Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Afname vraag naar olie vanwege coronavirus'

PARIJS (AFN/RTR) - De vraag naar olie daalt dit jaar als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Na de Chinese economie worden nu ook andere landen geraakt. Bovendien is de vraag naar reizen ingezakt. Dit alles treft de vraag naar olie, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt.

De organisatie denkt dat er dit jaar vraag is naar 99,9 miljoen vaten per dag, een afname van 90.000 vaten per dag ten opzichte van vorig jaar. In februari ging het IEA nog uit van een groei van de vraag naar olie met 825.000 vaten per dag.

De uiteindelijke situatie hangt af van de ontwikkeling van de uitbraak en hoe snel de verspreiding tot staan kan worden gebracht. Het IEA heeft een worstcasescenario van een afname met 730.000 vaten per dag. Als de coronacrisis snel wordt opgelost, voorziet het agentschap een stijging van de vraag met 480.000 vaten per dag.

Ernstige gevolgen

Overigens is de recente prijsval op de oliemarkten nog niet meegenomen in de ramingen van het IEA. De olieprijzen zijn maandag met meer dan een vijfde gedaald, nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi's Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.

IEA-topman Fatih Birol waarschuwde de olieproducenten dat "Russische roulette spelen" op de oliemarkt "ernstige gevolgen" kan hebben. Als de olieprijs onder de 25 dollar per vat komt te liggen, dreigt de ontwikkeling van de Amerikaanse markt voor schalie-olie volgens hem stil te vallen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. barondehuile 9 maart 2020 11:36
    "Wie het weet, mag het zeggen", zo is het spreekwoord. Een zeer warrig verhaal van IEA, m.a.w. ze weten het niet. Ze doen dan beter om gewoon hun mond te houden.
    Er zijn twee opties: 1) inderdaad uitvechten van een vete tussen Rusland en SA of 2) ze spannen samen en doen juist nu de vraag naar olie toch lager wordt een poging nog wat USA schalie te torpederen. Ook die staan natuurlijk nu op het punt om de handdoek in de ring te gooien.
    In ieder geval verdient schalie niet veel meer, dus die zullen op z'n minst hier en daar ook de produktie beperken. Dat zal dan ook, nadat alle stofwolken opgetrokken zijn, de prijs weer opdrijven. Geduld overwint alles op de beurs.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,335 13 mei
0,000 0,00%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links