Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euforie

Gisteren gaf ik aan dat de kans reëel was dat de top in de AEX al was gezet bij 457,10 afgelopen vrijdag. Hiermee was ik te vroeg, de AEX verhoogde zijn top gisteren verder. Ik gaf ook aan dat het onmogelijk is om een precies omkeermoment te voorzien tijdens een blow off-beweging.

Bij een dergelijke beweging is er sprake van bijna een loodrechte stijging tijdens een euforiefase. En in zo’n fase bevind een aantal Europese aandelenindices zich momenteel.

Ondertussen is de AEX bijna 50 punten opgelopen in anderhalve week tijd. Een zeer steile opgaande beweging die we niet vaak zien. Er is naar mijn mening ook een snel groeiende euforiefase gaande waarbij steeds hogere koersdoelen worden genoemd.

Plotselinge omkeer

Mijn koersdoelen voor dit jaar komen ook steeds dichterbij (470 en 495). Mijn koesdoelen leken voor de meeste beleggers onhaalbaar enkele weken geleden. Nu roepen velen dat dit minimale koersdoelen voor de komende weken zijn. Een beweging naar de 495 in de komende weken verwacht ik zeker niet.

We moeten juist zeer alert blijven op topvormingsignalen en een plotselinge en mogelijke forse neerwaartse omkeer op zeer korte termijn.

Daggrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De AEX is nu aanbeland bij de bovenkant van mijn koersdoelzone voor het eerste kwartaal van dit jaar, bij 462. Hier ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige forse correctie in de maanden september-oktober van vorig jaar. Destijds viel de AEX terug van 426 naar 366.

Overshoot

Een verdere overshoot is echter in de komende dagen mogelijk zolang er geen duidelijke topvormingsignalen zijn. Overige belangrijke weerstandniveaus liggen in de zone 466 tot 470. In deze zone ligt de onderkant van mijn doel voor dit gehele jaar.

Dit zijn voormalige toppen en bodems uit de jaren 2006, 2007 en 2008, ofwel een zware horizontale weerstand. Op de logaritmische weekgrafiek ligt de sinds de zomer van 2012 stijgende toppenlijn ook bij 467 punten.

Weekgrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bij de technische indicatoren is er ook sprake van een overshoot. Beide indicatoren noteren op zeer hoge (overbought)niveaus. De MACD brak al door de toppen van de afgelopen jaren heen en de RSI test bijna de vorige toppen.

Deze toppen waren elke keer het startpunt van een correctieve beweging in de afgelopen jaren. Dus ook hier is het oppassen.

AEX-indicatoren
grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het blijft, zoals gezegd, echter onmogelijk om het precieze omkeermoment te timen en te voorzien. Ik verwacht wel dat de eindfase van deze blow off-beweging is ingegaan.

Afgelopen vrijdag werd nog met een opwaartse gap (exhausting gap?) tussen de 449 en 450,50 het startsein gegeven voor deze laatste fase van de blow-off. Maar we moeten in de komende dagen zeer alert zijn op omkeersignalen voor de start van (waarschijnlijk) de tweede correctie van dit jaar.

Het blijft naar mijn mening mogelijk dat de AEX een correctie zal doormaken die mogelijk voor een terugtest zorgt tot ongeveer de 430 punten voor de vorming van een volgende hogere bodem. Eerst maar eens kijken tot waar de AEX kan doorzetten voordat een omkeerpatroon wordt afgerond.

Europa

Ook een aantal andere Europese indices laten een vergelijkbaar beeld zien.

De breedgespreide aandelenindex Stoxx Europe 600 is in zeer korte tijd opgelopen van 332 naar de huidige 373. De bovenkant van het stijgende langere trendkanaal ligt bij 378. Er lijkt dus nog een beperkt opwaarts potentieel te zijn.

Ook hier is sprake van een blow off-beweging en de kans is aanwezig dat binnenkort een correctieve beweging start richting de voormalige zware weerstand die rond de 350 punten is te vinden.

Daggrafiek Eurostoxx 600
grafiek Eurostoxx600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX brak gisteren door het projectieniveau van de zware correctie die in de maanden september-oktober plaatsvond. Hij nadert ondertussen alweer de eerste belangrijke langetermijnprojectie.

Dit is het 161,8% Fibonacci-niveau tussen de voormalige all-time high uit 2007 en de bodem van 2009 en ligt bij 10.950 en 11.000. Dit is een vergelijkbaar niveau met mijn vaker gecommuniceerde langetermijnprojectie in de S&P 500 van 2150 punten.

Ook in de DAX moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen voor de start van een correctieve beweging richting de 10.000 tot 10.200.

Daggrafiek DAX
grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

661 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2015 09:11
    Goedemorgen, ik ga me ook maar weer eens voorzichtig bemoeien na een pauze van een paar jaar. Ik had er geen zin meer in.
    Uiteraard zit ik short zoals al velen en zit me al dagen af te vragen wat er aan de hand is. Ik heb 1 CFD short op de AEX vanaf 448,10
    Tussendoor wat kleine ritjes gepakt met een extra CFD bij al te veel euforie, dus het verlies is nog heel beperkt.

    De steilheid van de candles en het feit dat we al 6 dagen boven de Bollinger bands sluiten zou toch een forse terugkeer moeten veroorzaken binnen de bands. Maar de markt is duidelijk gereguleerd door de ECB op dit moment. Ik ga eruit bij 440 als we dat halen. Stoploss op 465

    Verder nog steeds de complimenten aan dhr. Heijink die ik al jaren volg en in de lange uptrend erg vaak gelijk heeft gehad. Daarmee de opmerking gemaakt dat hij in de downtrend ook lang onterecht positief was en het vaak verkeerd had.

    Ik zou willen dat ik net zo positief was over de beurs als hij, dat zou het makkelijker maken. Maar ik ben meer bearish en dat heeft de afgelopen jaren meer geld gekost dan opgeleverd. Maar op het moment dat ik merk dat ik er slecht van ga slapen en zo, stop ik meteen.

    Het geld wat ik inzet kan ik missen en ik vind het alleen leuk om CFD´s en opties te gebruiken.Ik heb ook een tijd aandelen gehandeld, maar dan heb ik te weinig geduld.

    Ik zie dat veel mensen dezelfde fouten maken als wat ik neig te doen. Inzetten tegen de stroom in, de ultieme short of long pakken en dan volhouden tot je gelijk krijgt, verdubbelen, positie vergroten. Dat kan je duur te staan komen, dus wees voorzichtig.

    Succes allen!
  2. [verwijderd] 27 januari 2015 09:13
    OOOhh RTL Euuuuhhmm... daar wisten ze te vermelden dat de Rente in de VS voorlopig niet verhoogd zal worden...

    TELL ME SOMETHING NEW GIRLS!!!! (zie ook eerder posts van Beartje..)

    T woordje Considerable time zal wel weer op de deur van de FED geplaatst worden..

    Btw I am out of here... hihi Shorty heeft zich verslaapt!!

    Shorty...? Wakker worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (excuus 9.10u ben je er.. maar desondanks!!)

661 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links