Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Campina helpt boeren aan mestvergister

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelgigant FrieslandCampina gaat duizend boeren helpen aan een mestvergistingsinstallatie, waarmee ze op de boerderij mest kunnen omzetten in elektriciteit. Dat zegt topman Roelof Joosten zaterdag in Trouw.

Het bedrijf doet dat om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen en de CO2-uitstoot van de melkveesector te verlagen. ,,10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken, 90 procent vindt plaats op de boerderij", zegt Joosten.

De aanschaf van een mestvergister is duur. De installatie kost 300.000 euro voor een boerderij met honderd koeien. Hoe meer koeien, hoe duurder het wordt.

Sinds op 1 april vorig jaar het melkquotum is vervallen, zijn boeren meer gaan produceren en hebben ze dus ook meer koeien aangeschaft. Maar tegelijk hebben ze te maken met een limiet aan de hoeveelheid mest die hun bedrijf produceert.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2016 08:38
    quote:

    Erg chebbi schreef op 7 mei 2016 21:38:

    Als boer ben je geen ondernemer meer, maar een gereguleerde vakkenvuller van het zuivelschap in de super..
    Een vakkenvuller heeft nog een minimum loon.
    Wat krijgt een boer voor zijn melk per liter?
    Denk €. 0,25 tot €. 0,30.

    Mensen kopen liever een fles cola [ 98% water ] voor rond de €. 1,50.

    Wanneer elk gezin één fles minder koopt en de boer ontvangt €.0,50 zijn we er al uit.
  2. hegveld2023 8 mei 2016 10:12
    Ik moet het nog zien dat het daadwerkelijk doorgaat.Ik ga er van uit dat Friesland Campina niet zomaar bijvoorbeeld €300.000 uitleent. FrieslandCampina wil dan wel zekerheden hebben.En daar knelt straks de schoen, want de boer heeft de meeste zekerheden al afgegeven aan de Bank. Verder heb je ook nog te maken met boeren die bijvoorbeeld binnen 20 jaar stoppen
  3. forum rang 7 rene l 8 mei 2016 13:27
    Mijn oudste neef is ook boer omdat hij de troonopvolger was van mijn opa die een gerespecteerde en goedverdienende boerderij opgebouwd had.

    Inmiddels staat bij mijn neef helaas het water aan de lippen, hij is door de jaren heen zo gigantisch gemangeld door allerlei regels uit Brussel en de concurrentie uit m.n. het Oostblok waar ze alle regels gewoon aan hun laars lappen.

    Hij heeft o.a. varkens, wat jaren terug moest hij i.v.m. regelgeving de schotten tussen de varken 3cm. uit elkaar zetten op straffe van een torenhoge boete.
    Het heeft hem veel geld gekost.
    Toen moest hij een soort gaswasser op de varkensstal plaatsen.
    Nu zijn de varkensprijzen zodanig ingestort dat hij er verlies op draait.

    Met de koeien is het niet anders, de melkprijs is zodanig ingestort en het voer is zodanig in prijs gestegen dat hij per liter melk zo'n 5 cent verlies draait.
    Regels betreffende de mestoverschot, hij kan alles niet meer kwijt op het land en moet voor afvoer naar de mestbank flink betalen.

    Geef de boeren overigens de kost die met het vrijgeven van de melkquota megastallen gebouwd hebben, ze kunnen nu hun mest niet meer kwijt en zitten diep in de schulden die ze nooit meer terug kunnen betalen.

    Een hilarisch verhaal, Warren Buffet heeft wat jaren terug MF Meyn gekocht, ze produceren kippenslachtinstallaties en hebben een groot kippenhotel in de Oekraine opgezet.
    Eéndagskuikens worden per KLM daar ingevlogen, worden in een week of 6 daar vetgemest en komen daarna per retourticket terug richting ons.
    Daar mag alles, wij mogen niks meer, alles is een spelletje van de Eurofielen, het zijn allemaal echte plofkippen, Nederland wordt gemangeld en begraven onder de meest vreemde regels omdat we zogenaamd altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn en altijd vooraan willen zitten.

    M'n neef heeft gelukkig geen opvolgers, ik verwacht dat hij er binnenkort de brui aan zal geven en het land moet gaan verkopen en maar van zijn pensioen moet gaan "genieten".

    M'n opa heeft dit overigens vlak voor zijn dood in 2002 al voorspelt, hij was op 2 maanden na honderd, hij zei het toen al, onze regering is fout bezig en de boerderij zal door de regelgeving t.z.t. gewoon ten gronde gaan.
    Ook zei hij, het is niet anders, als je dood bent heb je tenslotte genoeg aan 2 m2 om in begraven te worden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links