Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdelijke top

Opnieuw was er een aanscherping van de jaartop naar een hoogtepunt van 345,35. De onderkant van mijn kortetermijndoelzone komt daarmee zeer dichtbij. Al enige tijd ga ik uit van een beweging naar de juli-toppen van vorig jaar van 346,85 tot 351. 

Vlak daarboven ligt verder nog bij 352 het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novembercorrectie (van 339,40 naar 319,75). Ondanks dat er dus nog enige opwaartse ruimte aanwezig is in de komende dagen, verwacht ik toch op korte termijn een normale terugval van 10 tot 15 punten.

Deze terugvallen zijn nodig om hogere bodems te vormen. De AEX is vanaf het dieptepunt van medio november van 319,75 in een rechte streep omhoog gelopen naar het huidige niveau van ongeveer 345.

Toch blijft de opwaartse kracht nog steeds in stand maar zijn er wel enkele prille tekenen die wijzen op een aanstaande tijdelijke top. Maar het timen van een precieze top is een onmogelijke opgave. In de afgelopen drie handelsdagen werden in de AEX twee doji’s gevormd en afgelopen vrijdag een shooting star.

Rounding top
Verder vlakt de stijging af, oftewel de steilheid zet niet meer zo sterk door. De huidige topvorming zou wel eens een kleine rounding top kunnen worden. Ook het feit dat veel neerwaarts ingestelde beleggers en analisten compleet zijn omgedraaid in hun visie is een teken dat een tijdelijke top in de maak kan zijn.

Toch blijft de kans op een verdere stijging in de komende dagen mogelijk, waarbij ik de kans op een test van de 351 tot 352 beperkt acht en al eerder een neerwaartse draai verwacht. Deze neerwaartse draaien ontstaan vaak plotseling en kunnen heftig uitpakken.

Na een terugval in de komende paar weken verwacht ik een voorzetting van de stijgende trend in alle tijdsframes naar 373 in de eerste maanden van 2013. Ik ben dus zeker niet negatief voor de komende tijd, maar stijgende trends worden gevormd door de correctieve bewegingen en die tijd lijkt nu wel erg rijp te zijn.

Tot waar kan de AEX terugvallen? De eerste steun ligt bij de voormalige jaartop van 340,20. Daaronder ligt verder nog de recente opwaartse gap tussen 334,45 en 335,70 en natuurlijk het 50-daags gemiddelde van 333,20. Veel dieper zie ik de AEX niet terugvallen.

Een eventueel Fibonacci-retracementniveau is nog niet te bepalen aangezien we wel de bodem (319,75) hebben maar nog geen zekerheid over de top.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: eerst terug
In de DAX werd vorige week een bearish engulfing gevormd die vrijdag werd opgevolgd door een doji. Zodra de DAX vandaag boven de 7626 komt en daar ook boven sluit worden deze toppatronen opgeheven en ontstaat een volgende fase in deze steile opgaande beweging.

Toch moeten we ook hier alert zijn op een tijdelijke terugval in de komende weken voor de vorming van een hogere bodem. Pas na een terugval verwacht ik in de eerste maanden van volgend jaar een test en doorbraak van de all-time high van 8150.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Alleen de Amerikaanse indices lijken roet te kunnen gooien in mijn topvormingsscenario. Daar werden omgekeerde hoofd-schouderpatronen gevormd. Verder is de huidige terugval al in volle gang voor de vorming van een hogere bodem. Het neerwaarts potentieel lijkt daar dus beperkt.

Euro: opwaartse run
Als laatste: let vooral op de euro. De opwaartse run zet sterk door waarbij de euro-dollar de neklijn breekt van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. De euro-yen komt nu de eerste belangrijke horizontale weerstand tegen.

De euro-yen kan dus even een klein stapje terug doen, na de eerdere opwaartse doorbraak van de langere dalende toppenlijn. Toch zijn de uiteindelijke opwaartse kansen daar nog steeds groot.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei: aanloopje
Als laatste test de Nikkei vanochtend precies de afgelopen vrijdag besproken langere dalende toppenlijn, een aanloopje voor een definitieve doorbraak is ook hier reëel.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

475 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
475 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links