Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helemaal los

De aandelenmarkten zijn helemaal van God los, ik zie een totale ontkoppeling van de fundamenten. Vorige week kwamen er bijvoorbeeld slechte cijfers uit China maar diezelfde dag gingen de koersen nog wel naar een dagrecord in Europa.

Dus als oude grote beer krijg ik steeds meer het idee dat de overdrijving nog maar net begonnen is en ik nog maar even in het berenhol moeten schuilen. Immers slechts weinig mensen doen mee aan de huidige rally, veel oud beleggers hebben hun geld op deposito (voor nop). Maar ook hegdefunds zitten onderbelegd.

Hoewel ik mezelf geen hedgefundmanager noem, zit ook ik onderbelegd in de Lage Landen-portefeuille (Today’s actief offensief fonds). Nu had ik, nadat er eerder in de Verenigde Staten een record neergezet was, even het idee dat we een correctie zouden krijgen en dat ik alsnog de kans had in te stappen op de trein die zonder twijfel gaat ontsporen.

Maar kijkend naar de grafieken, begin ik te twijfelen of we wel een correctie gaan zien in Amsterdam. De AEX is door allerlei weerstanden heen gegaan zonder enig nieuws en Amsterdam is een beetje achtergebleven bij grote broer Duitsland. Dus kun je nagaan als er wel nieuws is wat er dan met de AEX gebeurd.

Dus wat is wijsheid? De rente is een race naar de bodem. De afgelopen week verlaagden Australië en Korea de rente. De valutaoorlogen zijn in volle gang. De yen is helemaal los en daar zouden Japanse bedrijven van moeten profiteren.

De Nikkei 225 is los. Als ik terug ga in de geschiedenis, zie ik dat de Nikkei al eerder aan het dalen was dan de crisis van 2008, Maar de koers is weer boven het niveau van 2008 en correcties hebben we niet of nauwelijks gezien.

De Dow is los. De Dow Jones is eigenlijk nog gekker, want die staat tegenwoordig iedere dag op een nieuwe high. In de Verenigde Staten hoeft niemand meer arm te zijn, als ze maar beleggen... We kunnen zwervers gewoon met geleend geld laten beleggen en dan worden die ook weer rijk. Alles opgelost door Ben B.

Ik ga een inzameling starten voor een standbeeld, het enige negatieve dat ik kan bedenken is waarom ze niet eerder met QE begonnen zijn want dan hadden we ook geen 2008 hoeven te hebben. Het oude Van Kooten en De Bie-scenario kan uit de kast: Geen gezeik iedereen rijk.

De Nasdaq is los. Als je economen spreekt over de periode 2000 dan noemt iedereen het de internetbubbel. Maar nu we met grote stappen de kant van die niveaus weer op gaan, terwijl we in een crisis zitten, hoor je niemand over een bubbel. Nee niks aan het handje deze keer is het anders toch?

De DAX is los. Dat Amerikanen irrationeel zijn wisten we wel maar dat Duitsers vrolijk mee doen in irrationele plannen hebben we al weer een tijdje niet meegemaakt. Nu is de DAX een herbeleggingsindex maar het blijft opvallend dat ze in deze economische situatie gewoon een nieuw hoogtepunt neerzetten.

De AEX is los? Amsterdam doet eigenlijk niet echt lekker mee in dit verhaal maar dat is te danken aan onze politiek die zo nodig wilde bezuinigen terwijl de rest allemaal een extra rondje geeft van de rente op de schulden.

De AEX is nu door belangrijke weerstanden heen en zou theoretisch best hoger kunnen. Nu hoop ik het niet maar ik vrees het wel.

De vol is de klos. Al die bewegingen omhoog zonder echte correcties zorgen voor zeer lage volatility en dus steeds goedkoper wordende opties.

Ik zit steeds meer te denken om de gifdrank te drinken in mijn VIX-trackerpositie. Ik heb me behoorlijk verslikt op de contango-backwardationsituatie in de futures, maar nog meer in de kracht van Ben B. met zijn QEX Uiteindelijk is de volgende generatie de klos.

Dat dit sprookje niet goed af kan lopen en dat er uiteindelijk iemand voor de rekening moet opdraaien is wel duidelijk. Alleen wanneer? Ik verwijs naar de wijze woorden van Keynes: Markets can stay irrational longer than you can remain solvent.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 mei 2013 11:03
    Inderdaad, en nou blijf ik nog wel even solvent, maar met al dat gratis geld dat er gestrooid wordt (en wat veilig opgeborgen wordt, want stel je voor dat je het kwijtraakt) gaan aandelen hard... Heel hard. Echter is gratis geld niet de oplossing voor het vertrouwensprobleem dat we hebben, het vermindert alleen de angst dat een bank door z'n geld heen raakt (er is toch genoeg), maar het verandert weinig aan de angst van banken om hun geld kwijt te raken in een durf-investering.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links