Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX geen toppatroon

Opnieuw vond er in de meeste indices een aanscherping van de jaartop, danwel all-time high plaats. Toch werd een belangrijk topsignaal gegeven in de S&P 500. Intraday raakte hij bijna de stijgende toppenlijn aan van het sinds november stijgende trendkanaal. Deze ligt nu bij 1.691. Gisteren vormde de S&P 500 een top bij 1.687. Mijn koersdoel is daarmee behaald in het kortetermijnbeeld.

Uiteindelijk vond een forse terugval plaatst waarmee een belangrijk toppatroon werd afgerond, een tweedaagse bearish engulfing. Dit soort patronen zien we geregeld ontstaan tijdens topformaties. De kans dat hiermee de top voor de komende tijd op de borden is gezet, acht ik reëel.

Bevestiging voor een verdere daling treedt op onder de sinds medio april stijgende kortetermijnbodemlijn van nu 1.646, dit is een trendlijn die dagelijks ongeveer vier punten oploopt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze bodemlijn neerwaarts wordt gebroken. De kans dat de door mij verwachte correctie dan ook gisteren zijn startpunt heeft geplaatst, acht ik dan ook redelijk groot.

Divergentie
Een richtpunt voor de komende weken ligt dan ook in eerste instantie bij de onderkant van het sinds november stijgende trendkanaal van nu 1.576, maar een verdere daling acht ik ook zeker mogelijk. We zagen al enige tijd divergentie in de VIX (al twee hogere bodems in de afgelopen weken) en ook de MACD testte recent zijn toppen van de afgelopen jaren en lijkt een neerwaartse draai en negatieve crossing te kunnen gaan maken.Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bij de AEX is er geen sprake van een toppatroon. De eerdere hanging man’s werden opgeheven en gisteren vormde hij opnieuw een hogere jaartop. Hij heeft nu op anderhalve punt na mijn koersdoel voor de eerste helft van dit jaar getest van 374 punten. Wel brak hij boven het 161,8% Fibonacci-retracementniveau van de forse correctie van begin vorig jaar (van 337 naar 281).

Dit niveau lag bij 371. Boven mijn koersdoel was nog een overshoot mogelijk naar de 380. Daar is het 50%-Fibonacci-retracementniveau te vinden van de bearmarkt tussen 2007 en 2009. Voor vandaag en morgen moeten we de sinds eind april zeer steile opgaande bodemlijn in de gaten houden. Deze startte bij de aprilbodem bij 338 en loopt dagelijks ongeveer 1 punt op. Vandaag is hij te vinden bij 367,50.

Opstapje
Een neerwaartse doorbraak zou naar mijn mening het startpunt betekenen van de verwachte correctie voor de komende periode. Het is echter onvermijdelijk dat deze bodemlijn (mogelijk al vandaag) zal worden gebroken door de steilheid ervan. Dit zou de derde correctieve beweging voor dit jaar betekenen en leiden naar een volgende hogere middellangetermijnbodem.

Deze correctie zal het opstapje zijn voor de structurele doorbraak boven de 374 punten en vervolg naar de 400 – 420, mijn richtpunt voor de tweede helft van dit jaar. Zolang de genoemde stijgende bodemlijn niet wordt gebroken in de komende dagen, blijft een verdere aanscherping van de jaartop nog mogelijk in de komende twee weken, maar is de top voor de komende tijd dichtbij of mogelijk al gezet.

Als richtpunt voor de verwachte correctie houd ik momenteel te zone 340 – 345 aan. Maar het is onmogelijk om zowel een precieze top als precieze bodem (zowel qua prijs als qua tijd) te voorzien. Onder de genoemde stijgende bodemlijn liggen de volgende steunpunten bij 360 (38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de aprilbodem), de zone 358,50 – 359 en 356. Maar voor de komende dagen eerst maar eens kijken of deze stijgende bodemlijn al wordt gebroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 mei 2013 08:41
  ...en ik vrees dat het daar niet bij zal blijven...iets wat ik alleen maar toejuig omdat een correctie "normaal" is, gezond is en nodig is om "straks" weer de weg omhoog te kunnen inslaan.
  Ik denk dat 340-344 wel wat ver terug is....ik verwacht dat rond de 350 de zaak wel voldoende zal zijn afgekoeld :-) en dan kunnen we langzaam weer omhoog kijken naar allereerst de 371-373 zone en dan misschien verder omhoog naar 400.
  Maar laten we eerst maar eens (flink) wat stoom afblazen
  Succes !!
 2. Five Aces 23 mei 2013 09:25
  ING ook plat.....

  Wel snel nog mijn longs er uit gegooid op die account op de rebound :)Hoewel het stijgt nog wel iets door. Ik had gisteren eigenlijk mijn gevoel moeten volgen maar goed toen dacht ik ach kijk maar even aan.

  Kijken of die VIXen nu nog wat gaan opleveren de komende dagen.
 3. dmmsch 23 mei 2013 09:27
  Unter 8325, sollten die fallen, kann es ungemuetlich werden. Wir wuerden dann wieder in das bereits nach oben verlassene Broadening Top (rote OK und UK) eintauchen und koennten, wenn es richtig dicke kommt, erneut die Unterkante anlaufen. Die liegt bei 7350. Glaube ich aktuell nicht dran, aber wenn wir in das BT zurueck fallen, wird es auf jeden Fall riskant.
  Ich rechne heute noch mit einem Aufbäumen der Bullen, einen dieser Monsterspikes, allerdings gefolgt von einem weiteren versuch, die Unterseite zu testen
 4. [verwijderd] 23 mei 2013 09:34
  quote:

  geritt de derde schreef op 23 mei 2013 09:24:

  lijkt haast dat het express gebeurt.. die weten wat de klanten kopen gaan de andere kant op.. gaat het verkeerd, dan ligt de website eruit..
  Het is altijd hetzelfde liedje als het druk is met handelen op dagen zoals vandaag. In deze gevallen kun je handelen bij Binck wel vergeten.
250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links