Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Was dit de bodem?

Er vond gisteren een sterke opleving plaats in de meeste aandelenindices. Zijn hiermee de bodems in het korte- en middellangetermijnbeeld bevestigd? Nee, nog niet, daarvoor zijn meerdere signalen noodzakelijk.

Wel werden belangrijke steunpunten getest afgelopen vrijdag en naderden vele indices belangrijke en soms cruciale steunpunten in het middellangetermijnbeeld. Voor de AEX houd ik al enkele maanden de zone 316 tot 318 aan als belangrijk kantelpunt.

Daar liggen meerdere belangrijke horizontale steunniveaus, maar het belangrijkste niveau is het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem van 281. Vlak daarboven ligt het 200-daags gemiddelde bij 319,20. Dit steunniveau werd afgelopen vrijdag getest en te sterk bevonden.

Overshoot
De AEX was dus op een haar na een breed steungebied genaderd. Bij koersen daaronder zou een verslechtering optreden in de komende maanden. Zoals u weet is dat niet mijn uitgangspunt. Wel had ik de beweging onder de meervoudige bodem van 321,80 van eind vorige week niet meer verwacht.

Toch lijkt dit een overshoot te zijn geweest tot op heden, als ik kijk naar de opwaartse kracht van gisteren.

  • De eerste steun ligt nu weer bij 321,80 en daaronder het 200-daags gemiddelde.
  • De eerste weerstand ligt bij 325,35 en daarboven bij de neerwaartse gap tussen de 328,70 en 330,15.

Het belangrijkste te breken niveau ligt echter bij de scherp dalende toppenlijn langs de toppen van 339,40 en 334,35. Deze toppenlijn daalt dagelijks ongeveer een punt en ligt vandaag bij 329,50.

Rectangle
Zodra de AEX hierboven komt, is de bodem van afgelopen vrijdag een feit en mag een verdere herstelbeweging worden verwacht. In het middellangetermijnbeeld werd vorige week de stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken en werd de opwaartse angel uit het technische kortetermijnbeeld gehaald.

Hiermee kwam de AEX weer volledig terecht binnen de bandbreedte van de rectangle tussen grofweg de 320 en 340. Deze rectangle kan voor de komende tijd het speelveld blijven.

Naar 340
Mijn eerdere verwachting van hogere jaartoppen in de laatste handelsweken naar de zone 346,85 tot 351 heb ik met de bewegingen van eind vorige week overboord moeten gooien.

Deze opwaartse bewegingen (ook een test van de 373) verwacht ik wel, maar zal waarschijnlijk pas in de eerste maanden van 2013 gaan plaatsvinden. De langetermijntrend blijft onverminderd positief, ook als de AEX onder de 316 zou zakken.

Zolang de genoemde dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft neerwaartse druk mogelijk. Een beweging daarboven is het startsein voor een verdere stijging naar de bovenkant van de rectangle van 340.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX: divergentie
Belangrijk in de afgelopen weken was de VIX. Deze indicator testte de dalende langetermijntoppenlijn en brak medio vorige week al de stijgende kortetermijnbodemlijn. Er was divergentie aanwezig en dat is geregeld een signaal dat bodemvorming in de aandelenindices kan plaatsvinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: verbetering
De DAX gaf al de nodige verbetering. De Duitse index bleef ruim boven de belangrijke steunzone (ook Fibonacciniveau) van 6825 tot 6875 en brak gisteren de scherp dalende toppenlijn. De volgende weerstandniveaus liggen bij 7195 en het 50-daags van 7283.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Olie: stijging
De langetermijntrend in de olieprijs (WTI) blijft ook stijgend en de correctiefase werd gisteren afgebroken met de forse stijging boven de scherp dalende toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-yen: sterkere euro
Verder brak de euro-yen opwaarts door de langere dalende toppenlijn. Ik gaf recent al eens aan dat de opwaartse kracht was toegenomen en deze uitbraak slechts een kwestie van tijd was. Een steeds sterker wordende euro (naar 111 en uiteindelijk 123) is mijn visie voor de komende maanden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Russell
Als laatste komt de draai in de Verenigde Staten technisch gezien op het juiste moment. Zowel de Russell 2000 als de S&P 500 testten hun stijgende langere bodemlijn. Wel moeten zij nog de scherp dalende toppenlijnen breken als bevestiging van een omkeer en de vorming van een hogere langetermijnbodem.

Dit is naar mijn mening voor de komende weken wel het meest reële scenario.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 november 2012 09:50
    quote:

    joostvls schreef op 20 november 2012 09:39:

    [...]

    Heb gisteren gepost dat ik de decce put 300 heb gekocht en nu deze, dus dat is een straddle toch ? Of vergis ik me ?
    Volgens mij is het geen straddle omdat ze niet dezelfde looptijd hebben. Dat van gisteren had ik niet meegekregen dus toen ik het woorrd straddle combineerde met de AX4 dacht ik wel effe: daar zit niks delta neutraals aan en voor zover ik weet is dat nou net het aantrekkelijke van het hebben van een straddle, vermits de beurs flink uit het lood slaat en dat betekent dat een zuivere straddle bij weekopties bij deze stand hoguit die van 324 kan zijn ( al zou ik het met deze stand van de bb nooit doen) succes !
  2. Grillo 20 november 2012 10:04
    Enige voorwaarde voor straddle is zelfde expiratie en zelfde strike. Een straddle kan dus (ver) OTM zijn en nog steeds een straddle. Delta neutraal is alleen voor at the money straddle...Als koersen bewegen krijgt ie vanzelf een delta...en daar zit nou juist het mooie (als je hem long zit ;-))
    300 put en 330 call met zelfde looptijd is een strangle, maar dat terzijde
  3. kolenboer 20 november 2012 10:06
    quote:

    joostvls schreef op 20 november 2012 09:11:

    [...]

    Veruit de meesten zitten short dus zal, ondanks dat het logisch is, sterke daling (nog) niet komen. Als we met z'n allen nog geloof hebben in een eindejaarsralley, dan gaan we south
    Iedereen short? Echt niet. Iedereen zit long of gaat nu long en je hebt gelijk: Iedereen gelooft in een eindejaarsrally, dus komt die niet.
  4. [verwijderd] 20 november 2012 10:14
    Ik heb me wat ongelukkig uitgedrukt, het klopt wat Grillo opmerkt dat er meer straddles mogelijk zijn, wat ik bedoelde is dat als er in de weekopties voor mij een straddle in aanmerking zou kunnen komen bij deze stand van de index dan zou dat de 324 zijn, gezien de hoge theta, want je wilt met de snelheid van het licht er weer vanaf ;-))
207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links