver kijken raad ik aan even van dit fonds af te blijven.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem is senior technisch analist bij Rabo Securities. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Rabo Securities en Erem handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem@iex.nl.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links