Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top in de maak?

In de drie handelsdagen van mijn afwezigheid is er in de meeste indices niet heel veel veranderd. De enige index die meer herstelde ten opzichte van andere indices is onze eigen AEX

DAX: verzwakking

Ik begin met de Duitse DAX. Na de vorming van een tweezers-top bij 12.390 ruim een week geleden brak de index vorige week donderdag door zijn sinds februari stijgende bodemlijn. Dit betekende een forse verzwakking in het kortetermijnbeeld.

Met een recent dieptepunt bij 11.727 heeft er ondertussen bijna een kleine correctie plaatsgevonden. De herstelbeweging van de afgelopen dagen is naar mijn mening een beweging om een lagere top te vormen in het kortetermijnbeeld waarna een volgende neerwaartse beweging kan starten.

Tot op heden werd deze week een topje gevormd bij 12.079. Dit is de eerste weerstand, daarboven ligt nog de oude bekende bij 12.220. Aan de onderkant ligt de 11.727 en het 50-daags gemiddelde bij 11.654 als eerste steunpunten.

Zodra de recente bodem bij 11.727 neerwaarts wordt gebroken, kunnen we een dalende kortetermijntoppenlijn trekken en lijkt de lagere top een feit.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

IBEX: correctie

Forse verslechteringen zagen we anderhalve week geleden ook al in indices als de IBEX die hun zeer steile opgaande bodemlijn braken en een neerwaartse versnelling inzette.

Ondertussen is hier al sprake van een redelijke correctieve beweging, maar ook hier lijkt meer in het vat te zitten in de komende weken voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodemlijn voordat de opwaartse langetermijntrend weer wordt hervat.

Er kan in de komende dagen wel enige opwaartse druk ontstaan nu de IBEX een voormalige en meervoudige toppenzone terugtest in de zone 11.200 tot 11.250.

Daggrafiek IBEX
Daggrafiek IBEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

AEX: toppatroon

De AEX is aanzienlijk forser hersteld dan veel andere Europese indices in de afgelopen handelsdagen. Op de weekgrafiek van de AEX werd vorige week een bearish engulfing afgerond. Dit blijven de meest betrouwbare toppatronen in de candlesticks. De top werd gezet bij 510,35.

Pas een duidelijk weekslot hierboven zorgt voor opheffing van dit toppatroon. Belangrijk is wel dat in de komende twee weken een neerwaarts vervolg wordt gestart tot onder de bodem van dit patroon dat bij 493,50 is te vinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere top

Op de daggrafiek werd bij de 510,35 een tweezers-top gevormd waarna donderdag ook op de daggrafiek een bearish engulfing werd afgerond. Hierna werd eind vorige week ook de sinds januari stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken.

Deze stijgende bodemlijn startte bij de 406. Hier ligt het dieptepunt van 2015 dat tijdens de eerste correctie van dit jaar werd gevormd. Het enige raakpunt hierna van deze voormalige bodemlijn lag bij 481, het dieptepunt van de recente mini-correctie van 4%.

Ondertussen noteert de AEX weer rond deze voormalige stijgende bodemlijn en deze opwaartse beweging kan naar mijn mening uitmondden in de vorming van lagere top en terugtest van deze eerdere steunlijn.

Forsere correctie?

Ook voor de daggrafiek geldt dat pas een structureel slot boven de 510,35 deze terugval afrondt en meer opwaarts potentieel losmaakt richting de 513 tot 521.

De kans dat een dergelijke opwaartse beweging ook wordt ingezet in andere Europese indices is echter klein, daar zijn de afstanden tot aan de jaartoppen aanzienlijk groter.

Ook de technische indicatoren staan op verkoop. De RSI maakt nog steeds lagere toppen en ook de MACD is weer gedraaid. De eerdere positieve crossing werd weer ongedaan gemaakt en resulteerde tot nu toe in de vorming van een lagere top.

De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde blijft ook zeer groot en daarmee ook de kans op een forsere correctie. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen in de zone 500,65 tot 501 en bij 493,50.

Ik houd rekening met de vorming van een lagere top in de komende dagen waarna de neerwaartse weg naar lagere niveaus onder de 493,50 kan worden voortgezet.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 april 2015 09:11
  Wat zijn al die tussen ruimtes in een candle grafiek. open stukken als het daalt hard, of up gaat.

  Bas geeft aan corrigeren, maar kan even duren, 1 eek of 2 week, dag patroon kan niemand voorspellen, als bas zijn compagnons winst nemen, gaan andere up nog.

  Of begint dax nu al, ineens krak als beton naar beneden, even shorters lokken en longers uit de tent laten verkopen.
 2. [verwijderd] 23 april 2015 09:19
  Goedemorgen,

  Yes, Bas is back! No longer uncharted territories ;-). Heb qua indices een zelfde beeld van een tijdelijke opleving in een correctie die groter kan zijn. Maar goed, de vorige correctie bleek ook wat kleiner, dus wie weet...

  Leuk dagje vandaag, veel PMI's en bedrijfscijfers. China lijkt inmiddels toch wel een zorgenkindje...

  ps. Henri (&ONN) : heldere uitleg (&opmerking statisch) mbt turbo's!

  Edit: F1F: bedoel je de 'gaps' in de candle-grafieken?
 3. watergeus 23 april 2015 09:23
  Ik had goede hoop na die 3 dagen stoomcursus 'Kijk uit het raam naar wat er in de wereldeconomie gebeurt", maar je bent weer naar binnen gekeerd lijntjes aan het trekken. En meestal eenzijdig naar beneden . Waarschijnlijk word je hiervoor betaald door de shorters die hier voor 90% het forum beheersen ( wauw weer 25 euro winst!)Tijd voor de AFM om in te grijpen!!
324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links