Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: septembereffect vs Draghi

Augustus was een wilde maand. De experts waren bijzonder terughoudend in hun verwachtingen. Velen hadden een correctie verwacht. En terecht, want die kwam er ook.

Alleen voor de uitkomst van de enquête was het jammer dat die correctie aan het einde van de maand weer volledig was weggewerkt. Per saldo ging de AEX zelf met een plus van 2,2% de maand uit. En dan te bedenken dat er ook nog voor 0,5% aan dividend is uitgekeerd.

Voor de komende maand zijn de experts ietsjes positiever geworden. Ze worden vooral heen en weer getrokken tussen het feit dat september meestal een slechte maand is en anderzijds verwachten de experts dat de mogelijke maatregelen van Draghi een positieve impuls zullen zijn en de politieke onrust wel wat zal afnemen.

Voorspelling september  
optimistisch 36%
neutraal 36%
pessimistisch 29%
per saldo 7%

 

Er waren ook experts die denken dat de onrust nog niet genoeg in de koersen zit. Immers stijgende koersen en stijgende onrust zijn een vreemde combinatie. Per saldo denkt 36% dat de AEX in september zal stijgen en 29% dat er een daling aan komt van meer dan 1%.

Sentiment september

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de langere termijn is het optimisme duidelijk toegenomen. De lage rente en een eventuele normalisatie op het politieke vlak zullen de triggers zijn. Het optimisme voor het komende halfjaar is veel meer gestegen en staat op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar.

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 41%
neutraal 50%
pessimistisch 9%
per saldo 32%

 

Voor de langere termijn wordt het sentiment door de dezelfde factoren beïnvloed. De experts gaan dus ook in het komende half jaar vooral kijken naar wat de rente en de centrale banken gaan doen.

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Slechte aandelenkeuzes in augustus

Voor de aandelenkeuzes was het weer geen goede maand. Ondanks de positieve AEX lieten de meeste toppers een negatief rendement zien. Alleen de keuze voor Reed Elsevier was goed met een plus van 3,1%.

Bij de floppers was het precies andersom. Daar lieten de meeste aandelen juist een plus zien, met als uitschieter Delta Lloyd, die ruim 6% steeg. Gelukkig was er ook TNT nog dat 5,7% daalde, wat de performance nog enigszins redde.

Overige lieten ook de IEX-lezers een negatieve performance zien. Bij hun zat de pijn vooral in de flopperskeuze van Ziggo (+7,5%) en KPN (+5,9%)

 
Toppers augustus Stemmen Rendement Floppers augustus Stemmen Rendement
Randstad +7 -0,3% Gemalto -4 +2,1%
Arcelor Mittal +3 -2,6% Corio -2 +2,9%
Reed Elsevier +3 +3,1% Delta Lloyd -2 +6,2%
DSM +2 -1,7% TNT Express -2 -5,7%
Fugro +2 -4,2%      
Gemiddeld   -1,1% Gemiddeld   +1,4%
AEX   +2,2%      
 

SBM Offshore grote favoriet

Laten we hopen dat september een stuk beter wordt. Dan moet het in ieder geval met SBM Offshore goed gaan. Het aandeel is by far favoriet onder de experts. Er wordt veel verwacht van de aanstaande investor day half september. In zonnig Monaco, dus dat moet wel voor positieve geluiden van analisten zorgen.

De nummer twee is Aegon. De profs vinden het aandeel goedkoop en denken dat het gaat profiteren van een stijging van de Amerikaanse rente. Ook de hogere dollar is positief voor de verzekeraar. Vervolgens komen ASML en Randstad.

Bij de floppers staat OCI bovenaan. Daar was geen commentaar op gegeven, maar ik denk dat het door de teleurstellende halfjaarcijfers kwam. Verder wordt de lijst aangevuld door Ahold, Heineken en Reed Elsevier. De experts vinden de laatste drie aandelen te hard gestegen. Bij Heineken werd verder nog als commentaar aangevoerd dat de situatie in Rusland negatief is en het weer slecht.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
SBM Offshore +9 OCI -6
Aegon +5 Ahold -4
ASML +3 Heineken -4
Randstad +3 Reed Elsevier -3
 

Deze maand deden er 57 epxerts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  2. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  3. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links