Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: Alfen duikt, ether vliegt en Shell komt met de schrik vrij

Slotcall: Alfen duikt, ether vliegt en Shell komt met de schrik vrij

De AEX-index heeft het record van maandag uit handen moeten geven en sloot 0,4% lager. Ook de AMX en AScX eindigden in het rood. De handelsomzetten waren nog steeds aan de lage kant, behalve bij Alfen.

Rond het middaguur was ASMI het enige aandeel dat droge voeten had, maar later in de middag kreeg de chipper gezelschap van nog vier hoofdfondsen: RELX, Wolters Kluwer, Ahold Delhaize en Shell, dat vandaag een rumoerige AVA had. Beleggers verwerkten de cijfers van Alfen en Envipco en het contrast had niet groter kunnen zijn. Ondertussen maakt de cryptowereld zich op voor een nieuwe reeks crypto-ETF's en waarschuwt Veldhoven China voor de laatste keer.

Alfen stelt zwaar teleur

Het gesprek van de dag was vandaag Alfen, dat maandag nabeurs de boeken opende. De kwartaalcijfers vielen behoorlijk tegen. Van de hoge groeipercentages van de voorgaande jaren was weinig meer over. De omzet steeg op jaarbasis met een bescheiden 3% en dat was aanzienlijk minder dan verwacht. Dat er überhaupt nog groei was, is te danken aan de verkoop van smart grids. Nog teleurstellender was het aangepaste Ebitda-resultaat. Terwijl de markt rekende op een verbetering, kelderde deze juist met 24%. De marge daalde van 11,2% eind maart vorig jaar naar 8,2%.

Desondanks herhaalde Alfen de outlook voor 2024 grotendeels. Hier ligt volgens IEX-analist Teun Verhagen dan ook een enorme uitdaging voor de kersverse tijdelijke CFO Onno Krap, die vandaag werd gepresenteerd.

Beleggers stuurden de voormalige publiekslieveling linea recta naar de koopjeskelder: de koers schoot met 15% omlaag bij omzetten die vier keer zo hoog waren als gemiddeld. Is het aandeel na de koersdreun van vandaag interessant geworden? Of kunt u er beter met een boog omheen lopen? Het oordeel van Verhagen leest u hier.

Envipco groeit flink door

De cijfers van Alfen overschaduwden die van smallcapper Envipco. Dat is jammer, want de fabrikant van statiegeldmachines overhandigde cijfers om van te watertanden. De omzet is met 164% op jaarbasis gestegen en de brutowinst is ruim verdubbeld. De brutomarge dikte afgelopen kwartaal aan van 33,9% naar 35%. En het Ebitda-resultaat is inmiddels positief. Beleggers vonden het allemaal prachtig en zetten het aandeel 8,7% hoger.

Shell komt met de schrik vrij

Vandaag kwamen de aandeelhouders van Shell bijeen in Londen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Deze verliep - dat is inmiddels traditie - tumultueus, waarbij beveiligers overuren draaiden en het wederom niet lukte om op tijd te beginnen.

Follow This (een collectief van activistische aandeelhouders) had met steun van 27 institutionele beleggers (waaronder Amundi, AXA, Candriam, Degroof Petercam AM en het pensioenfonds van Brunel) een resolutie ingediend die Shell opriep de CO2-uitstoot fors te verlagen, zowel van de eigen activiteiten als die van klanten. Shell was hier fel tegen gekant en riep de aandeelhouders op zich in plaats hiervan te scharen achter een eigen, aanzienlijk minder radicate strategie.

Het concern verlaagde in maart de doelstelling voor CO2-reductie, vanwege het vooruitzicht van een sterke vraag naar gas en onzekerheid over de energietransitie. Het streven om de koolstofintensiteit in 2035 met 45% omlaag te brengen, werd zelfs volledig geschrapt. Wel bleef het voornemen om de uitstoot tegen 2050 tot nul terug te brengen overeind.

Follow This cs moest bakzeil halen: deze resolutie kreeg steun van slechts 19% van de uitgebrachte stemmen en dat was iets minder dan bij de resolutie vorig jaar:

Shell kan dus opgelucht ademhalen, al riep het verlagen van de klimaatdoelstellingen wel kritische vragen op van het Noorse staatsfonds, dat de op twee na grootste aandeelhouder is. Het fonds ging echter niet zo ver dat het de resolutie van Follow This steunde.

... maar de echte lakmoesproef moet nog komen

Een grotere hobbel voor Shell is het hoger beroep in de rechtszaak die Milieudefensie tegen de oil major heeft aangespannen. Volgens het oorspronkelijke vonnis moet het bedrijf zijn CO2-uitstoot tot 2030 met 45% terugdringen ten opzichte van 2019. Als de hogere rechter hieraan vasthoudt, heeft dat een grote impact op het toekomstige verdienvermogen van Shell. Op 12 november komt de uitspraak.

Ondertussen houdt het bedrijf stoïcijns vast aan fossiele brandstoffen. Het zal ongetwijfeld niet zo zijn bedoeld, maar wel zo worden gevoeld: Shell blijkt in de race te zijn voor een belang in een olieveld in Namibië, zo wist persbureau Bloomberg te melden.

Bitcoin weer boven $70.000 dankzij broertje ether

De bitcoinkoers zit al een tijdje in de lift en schoot vandaag weer even boven de $70.000-grens. Ditmaal ligt de oorzaak bij een andere munt. Nadat de SEC in januari groen licht had gegeven voor de lancering van spot bitcoin-ETF's, staan nu vergelijkbare producten voor ether in de coulissen. Althans, volgens twee ETF-analisten van Bloomberg. Zij hebben de kans op goedkeuring van de spot Ethereum ETF verhoogd van 25% naar 75%. Hen was namelijk ter ore gekomen dat de SEC aan vermogensbeheerders die zo'n ETF op de markt willen brengen had gevraagd om hun documenten bij te werken voor de deadline deze week.

Fidelity zou inmiddels gehoor hebben gegeven aan dit verzoek.

 En dit is de lijst met gegadigden voor een Ethereum-ETF, die de cryptoanalisten hebben gedeeld:

Een crypto-ETF volgt het koersverloop van de onderliggende munt. U kunt hiermee speculeren op een prijsstijging zonder dat u de munt daadwerkelijk in bezit hoeft te hebben. Dat verlaagt de drempel om hierin te handelen aanzienlijk. De koers van bitcoin staat op het moment van schrijven 0,5% in de plus. Die van ether schiet met 5% omhoog.

ASML dreigt

Nieuws was er ook over ASML. Na veel dreigende taal uit China richting Taiwan, klonken er ook dreigende woorden uit Veldhoven. ASML en TSMC zijn in staat om de EUV-chipmachines uit te schakelen mocht China Taiwan binnenvallen. Dat meldden anonieme bronnen aan persbureau Bloomberg. Een functie voor onderhoud op afstand kan ook gebruikt worden als kill switch.

ASML is al meer dan een jaar speelbal in een geopolitiek conflict. Het concern wordt geconfronteerd met allerlei exportbeperkingen van chiptechnologie richting China. Zo moet worden voorkomen dat China aan de haal gaat met hoogwaardige chiptechnologie en het moeilijker maken om de meest geavanceerde chips te gebruiken voor de productie van militair materieel.

Stilte voor de storm

Veel beursindices schommelen rond recordstanden, maar van een hosannastemming is geen sprake. Alles kabbelt gezapig voort. De 'paniekbarometer' VIX - een graadmeter voor volatiliteit - is inmiddels naar de 12 gezakt en dat duidt op rust.


Maar schijn kan bedriegen. Volgens Martin Crum, die het gedrag van professionele beleggers onder de loep nam, zou het weleens stilte voor de storm kunnen zijn. Wat er precies aan de hand is en hoe u zich kunt indekken tegen een mogelijke marktcorrectie leest u in dit artikel.

Wall Street aarzelend uit de startblokken

De indices op Wall Street schommelen rond het vorige slot. De uitlating van Fed-bestuurder Christopher Waller dat er meer meevallende inflatiecijfers moeten komen voordat de Fed peinst over een renteverlaging, doet het sentiment vast ook geen goed.

Drie bedrijven kwamen met cijfers en die vinden een wisselend onthaal. De resultaten van warenhuisketen Macy's waren beter dan verwacht en de outlook ging omhoog, wat het aandeel 0,6% koerswinst oplevert. Woonwinkel- en doe-het-zelfketen Lowe's zag de winst en omzet dalen, maar overtrof wel de marktverwachtingen. Voor beleggers is het glas halfleeg: het aandeel staat 3,2% lager. Zoom Video Communications kwam gisteravond al door met cijfers en gaat daar best lekker op (+0,5%).

De brede markt

 • De AEX sloot 0,4% lager. Daarmee lopen we aardig in de pas met de rest van Europa.
 • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) loopt iets op, maar staat nog steeds laag op 12,14.
 • Wall Street heeft moeite richting te bepalen. De drie indices schommelen rond het vorige slot. Het kan niet altijd feest zijn, moet u maar denken.
 • De lange rentes dalen licht. De Amerikaanse tienjaarsrente staat 2 basispunten lager op 4,41% en de Nederlandse doet 2,786%.
 • De euro noteert 1,0854 ten opzichte van de dollar.
 • De goudprijs daalt met 0,2% naar $2.420 per troy ounce.
 • De bitcoin flirt met de $70.000-grens en staat 0,5% in de plus.
 • De olieprijzen dalen fors: met 1,4%. Een vat WTI kost nu $78,14 en een vat Brent-olie uit de Noordzee $82,41.

Verder op het Damrak

Hier de grootste stijgers en dalers, waarbij Alfen iedereen voor moet laten.

 • Het aandeel Fagron ging vandaag ex €0,30 dividend. Hiervoor gecorrigeerd is de koers gestegen.
 • De koers van Euronext daalde met 2,2% (ofwel €1,95), maar ook dit aandeel noteerde ex-dividend (€2,48). Hiervoor gecorrigeerd zat het aandeel in de lift, en dat heeft waarschijnlijk te maken met de koersdoel- èn adviesverhoging van BNP Paribas.
 • Aperam is door Morgan Stanley op de kooplijst gezet, maar de koers daalde met 0,9%.
 • De koers van Onward Medical liep op met 5,3% na de publicatie van een onderzoek in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift over de ruggenmerksimulator bij mensen met een dwarslaesie.
 • Aalberts eindigde 0,2% lager aan de vooravond van de cijferpublicatie.

Adviezen

De eerste koersdoelverlaging voor Alfen is binnen. Aperam wordt op de kooplijst gezet en Umicore er juist vanaf gehaald. En BNP Paribas is iets positiever over Euronext.

 • Alfen: naar €46 van €66 en houden - Degroof Petercam
 • Aperam: naar €32 van €30 en houdadvies vervangen door koopadvies - Morgan Stanley
 • Euronext: naar €88 van €83 en verkoopadvies maakt plaats voor houdadvies - BNP Paribas
 • Umicore: naar €22 van €38 en koopadvies vervangen door houdadvies - Citi Research

Agenda: Nvidia, Fed-notulen en bitcoinpizzadag

Morgen wordt de drukste dag van de week. Voor huizenbezitters is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen interessant. In maart waren de prijzen fors opgelopen. Heeft die stijging doorgezet?

Voor beleggers tellen vooral de kwartaalcijfers van Aalberts (voorbeurs) en techgigant Nvidia (na sluiting van Wall Street). De verwachtingen voor Nvidia zijn hooggespannen. Hierdoor is goed waarschijnlijk niet goed genoeg: als het bedrijf slechts voldoet aan de marktverwachtingen, is de kans groot dat de koers keldert. Ook IEX-analist Ivo Breukink heeft een vooruitblik op de cijfers gemaakt. Deze vindt u hier

Belangstelling is er ook voor de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, toen de rente een pas op de plaats maakte. Beleggers zullen zoals gebruikelijk op zoek gaan naar hints over het moment waarop de rente voor het eerst omlaag kan. Volgens de financiële markten ligt september het meest voor de hand.

Hier kunt u alle informatie over het vorige rentebesluit nog eens rustig nalezen. Vorige week was Fed-voorzitter Jerome Powell in Nederland. Daar benadrukte hij toen nogmaals dat het zaak is het huidige restrictieve beleid zijn werk te laten doen om de inflatie naar de gewenste 2% te krijgen. De belangrijkste bevindingen van dit bliksembezoek vindt u hier.

Verder is het Bitcoinpizzadag: dan staan we stil bij het eerste moment dat voor het eerst een transactie met bitcoin in de reële economie werd gedaan, 14 jaar geleden. Ene Laszlo Hanyecz kocht twee pizza's voor 10.000 bitcoin. Als hij de munten had bewaard in zijn wallet, was zijn tegoed nu $698.990.000 waard geweest. Dat waren dus twee heel dure pizza's.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

 • 07:00 uur: Aalberts Q1-cijfers
 • 07:00 uur: Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
 • 08:00 uur: Consumenten- en producentenprijzen april (VK)
 • 09:00 uur: Heijmans - beleggersdag
 • 13:00 uur: Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
 • 16:00 uur: Bestaande woningverkopen april (VS)
 • 16:30 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)
 • 20:00 uur: Federal Reserve notulen (VS)
 • 22:00 uur: Nvidia Q1-cijfers
 • 22:00 uur: Snowflake Q1-cijfers

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. Slotcall: AEX daalt, Ease2Pay piekt en ABN Amro zwijgt
 2. Weinig beweging voorbeurs, maar NN en Van Lanschot zetten de boel op stelten
 3. Nederlanders hebben er he-le-maal niks voor over om Europees kampioen te worden

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.