Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Recht omhoog

De opwaartse kracht in de AEX is volledig intact en voor de komende dagen verwacht ik een test van de 404,30. Buiten de hapering van afgelopen donderdag is de AEX in een rechte lijn opgelopen vanaf de recente bodem van 379,50 naar het huidige niveau.

Deze hapering ontstond nadat woensdag een shooting star was gevormd. De daaropvolgende intraday-terugval zorgde voor de opvulling van de eerder ontstane gap. Wel bleef de AEX boven het oplopende 50-daags gemiddelde van toen 394.

Ik gaf vorige week al aan dat zolang de index hierboven wist te blijven we deze week een aanval konden verwachten op de jaartop. Overigens was de kleine terugtest van donderdag pas de tweede dag dat de AEX een lager slot kende dan de dagopening sinds de bodem bij 379,50.

Ook als we kijken naar de steilheid van de opgaande beweging, valt op dat ook deze keer de correctie in een korter tijdsbestek lijkt te worden goedgemaakt dan dat de correctie duurde. Ondertussen heeft de AEX ook alweer bijna 23 punten goedgemaakt van de gehele correctie van 30 punten.

Laatste horde

Voor vandaag en morgen is de kans reëel dat de laatste horde tot aan de jaartop wordt getest. Deze horde ligt bij 404,30 maar stelt overigens niet veel voor. Ik houd er rekening mee dat we binnenkort al een test van de jaartop van 409 zullen meemaken waarna mogelijk enige consolidatie kan plaatsvinden.

Voor de komende weken houd ik rekening met een voortzetting van deze kortetermijnbullrun naar hogere jaartoppen. De richtpunten voor dit kwartaal liggen bij:

  • een oude horizontale weerstand van 417,50
  • het eerste (161,8%) Fibonacci-projectieniveau van de eerste correctie van dit jaar bij 428

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere jaartoppen

De steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen nu bij de bodems van begin dit jaar van 399,10, daaronder ligt ruimte naar de bodem van eind vorige week van 394,80 en het 50-daags gemiddelde van 394,40. De vraag is nu of er überhaupt nog een terugval komt van een aantal punten voordat de jaartop wordt getest.

Mocht er in de komende tijd een terugval komen dan lijkt dit de opzet te worden voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Ik verwacht dat de AEX al voor het einde van deze maand hogere jaartoppen op de borden heeft gezet.

  • De MACD gaf pas recent een positieve crossing en daar is de opwaartse ruimte nog erg groot.
  • De RSI testte tijdens de recente correctie precies zijn 30-puntengrens en daarmee ook het dieptepunt van december. Ondertussen noteert deze indicator weer boven de 50-puntengrens, maar ook hier is nog genoeg opwaartse ruimte aanwezig.

Spaanse IBEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Naar 10.600

Een van mijn favoriete indices voor dit jaar is de IBEX 35 (Spaanse aandelenindex). Een jaar geleden werd de lange dalende toppenlijn opwaarts gebroken en eind vorig jaar werd een zeer groot omgekeerd hoofdschouderpatroon afgerond.

Vanaf de zomerbodem van vorig jaar (rond de 7500) is een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend ontstaan, deze bodemlijn werd recent bij 9700 nog precies getest. Voor de komende weken is er minimaal een test van de stijgende toppenlijn mogelijk, nu bij 10.600.

Maar een verdere stijging naar de zware horizontale weerstand van 11.200 zou mij ook niet verbazen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 18 februari 2014 09:37
    Dat Pharming is toch een klassiek voorbeeld van makkelijk geld verdienen. Er komt volume in het fonds, voor het eerst zwarte cijfers.
    Mijlpalen worden gehaald waardoor partijen 15 mio euro in de kas storten. FDA approval. Op 0.16 zijn er nogmaals zoveel fluitsignalen gegeven. Ik denk dat ik 10x dit fonds heb getipt met onderbouwing. Niemand gevolgd, aandoenlijk wel. En nu 0.70
    En kan niet anders dat het fonds binnenkort in de AEX komt gezien de gekapitaliseerde omzet.
284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.