Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Bankensector viert feest
Beeld: iStock

Europese banken trekken én feesten op de haussekar

Europese bankaandelen doen het technisch bijzonder goed. Verse all-time highs wijzen op positief sentiment in de sector. Ook in Europa trekken de banken de haussekar op de beurs. 

Bankaandelen lijken de pijn van hoge inflatie en sterk oplopende rente van zich af te schudden. De Europese banksector neemt een voorschot op een versoepelend rentebeleid door Centrale Banken later dit jaar.

Ik sluit niet uit dat Europese bankaandelen de rest van de markt op sleeptouw zullen nemen. Enkele Europese banken staan al op de haussekar te juichen.

Technisch volgen Europese banken hun Amerikaanse sectorgenoten, die eveneens aan het feesten zijn.

Prima performances

Nederlandse banken doen niet onder voor hun Europese concullega's. De Europese bankensector index presteert in de eerste helft van dit jaar prima met een  winst van ruim 23%. ABN Amro doet met een plus van bijna 23% goed mee. ING steeg YTD +21%. 

Eeuwige overnamekandidaat Van Lanschot Kempen steeg YTD al bijna 40%. Ook op de Duitse beurs is het feest. Er heerst daar een positieve stemming onder de bankaandelen. Bij onze oosterburen won Commerzbank dit jaar 29%, en steeg Deutsche Bank bijna 28%.

De Franse bankensector is verdeeld: BNP Parisbas staat dit jaar met +14% ruim onder het sectorgemiddelde, Société Generale doet +13,5%. Credit Agricole won dit jaar tot dusver een kleine 22%. 

Ik bespreek de Europese bankensector: Euro Stoxx Sector Banks, ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen, Commerzbank, Deutsche bank, Credit Agricole, BNP Parisbas en Société Generale.

Euro Stoxx sector Banks ligt er prima bij

De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, staat fier overeind. 

De opmars is ingezet nadat de toppen van 2022 en 2023 in de zone €115-€120 zijn gebroken. Er is blijkbaar grote vraag naar Europese banken. Het technische beeld is verder opgeklaard na de recente doorbraak boven de het topje van 4 april rond €129,94. 

We zien steun rond €134,63 (bodem van medio april). Voor onze langetermijn positieve visie is het belangrijk dat de tweede steun €115,84 (bodem van 19 januari) intact blijft. 

De 200-dagenlijn draait opwaarts. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese bankensector beter presteert dan de rest van de markt. 

 

 

ING vormt hogere pullback bodem

Het technische plaatje van ING oogt uitstekend. Een langetermijnkoopsignaal is opgetreden nadat de toppen van 2022 en 2023 in de zone €13,80-13,99 zijn gebroken.

ING heeft vervolgens een hogere bodem gevormd boven het oude uitbraakniveau. ING heeft met deze fraaie pullback bodem ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Ons eerste koersdoel op €16,69 (gevormd op 26 januari 2018) nadert wel. Het volgende ligt rond €18,80. Zolang de steun op €13,99 (bodem van 14 februari 2022) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een sterke technische conditie. De opwaarts draaiende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van ING suggereert nog betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

ABN Amro zoekt de grenzen op

ABN Amro probeert door te breken. De barrières liggen tussen €16,58 (top van 12 april) en €17 (top van begin 2023).

Na een doorbraak daarvan ligt de weg open richting €20, mogelijk zelfs €24.

Het stijgend verloop 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een redelijk technische profiel. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) draait opwaarts. Dat suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt. 

 

Van Lanschot Kempen heeft de weg omhoog gekozen

Van Lanschot Kempen heeft dit voorjaar vleugels gekregen. Eeuwige overnamekandidaat Van Lanschot Kempen heeft de zware horde rond €31,85 (top van augustus 2023) gebroken.

Opwaarts heeft Van Lanschot Kempen ruimte tot weerstand €46 (berekend koersdoel). De steun ligt op €26,25 (bodem van 19 januari).

De stijgende 200-dagenlijn van Van Lanschot Kempen buigt af, dat wijst op een minder positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Van Lanschot Kempen suggereert nog betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

Commerzbank zet goed door

Commerzbank stormt naar voren. Commerzbank heeft met de doorbraak boven de koerstoppen rond  €11,94- €12 alle rommel opgeruimd. De stijgende trend is hiermee voortgezet. Een technische verbetering is opgetreden met een eerste koersdoel rond weerstand €14,97 (gevormd op 30 januari 2012).

Er lijkt zelfs een hogere pullbackbodem te zijn gevormd in april rond €12,65. 

Zolang Commerzbank hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op €11,94 (bodem van 8 januari).

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een prima technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Commerzbank tendeert weer opwaarts. Dat suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

 

Deutsche Bank maakt de weg vrij

Deutsche Bank heeft meerdere oude barrières opgeruimd in de zone tussen €12 en €14. Hier lagen de toppen van de afgelopen jaren. 

Deutsche Bank geeft sindsdien een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend wordt nu wel de eerste weerstand €17,13 (gevormd op 22 december 2017) genaderd. Steun ligt rond €11,52 (bodem van 9 februari).

De stijgende 200-dagenlijn wijst op een sterke technische conditie. De oplopende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat Deutsche Bank beter presteert vergeleken met de rest van de markt.

 

Société Generale nog niet uitgebroken

Société Generale beweegt al ruim een jaar in horizontale richting. De afgelopen maanden boven steunzone €20,23- €21,26.

De weerstand ligt op €26,73 (top van 15 september 2023). Wacht op nieuwe technische signalen. Een opwaartse uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal aangeven dat het verdere koersverloop richting €37,67 kan (top van begin 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Société Generale krult wat op. Dit wijst op een iets betere technische conditie.

De B.O.B.-indicator vormt een hockeystick bodem, dat geeft aan Société Generale de rest van de markt wil inhalen.


Credit Agricole heeft het luchtruim gekozen

Credit Agricole vormt fors hogere bodems, die gretige kopers signaleren. Er ligt steun op €9,54 (de bodem van 24 maart). Na de uitbraak boven weerstand  €14,27 heeft Credit Agricole het luchtruim gekozen.  Hiermee is een 15-jarige weerstand opgeruimd. 

Het aandeel beweegt in uncharted territory, waardoor we geen referentiepunten hebben waar de koers heen kan. Ons eerst berekende koersdoel ligt op  €19,60.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft opwaarts gericht. Dat wijst bij Credit Agricole op een sterk technisch plaatje. De recente opwaartse krul van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Credit Agricole weer beter presteert dan de markt. 

 

 

BNP Paribas gaat uit z'n dak

Ook BNP Paribas heeft alle drempels geslecht. Alle belangrijke toppen van de afgelopen 7 jaar zijn inmiddels gebroken.  Die lagen tussen €67 (januari 2022) en €69,17 (november 2017). Binnen deze range is het technische plaatje onduidelijk.

Er is wel voldoende ruimte tussen de steun en de weerstand om het aandeel te traden. Dat betekent dat de speculatieve belegger korte ritjes maakt en op tijd in- en uitstapt. Feitelijk is hiermee een gigantisch hoofd- en schouderpatroon voltooid.

Ook BNP Paribas beweegt in uncharted territory, waardoor we geen referentiepunten hebben. Ons eerst berekende koersdoel ligt rond €82,50. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van BNP Paribas laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. 

De neerwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult weer opwaarts en geeft aan dat BNP Paribas iets beter gaat presteren dan de markt. 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
 2. Amerikaanse banken liggen op koers
 3. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 15 mei 2024 09:23
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 15 mei 2024 08:06:

  Dank Royce voor de duiding.

  AmazinG wat een prachtcijfers van ABN Amro en ook nog eens een overname kandidaat.

  www.iex.nl/Nieuws/796525/Toch-winstst...
  Uitstekende cijfers ? Daar denkt de markt anders over.
  Al jaren blijft ABN achter en rommelt het in de top
 2. forum rang 6 ttroo 15 mei 2024 09:27
  Is dat niet de laatste stap: een overhauste bank sector. Als die uit elkaar knalt, knalt er heel veel uit elkaar. No lessons learned uit het verleden. Sterker nog - hebben die lessons uit het verleden alleen nog maar groter gemaakt. En daardoor worden de problemen straks ook groter.

  Op weg naar de beurs stop. Kan vandaag, kan morgen, kan overmorgen. Naarmate einde van de beursweek nadert, naarmate de beurzen dicht op hun toppen zitten.
 3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 15 mei 2024 09:43
  quote:

  handyman6 schreef op 15 mei 2024 09:24:

  [...]Net als met Man Citi:2-0 met moeite..
  Pepe lag al op grond te huilen
  Nog een klein Maandje dan kan Holland 'figureren' op het EK..

  In het Kader van de Olympische Gedachte zal meedoen voor Holland belangrijker zijn dan het winnen ervan..

  Wie wordt er volgens jou Euro-Meister..?

  Frankrijk ligt meest voor de Hand of het evt thuis Voordeel van die Manschaft..

  Aber ik hou tóch de Deur op een Kiertje voor Portugal als Uberprofi CR7 mee speelt..

  Es wird mir jedenfalls erneuern..! ;))
 4. forum rang 7 Doptieman 15 mei 2024 10:06
  quote:

  handyman6 schreef op 15 mei 2024 09:22:

  Zo moeilijk is dat niet als je zelf 4% of meer aan rente pakt en 1,3% uitkeert aan je klanten....
  En voor rood staan 13 % rente berekend ja dan kan je wel een vette winst neerzetten !
  Allemaal doorgeslagen hebzucht van die financiele instellingen.... Succes...
 5. forum rang 7 handyman6 15 mei 2024 10:40
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 15 mei 2024 09:43:

  [...]

  Nog een klein Maandje dan kan Holland 'figureren' op het EK..

  In het Kader van de Olympische Gedachte zal meedoen voor Holland belangrijker zijn dan het winnen ervan..

  Wie wordt er volgens jou Euro-Meister..?

  Frankrijk ligt meest voor de Hand of het evt thuis Voordeel van die Manschaft..

  Aber ik hou tóch de Deur op een Kiertje voor Portugal als Uberprofi CR7 mee speelt..

  Es wird mir jedenfalls erneuern..! ;))
  Denemarken? En anders de Grieken....
  De " groten" hebben er he-le-maal geen smul an, veel te veel potten sowieso
 6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 15 mei 2024 11:30
  quote:

  Newg77 schreef op 15 mei 2024 11:20:

  zilver 28,80+-
  wordt t m deze keer niet dan de volgende
  geduld
  Even gecheckt, ja hoor, heeft de keukenmeidvrouw ook. ;O/

  Gaat nog 50% bovenop komen heb'k na ampele bestudering van de grafieken gezegd, naar 42.
  Zij gat lucht spring hoog.
 7. forum rang 6 Toerist 15 mei 2024 11:49
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 15 mei 2024 11:34:

  Bollingers smaller dan sinds mensenheugenis in de uur.

  Volgens Bartjens grote beweging aanstaande.
  middag,grote beweging aanstaande naar beneden volgens mij, de meesten denken aan 925/935 dus zal't wel anders zijn een dezer

  voor mij is alles ok als't maar eens tot 885 komt VOOR juni expiratie,rest is sept en dec die zijn goed vanaf 890
 8. forum rang 6 Newg77 15 mei 2024 11:53
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 15 mei 2024 11:30:

  [...]

  Even gecheckt, ja hoor, heeft de keukenmeidvrouw ook. ;O/

  Gaat nog 50% bovenop komen heb'k na ampele bestudering van de grafieken gezegd, naar 42.
  Zij gat lucht spring hoog.
  u heeft een slimme keukenmeidvrouw

  cpi hoger dan geen renteverhoging :)
  cpi lager .....krijgen we iig praatjes :))
  zal wel volgens verwachting zijn dan
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.