Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA USA: Oeps

Het koersverloop van de S&P 500 is in de afgelopen dagen ietsje anders verlopen, dan ik een aantal dagen terug nog verwachtte. Nadat de reversal bar de dalende beweging niet kon keren, zakte is de index door een aantal steunlijnen gezakt.

Daarmee is de index uit de opwaartse trend gezakt, die in mijn afgelopen bijdragen steeds centraal stond. Een nieuwe blik op de grafiek leert mij dat ik nu de eerste horizontale steunzone terugvind rond 1245.

De index hoeft overigens niet in een rechte streep tot aan deze zone af te dalen. Opwaarts lijkt het eerste cruciale niveau gevormd te worden door de zone 1282. De bodem van begin april en de oude steunlijn komen momenteel in deze zone samen.

In mijn vorige bijdrage wees ik echter op een positieve reversal set-up. Op een wat grotere tijdshorizon ontdek ik weer zo’n set-up.

American Express: 49,00 dollar
De grafiek van American Express oogt fragiel. Nadat de koers half maart voor de tweede keer haperde rond 55,00 dollar eindigde de langere termijn opwaarts trend. Op basis van de Power Range Rules trok ik eerder een belangrijke conclusie. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) raakte bij het testen van de 55,00 dollarzone niet overbought.

Bij de test van februari was dit nog wel het geval. In de grafiek van de RSI geef ik dit met een horizontale weerstandslijn aan. Na een forse daling begon een opwaartse correctie. Dat de beweging van half april tot eind mei correctief van aard was, baseer ik op de RSI. Deze raakt niet meer overbougth en draait af op de horizontale weerstandslijn.

Het prijsverloop van de laatste weken kan ik omschrijven als een dubbele topformatie, waarbij de koers tot onder de reactiebodem is gedaald. Bovendien valt het fonds tot onder de steunlijn van het correctieve trendkanaal. In de grafiek van de RSI van American Express ontdek ik overigens ook een dubbele topformatie.

Een hervatting van de neerwaartse beweging richting 49,00 dollar lijkt zodoende aanstaande.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links