Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoofdrol voor Boskalis op Damrak door Suez-klus

Hoofdrol voor Boskalis op Damrak door Suez-klus

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs was vrijdag een hoofdrol weggelegd voor Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener is via dochteronderneming Smit Salvage betrokken bij de berging van het schip dat het voor de wereldhandel belangrijke Suezkanaal blokkeert. De Europese aandelenmarkten wisten over een breed front te herstellen door positieve signalen over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie.

Boskalis dikte 1,7 procent aan bij de middelgrote bedrijven. Alle ogen zijn gericht op de pogingen van het bedrijf om het Suezkanaal weer vrij te krijgen. Het kanaal is de belangrijkste vaarroute tussen Azië en Europa en is goed voor ongeveer 12 procent van de wereldhandel. Elke dag wordt voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door het kanaal vervoerd. De handelsroute is sinds dinsdag afgesloten door het vastlopen van de 400 meter lange Ever Given. Het is nog onduidelijk hoe lang het zal duren om de blokkade te verhelpen.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,8 procent op 690,70 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 1013,72 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,6 procent.

ArcelorMittal

Staalproducent ArcelorMittal profiteerde van de verbeterde economische vooruitzichten en ging aan kop in de AEX met een winst van 2,8 procent. Chipconcern ASMI en verlichtingsbedrijf Signify volgden met plussen rond 2,6 procent. Philips sloot de rij met een min van 0,8 procent. Het zorgtechnologiebedrijf won een dag eerder 2,5 procent na de verkoop van zijn huishoudtak aan een Chinese investeerder.

In de MidKap won Eurocommercial Properties 3,6 procent. De eigenaar van veel winkelvastgoed zag de resultaten dalen vanwege de coronacrisis, maar keert wel dividend uit. Beter Bed klom 2,4 procent na een handelsupdate. Dankzij het winkelen op afspraak zijn de orders in de winkels volgens de beddenverkoper weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Burberry

In Londen zakte Burberry 1,7 procent. Het Britse modemerk, bekend van het ruitjesmotief, raakte in China een merkambassadeur kwijt door de kritiek van westerse landen op de situatie in de Chinese regio Xinjiang, waar veel Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' leven. Ook andere buitenlandse kledingmerken hebben hun zorgen geuit over dwangarbeid in de Chinese katoenregio. In China wordt opgeroepen om producten van bedrijven als H&M, Nike en Adidas te boycotten.

De euro was 1,1782 dollar waard, tegenover 1,1764 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 59,67 dollar. Brentolie klom 1,7 procent in prijs tot 62,98 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11:37 Philips aanjager groene AEX
  2. 09:17 AEX vlak van start gegaan

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

887,33 15:21
+4,70 +0,53%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links