Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oudedagsvoorziening

Oudedagsvoorziening

"Life cycle-beleggen heeft de toekomst. Zeker nu van burgers wordt verwacht dat zij ook financieel steeds meer zelf zorg dragen voor die toekomst."

Deze mededeling zit in een uitnodiging voor een event van fondsnieuws, BNP Paribas Investment Partners en Robeco die vandaag in mijn e-mailbox terechtkwam. Ik ben totaal geen fan van target date-beleggen voor het pensioen.

Zo'n belegging is aan het begin van de looptijd offensief en in de loop van de tijd zullen er meer defensieve beleggingen in portefeuille worden opgenomen. Zie deze grafiek uit het Verenigd Koninkrijk waar deze vorm van beleggen groot is.

De volgende zaken vallen mij op:

 • Een persoon van veertig zit voor 80% in aandelen.
 • Een persoon van vijfenzestig zit voor 10% in aandelen.

Zelfde percentage aandelen

Het probleem met target date-fondsen is dat wij leven in een tijd van financiële onderdrukking. De rente is kunstmatig laag.  Een kunstmatig lage rente betekent een transfer van de mensen met geld (die lenen het uit tegen een lage rente) naar de mensen die schulden hebben. In een dergelijk klimaat zal ik niet 50% van mijn vermogen in staatsobligaties en kasgeld aanhouden.

Maar als straks de financiële onderdrukking voorbij is en de rente oploopt, dan wil ik nog steeds niet in lifecyclefondsen beleggen. Het is mijn plan om op mijn 65ste hetzelfde percentage in aandelen te hebben zitten als op mijn 32ste. Ik hoop alleen in de komende 33 jaar een stuk meer aandelen te verzamelen dan dat ik nu heb.

Zoals jullie weten beleg ik vooral in dividendaandelen van ondernemingen die jaarlijks het dividend verhogen met een percentage dat hoger is dan de inflatie. Dit betekent elk jaar meer koopkracht dan het jaar ervoor. Een hoog percentage dividendaandelen op mijn 65ste zie ik niet als risicovol. Ik weet namelijk dat ik van de dividenduitkering op mij 66ste weer meer kan kopen dan dat mogelijk was van het dividend dat ik op mijn 65ste heb gekregen.

Mooi alternatief

Ik lig niet wakker als mijn aandelen halveren in een financiële crisis. Voorbeeld: tussen 2007 en 2009 gingen aandelen 50% naar beneden, maar bedrijven als Unilever hebben zelfs in deze jaren het dividend met een hoger percentage dan de inflatie verhoogd.

Gaan de omzet, de winst en het dividend omhoog en nemen de schulden niet toe, dan is het een kwestie van tijd voordat het papieren verlies is weggewerkt. Een mooi alternatief voor target date-beleggen is de KXI, dit is een ETF waar ruim honderd wereldwijde dividendaandelen in zitten.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

 1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
 2. mei '15 Blijf van goud af 31
 3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 mei 2014 19:38
  Slecht advies. Van je dividenduitkeringen op je 66e aandelen bijkopen? Het zal voor de meeste mensen rond die leeftijd eerder betekenen geld onttrekken voor aanvullend pensioen. Dan kan een aandelencrash fataal zijn en is een porto met 60 of 70% obligaties mijns inziens te prefereren.
 2. [verwijderd] 7 mei 2014 08:29
  quote:

  IndexBelegger schreef op 6 mei 2014 19:38:

  Slecht advies. Van je dividenduitkeringen op je 66e aandelen bijkopen? Het zal voor de meeste mensen rond die leeftijd eerder betekenen geld onttrekken voor aanvullend pensioen. Dan kan een aandelencrash fataal zijn en is een porto met 60 of 70% obligaties mijns inziens te prefereren.
  Een hoog percentage dividendaandelen op mijn 65ste zie ik niet als risicovol. Ik weet namelijk dat ik van de dividenduitkering op mij 66ste weer meer kan kopen dan dat mogelijk was van het dividend dat ik op mijn 65ste heb gekregen.

  Met meer kopen bedoel ik voeding, huur, vakantie etc. En ik bedoel geen nieuwe aandelen.
 3. [verwijderd] 10 mei 2014 19:08
  quote:

  IndexBelegger schreef op 8 mei 2014 22:22:

  Ok. Maar het advies blijft slecht. Op je 65ste moet je geen risico meer nemen. Genoeg is genoeg.
  Er zijn genoeg mensen die nog dertig jaar leven nadat de 65 is gepasseerd. Dividendbedrijven creëren een enorme waarde in dertig jaar en het is toch jammer als het geld op is en je blijkt nog te leven.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links