Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TUI fly Belgium beleeft 'vlekkeloze' primeur met Boeing 737 MAX

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Touroperator TUI heeft woensdag voor het eerst weer met passagiers gevlogen met een aangepaste versie van de Boeing 737 MAX. Dat toestel bleef uit veiligheidsoverwegingen bijna 2 jaar aan de grond. TUI fly Belgium had de Europese primeur. Volgens directeur Gunther Hofman verliepen de vluchten vlekkeloos.

Het toestel vertrok 's ochtends vanuit Brussels Airport richting Spanje en keerde aan het einde van de middag naar België terug. Aan boord waren 100 tot 120 passagiers. Zij wisten op voorhand dat ze met een 737 MAX zouden vliegen. Volgens TUI heeft niemand zijn reis geannuleerd, er werden zelfs extra tickets geboekt.

Het is voor maatschappijen belangrijk om de toestellen weer in gebruik te nemen. De 737 MAX is 14 procent zuiniger dan de veelgebruikte Boeing 737. Ook maakt het toestel 40 procent minder herrie.

TUI fly Belgium heeft vier 737 MAX-toestellen in de vloot. Twee ervan hebben tot nu toe de goedkeuring gekregen om weer passagiers te vervoeren. Voor de hele TUI-groep gaat het om vijftien exemplaren, waarvan een aantal in Nederland. TUI bereikte eerder met vliegtuigbouwer Boeing een akkoord over compensatie voor alle extra kosten die het vliegverbod met zich meebracht, maar details daarover worden niet vrijgegeven.

Door crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een update van de software.

Voorafgaand aan de twee rampen was de 737 MAX een van de bestverkopende vliegtuigen van het Amerikaanse Boeing. In andere landen is het toestel ook al in gebruik.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Boeing Company

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Boeing Company

224,160 27 sep
+2,770 +1,25%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links