In de drie handelsdagen van mijn afwezigheid is er in de meeste indices niet heel veel veranderd. De enige index die meer herstelde ten opzichte van andere indices is onze eigen AEX.
DAX: verzwakking
Ik begin met de Duitse DAX. Na de vorming van een tweezers-top bij 12.390 ruim een week geleden brak de index vorige week donderdag door zijn sinds februari stijgende bodemlijn. Dit betekende een forse verzwakking in het kortetermijnbeeld.
Met een recent dieptepunt bij 11.727 heeft er ondertussen bijna een kleine correctie plaatsgevonden. De herstelbeweging van de afgelopen dagen is naar mijn mening een beweging om een lagere top te vormen in het kortetermijnbeeld waarna een volgende neerwaartse beweging kan starten.
Tot op heden werd deze week een topje gevormd bij 12.079. Dit is de eerste weerstand, daarboven ligt nog de oude bekende bij 12.220. Aan de onderkant ligt de 11.727 en het 50-daags gemiddelde bij 11.654 als eerste steunpunten.
Zodra de recente bodem bij 11.727 neerwaarts wordt gebroken, kunnen we een dalende kortetermijntoppenlijn trekken en lijkt de lagere top een feit.
Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie
IBEX: correctie
Forse verslechteringen zagen we anderhalve week geleden ook al in indices als de IBEX die hun zeer steile opgaande bodemlijn braken en een neerwaartse versnelling inzette.
Ondertussen is hier al sprake van een redelijke correctieve beweging, maar ook hier lijkt meer in het vat te zitten in de komende weken voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodemlijn voordat de opwaartse langetermijntrend weer wordt hervat.
Er kan in de komende dagen wel enige opwaartse druk ontstaan nu de IBEX een voormalige en meervoudige toppenzone terugtest in de zone 11.200 tot 11.250.
Daggrafiek IBEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
AEX: toppatroon
De AEX is aanzienlijk forser hersteld dan veel andere Europese indices in de afgelopen handelsdagen. Op de weekgrafiek van de AEX werd vorige week een bearish engulfing afgerond. Dit blijven de meest betrouwbare toppatronen in de candlesticks. De top werd gezet bij 510,35.
Pas een duidelijk weekslot hierboven zorgt voor opheffing van dit toppatroon. Belangrijk is wel dat in de komende twee weken een neerwaarts vervolg wordt gestart tot onder de bodem van dit patroon dat bij 493,50 is te vinden.
Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Lagere top
Op de daggrafiek werd bij de 510,35 een tweezers-top gevormd waarna donderdag ook op de daggrafiek een bearish engulfing werd afgerond. Hierna werd eind vorige week ook de sinds januari stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken.
Deze stijgende bodemlijn startte bij de 406. Hier ligt het dieptepunt van 2015 dat tijdens de eerste correctie van dit jaar werd gevormd. Het enige raakpunt hierna van deze voormalige bodemlijn lag bij 481, het dieptepunt van de recente mini-correctie van 4%.
Ondertussen noteert de AEX weer rond deze voormalige stijgende bodemlijn en deze opwaartse beweging kan naar mijn mening uitmondden in de vorming van lagere top en terugtest van deze eerdere steunlijn.
Forsere correctie?
Ook voor de daggrafiek geldt dat pas een structureel slot boven de 510,35 deze terugval afrondt en meer opwaarts potentieel losmaakt richting de 513 tot 521.
De kans dat een dergelijke opwaartse beweging ook wordt ingezet in andere Europese indices is echter klein, daar zijn de afstanden tot aan de jaartoppen aanzienlijk groter.
Ook de technische indicatoren staan op verkoop. De RSI maakt nog steeds lagere toppen en ook de MACD is weer gedraaid. De eerdere positieve crossing werd weer ongedaan gemaakt en resulteerde tot nu toe in de vorming van een lagere top.
De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde blijft ook zeer groot en daarmee ook de kans op een forsere correctie. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen in de zone 500,65 tot 501 en bij 493,50.
Ik houd rekening met de vorming van een lagere top in de komende dagen waarna de neerwaartse weg naar lagere niveaus onder de 493,50 kan worden voortgezet.