Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindsprint is ingezet

Eindsprint is ingezet

We naderen de laatste maand van het jaar en de beurzen liggen er technisch prima voor om de eindsprint die onlangs is ingezet voort te kunnen zetten. De aandelenbeurzen hebben gemiddeld al een stijging laten zien van ongeveer 10% sinds de bodem van eind oktober, maar er lijkt nog meer koerswinst in het vat te zitten.

Veel technische plaatjes zijn door de felle stijging weer opgeklaard en oude hoogtepunten komen weer in zicht. Ook de AEX-index heeft de eerdere verzwakkingen van zich afgeschud en kijkt weer omhoog. De top van deze zomer komt hiermee voorzichtig weer in het vizier.

Ook de omgevingsfactoren bevestigen het sterk verbeterde technische beeld. Dit houd in dat de stijging breed gedragen wordt en er voldoende kapitaal de markt in stroomt om het herstel te ondersteunen. Daarnaast is ook de VIX-indicator verder omlaag gedraaid, wat signaleert dat de rust op de markten steeds verder toeneemt.

AEX-index

De beurs in Amsterdam heeft onlangs de dalende trend achter zich gelaten en is ook direct boven enkele oude koerstoppen gebroken. Het technisch plaatje is daardoor flink opgeklaard en er is ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging.

De afgelopen week was het herstel even stilgevallen en werd er een consolidatiefase zichtbaar binnen de opgaande trend. Deze aarzeling heeft nu een nieuwe hogere koersbodem opgeleverd, die het herstel nogmaals bevestigt.

Er is ruimte om verder door te stijgen richting de top van eind juli rond 795 punten. De hogere koersbodem rond 752 punten vormt nu de eerste steun.

Moneyflow-indicator

De moneyflow-indicator van de Amsterdamse beurs draait verder omhoog, wat de instroom van vers kapitaal naar de Nederlandse aandelenbeurs signaleert. Het herstel wordt dus ondersteund door toenemend volume, wat een positief signaal is.

Advance/Decline-indicator

De Advance/Decline-ratio van de Amsterdamse beurs zet het herstel voort. Het aantal stijgers is momenteel groter dan het aantal dalers. Advance/Decline-ratio AMS weet te verbeteren nu aan de dalende trend een einde is gekomen. Het technische plaatje oogt steeds minder negatief.

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laagverhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. 

Dei verhouding geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een stijgende indicator geeft dus aan dat er voldoende draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

VIX-index

Tot slot werp ik nog een blik op de Amerikaanse VIX-index, ook wel Wall Streets paniekbarometer genoemd. Deze index geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit.

Over het algemeen geldt dat hoe minder onrustig de markt, hoe minder volatiliteit er op de beurs is. Een dalende VIX-index wijst dus op toenemende rust onder beleggers, wat een positief signaal is voor de markt.

De VIX is de afgelopen weken al hard teruggevallen en zakt nu ook onder de voorliggende koersbodems. Hiermee komt er voor de index ruimte vrij om nog verder weg te zakken, wat zou betekenen dat de rust onder beleggers nog verder toeneemt.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
  2. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  3. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10

Gerelateerd

Reacties

80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Unimog 27 november 2023 10:17
    quote:

    Toerist schreef op 27 november 2023 10:06:

    [...]

    bayer bijgekocht op 32,25
    die is mij nu te riskant
    meer schuld dan marketcap
    rechtzaak na rechtzaak
    van de ene medicijn loopt patent af en een belangrijke fase 3 studie is gestopt
    zouden beter aandelen uitgeven a 3 tientjes om de balans op te schonen imo
    het bedrijf splitten gaat ook moeilijk worden
    maar voor hetzelfde geld zit je nu op de bodem te vissen
  2. forum rang 6 Toerist 27 november 2023 10:22
    quote:

    Unimog schreef op 27 november 2023 10:17:

    [...]

    die is mij nu te riskant
    meer schuld dan marketcap
    rechtzaak na rechtzaak
    van de ene medicijn loopt patent af en een belangrijke fase 3 studie is gestopt
    zouden beter aandelen uitgeven a 3 tientjes om de balans op te schonen imo
    het bedrijf splitten gaat ook moeilijk worden
    maar voor hetzelfde geld zit je nu op de bodem te vissen
    situatie is idd moeilijk maar denk toch hier ergens de bodem en rond 37 alles eruit,mvg

    juist al mijn etf's amundi physical gold verkocht
  3. forum rang 4 ONN 27 november 2023 11:04
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 26 november 2023 13:46:

    Grijpen we om het geheel in perspectief te plaatsen even terug op jouw winstlijn van 2010-2020. En dan zien we een jaarlijks rendement van 7,65% voor zover nauwkeurig te bepalen.

    Blijkbaar is het maximaal te behalen gemiddeld rendement van een voormalig professioneel optiehandelaar die uitgaat van random markets bovenstaand 'referentierendement'. Aangezien mijn kennis van opties een stuk kleiner is dan de jouwe, zou het niet mogelijk moeten zijn dit te benaderen.
    In de praktijk blijkt het tegendeel: het is veel hoger, weliswaar slechts één jaar, maar wel over een significante periode.

    Waar het mij nu om gaat is niet de bewering dat de bijzonderheid in het absolute rendement zit, maar de vraag waar dit 'overrendement' vandaan komt. Als we het genomen risico als gelijkelijk aan elkaar stellen kan dit alleen maar komen door de factoren 'geluk' of, en dan zijn we er uiteindelijk, 'het toepassen van inzicht in het te verwachten koersverloop', ook wel 'TA' genoemd, en dus de door ondergetekende veelvuldig onderstreepte en het punt van discussie zijnde meerwaarde daarvan.

    Resten slechts aan jou de keuze te maken van welke factor (en desgewenst welke factoren in welke onderlinge verhouding) sprake is en aan mij de uitdaging van dat ene jaar eveneens een decennium te maken. :O)
    Je doet, net als in je vorige posting, een aantal vreemde aannames wat mij betreft.

    En over rendement? Dat zegt helemaal niks als je niet precies weet waar dat rendement over gaat. Uitgangspunt is het startbedrag waar je op een willekeurig moment mee begint.

    Heel simpel, als je met 10k begint op 1 januari en je weet er 20k van te maken aan het eind van het jaar heb je een rendement van 100%. Begin je het jaar met 1 miljoen en verdien je 10k heb je een rendement van slechts 1%.
    En als je premieshort handelt zal je altijd cash en/of effectenkrediet moeten hebben voor de margin waardoor je startbedrag al heel behoorlijk zal zijn en je qua rendement al 0 - 1 achterstaat t.o.v. de succesvolle premielong handelaar.
80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links