Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Een momentje voor momentum

Samen met wat andere beren ben ik al tijden negatief, net zoals de mannen van Financial Sence. Maar ik hield me erg in de laatste tijd en had zelfs longposities in aandelen. Vorige week kwam ook technisch analist Ralph Acampora bij de groep beren.

Op CNBC zei hij: "I have 'sick feeling' 25% crash is ahead". (Hij ziet een 25% stealth crash komen.) Dus een die nog niet op de radar te zien is. Een mooi uitdrukking, maar elke crash komt onverwacht.

Sprekend over onverwacht... De Italiaanse economie krimpt onverwacht.  Op 15 mei werd bekendgemaat dat het bbp daalde met 0,1%, op jaarbasis was er een krimp van 0,5% en dat terwijl er eigenlijk rekening met groei gehouden werd.

We hebben een periode gehad dat slecht nieuws goed was maar deze keer dook de beurs omlaag. Voor ons als we goed hadden opgelet had het geen verrassing hoeven zijn want de Twindicator gaf al een tijdje een verkoop.

De Portugese beurs werd meegetrokken en Lissabon zakte door belangrijke steunniveaus heen. Iedereen zat naar de momentumaandelen te kijken en daarom was er even geen focus op onze zwakke zuiderburen.

Spanje, een grotere economie dan Portugal, staat nog op een koop volgens de Twindicator maar staat ook dichtbij een draai naar een verkoop. Dus de komende weken worden spannend.

Ik zit in mijn fonds Frankrijk short, eigenlijk omdat het land verweven is met de andere zuidelijke landen die ik net noemde. Maar ook omdat ik denk dat we naar een Franse discount moeten nu de politiek weer eens voor een overname gaat liggen.

Ze vinden nu ineens dat Alstom een belangrijk bedrijf voor de Franse economie is en gaat dus voor de overname door GE liggen. Waarschijnlijk mag Siemens het alsnog kopen.

Ik heb op IEX Alstom getipt voor de overname maar ben zelf zo dom geweest om het met calls te willen spelen. Met opties kan je de juiste visie hebben maar als je looptijd niet de juiste is heb je alsnog niks.

Mogelijk ga ik aan Siemens short alsnog wat verdienen. Maar officieel moet ik wachten met een short in Siemens tot net onder de 96,04 euro.

Voor de CAC40 moet je officieel ook nog niet short, pas op 4406,50 krijg ik een verkoopsignaal. Maar ik kon daar niet op wachten. Gezien het feit dat er zelfs in de DAX verkoopsignalen aan zitten te komen.

Vorige week noemde ik al de verkoopsignalen in de Russell. Ik zit short maar vond de futures wat heftig bewegen en heb nu de Triple short ETF’s (TZA) gekocht. Iets minder hefboom.

De Nasdaq begint steeds onheilspellendere patronen neer te zetten. Ik zie in de Nasdaq Composite een hoofdschouder en dus een behoorlijk potentieel omlaag. Ik zou persoonlijk zeggen kijk eens naar een gokje in een short turbo of ander hefboomproduct.

Mijn lievelings shortaandeel Amazon blijft het leuk doen, voor opties gaat het te langzaam maar voor een turbo kan het prima gaan.

Zeker als ik naar de weekgrafiek kijk, dan zien we dat de optiebelegger ook nog kansen genoeg krijgt.

3D Systems doet niet zo veel meer omlaag, maar is wel een mooi voorbeeld van hoe gemakkelijk te dure aandelen kunnen halveren.

Maar het is ook een mooi voorbeeld dat we uiteindelijk nog een tijdje te gaan hebben...

Ik zit short in Salesforce en ik geloof helemaal niets van de enorm hoge verwachtingen van CRM in de wolken.

Niet alleen de nieuwe techbedrijven zijn aan het glijden, maar ook de oude tech is niet veilig. Al denken sommige analisten dat er een groot verschil is tussen oude en nieuwe techbedrijven.

Oké de oude techbedrijven maken vaak wel winst maar als de angst overslaat gaat alles omlaag. En omdat één plaatje meer zegt dan duizend woorden heb ik ook even de IBM-weekgrafiek meegenomen.

Home Depot is mijn short, normaal gesproken zou dit aandeel een grote correlatie met de huizenmarkt moeten hebben. Ik heb al tijden verkoopsignalen maar het wil ook nog niet echt omlaag. Kortom even geduld.

Mijn geduld werd overigens ook door Aegon op de proef gesteld. Ik zat zowel zakelijk als privé short en werd even bang gemaakt door goede cijfers. Gelukkig voor mij duurde de stijging maar even. Ik ga weer nieuwe puts kopen want ik blijf het een heel interessante grafiek vinden.

Tot slot, mijn collega Anne kwam met een mooie website met veel info en aangezien volgende week in het teken van macrodata staat... 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 mei 2014 11:04
  In Italië gaat het al zo goed, zelfs scholen worden gesloten vanwege geldzorgen. Daar red je een land mee. Ook in Zwitserland slaat bezuiniging op scholen toe, bv door het afschaffen van vakken. In de EU willen politici graag zeggen hoe een bank zich moet gedragen en wat een bank zou moeten doen wat de situatie alleen maar zal verergeren. Niet alleen dat maar men wil ook een steeds groter wordende greep op de burger onder het mom van veiligheid en fraude bestrijding. Opschroeven van belastingen en toch denken dat er meer banen zullen komen. M. Armstrong ziet ook een crash aankomen om daarna weer fors omhoog te gaan. Ik zal maar eens weer instappen en short gaan?
 2. [verwijderd] 19 mei 2014 13:47
  Inderdaad schokkend, we bezuinigen op defensie, onderwijs en bejaarden. maar ondertussen wel subsidie op een elektrische auto die helemaal niet echt schoon is.
  Ik voorzie een forse correctie, die best wel eens de Moeder van alle kan worden. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van...
  Cees
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 17:27
  4,332
  +1,29% +0,055
 2. Amazon.com 27 sep
  3.405,800
  -0,58% -19,720
 3. CAC 40 17:42
  6.506,50
  -2,17% -144,41
 4. DAX 27 sep
  15.573,88
  +0,27% +42,13
 5. Home Depot 17:27
  335,240
  -1,81% -6,170
 6. 138,290
  -0,19% -0,270
 7. 9.002,90
  +1,46% +129,80
 8. 14.969,97
  -0,52% -77,73
 9. 271,520
  -2,92% -8,160
 10. SIEMENS AG 27 sep
  147,320
  -0,45% -0,660

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links