Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DSM - 4e kwartaal 2015

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
'DSM boekt hogere winst en omzet'

Gepubliceerd op 12 feb 2016 om 15:00 | Views: 307

AMSTERDAM (AFN) - DSM heeft vorig kwartaal de omzet en winst uit voortgezette activiteiten weten te verhogen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het speciaalchemiebedrijf woensdag voorbeurs publiceert.

Analisten voorzien gemiddeld een omzet uit voortgezette activiteiten van 1,9 miljard euro, tegen 1,8 miljard euro in de laatste drie maanden van 2014. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde naar schatting met 3 miljoen euro naar 257 miljoen euro. De nettowinst steeg volgens de marktvorsers met 8 miljoen euro naar 120 miljoen euro.

DSM bleef bij de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal bij de verwachting dat de ebitda in 2015 hoger zou zijn dan een jaar eerder. Daarbij hield bestuursvoorzitter Feike Sijbesma wel een slag om de arm. ,,Het is steeds lastiger om de macro-economische ontwikkelingen te voorspellen'', zei de topman destijds.

Groei

DSM meldde begin november dat de komende jaren 200 tot 250 miljoen euro wordt uitgetrokken om 250 tot 300 miljoen euro te besparen bij de voedingsmiddelendivisie Nutrition en bij Performance Materials. Bij Nutrition wordt de komende drie jaar op een groei van 18 tot 20 procent gerekend. Performance Materials moet een vooruitgang van meer dan 15 procent laten zien.

Sijbesma gaf bij de strategie-update ook aan dat DSM zich op termijn terugtrekt uit de joint ventures van de onderdelen Pharma en Bulk Chemicals. Grote overnames staan niet op de rol, zei DSM in november.
s.lin
0
Redactie ABM Financial News - 15 februari 2016, 14:25
Recent nieuwe doelstellingen voor middellange termijn aangekondigd.

DSM heeft in de laatste maanden van 2015 de trends uit de voorgaande kwartalen doorgezet, waardoor het speciaalchemiebedrijf aan de eigen jaardoelstellingen wist te voldoen. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus, opgesteld door Vara Research.

Volgens de analisten steeg de omzet van DSM in het vierde kwartaal van 1.811 miljoen naar 1.901 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) liep daarbij fractioneel op van 254 miljoen naar 257 miljoen euro.

"Het vierde kwartaal van 2015 moet worden gezien als een voortzetting van de trends uit de eerste negen maanden", aldus analisten van Rabobank. KBC Securities is met een omzetverwachting van 1.944 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 261 miljoen euro iets optimistischer gestemd dan de consensus.

Voor 2015 herhaalde DSM in november, bij het bekendmaken van de cijfers over het derde kwartaal, te verwachten dat het bedrijfsresultaat hoger zal uitkomen dan in 2014, waarbij het speciaalchemiebedrijf wordt geholpen door gunstige wisselkoerseffecten.

Analisten hebben vertrouwen in deze doelstelling van DSM en voorzien dat het bedrijfsresultaat opliep van 1.038 miljoen naar 1.071 miljoen euro, bij een omzetstijging van ruim 9 procent naar 7.697 miljoen euro. Terwijl de divisie Nutrition met een bedrijfsresultaat van 817 miljoen euro juist minder bijdroeg aan het groepsresultaat dan in 2014, toen de divisie goed was voor 850 miljoen euro, liep het bedrijfsresultaat bij Performance Materials juist op van 323 miljoen naar 382 miljoen euro.

Tegen het einde van 2018 wil DSM voor in totaal 250 miljoen tot 300 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Dit is een combinatie van reeds eerder aangekondigde besparingen van 125 miljoen tot 150 miljoen euro en nieuwe maatregelen bij de divisie Nutrition. Deze besparingen brengen ongeveer 200 miljoen tot 250 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Daarbij wil DSM in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en een groeiend rendement op het eigen vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijkse een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Mogelijk zegt DSM bij de jaarcijfers ook iets over het streven om "significante" waarde te onttrekken aan de samenwerkingen van de onderneming op het vlak van Pharma en Bulk Chemicals. CEO Feike Sijbesma gaf daarbij aan niet te rekenen op grote overnames in de nabije toekomst.

DSM komt woensdag voorbeurs met de cijfers over het vierde kwartaal. Maandagmiddag won het aandeel 3,7 procent op 43,74 euro. De AEX steeg 3,3 procent.

Door: ABM Financial News.
voda
0
DSM winst gestegen op hogere kwartaalomzet - Preview

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) zal woensdag voorbeurs een hogere winst op een gestegen omzet over het vierde kwartaal bekendmaken, mede als gevolg van gunstige valuta-effecten en kostenbesparingen, verwachten analisten.

Onderzoeksbureau Vara Research komt op basis van taxaties van 26 analisten in een consensus uit op een 5% hogere kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten, van EUR1,901 miljard, waarbij het vergelijkbaar operationeel resultaat (EBITDA) gemiddeld 1,2% hoger wordt ingeschat op EUR257 miljoen en de netto kwartaalwinst 6,9% naar verwachting stijgt naar EUR120 miljoen.

Voor het hele jaar voorzien de analisten gemiddeld een 9,2% hogere omzet van EUR7,697 miljard, een 3,2% hogere EBITDA van EUR1,071 miljard en een 6,5% lagere nettowinst van EUR460 miljoen.

De analisten verwachten dat het chemieconcern uit Heerlen, ondanks de over het algemeen gunstige valuta-effecten, bij de grootste divisie Nutrition blijvend last heeft ondervonden van de sterk gestegen Zwitserse frank en zwakke vitamine E-prijzen.

De resultaten bij Performance Materials zijn volgens Wim Hoste van KBC Securities gestegen door betere valutaverhoudingen en efficiencyverbeteringen.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers verwacht dat DSM de eerder uitgesproken beoogde kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen van EUR250-300 miljoen, en de jaarlijkse hoge enkelcijferige EBITDA-groei en een dubbelcijferig rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) in de periode 2016-2018 zal herhalen. Hij voorziet woensdag geen aankondiging van beursnoteringen of verkoop van eerder in joint ventures ondergebrachte Pharma en Bulk Chemicals.

Omstreeks 13.30 uur noteert het aandeel 0,6% hoger op EUR43,69, terwijl de AEX met 0,4% stijgt.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; bart.koster@dowjones.com

voda
0
DSM outlook geruststellend - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) presteerde in het laatste kwartaal in omzet en operationeel resultaat licht beter dan verwacht, waarbij handhaving van de Strategy 2018 doelstellingen geen verrassing, maar gezien de uitdagende marktomstandigheden wel geruststellend is, zegt Filip De Pauw van ING. De analist wijst erop dat de 6% omzetstijging voor 3% te danken is aan volumegroei, waaraan met name Nutrition sterk bijdroeg. De kwaliteit van het verbeterde operationeel (REBITDA) resultaat is sterk, omdat beide kerndivisie, Nutrition en Performance Materials, daaraan bijdroegen, vindt De Pauw. Het ING-advies op DSM is Hold bij een koersdoel van EUR53,00. Omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 2,1% lager op EUR42,76, terwijl de AEX met 0,6% stijgt. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
DSM Nutrition sterk in laatste kwartaal - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) presteerde in het laatste kwartaal vooral sterk met zijn Nutrition--activiteiten, zeggen analisten van Davy Research. Zij wijzen daarbij op de sterke omzet- en volumegroei bij Human en Animal Nutrition. In het algemeen waren de kwartaal- en jaarresultaten licht boven verwachting van de Davy-analisten, die erop wijzen dat de outlook voor 2016 conform eerdere uitspraken van het concern is. Het aandeel is dinsdag gesloten op EUR43,67. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
DSM licht beter dan verwacht voor TGB - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) heeft in het afgelopen kwartaal licht betere operationele resultaten geboekt dan Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers had verwacht. De analist wijst daarbij met name op de bijdrage van de sterke volumegroei bij Nutrition, en dan met name bij Human Nutrion. Performance Materials presteerde in lijn met verwachting, zij het dat de EBITDA iets beter dan verwacht is, aldus Van Beek. Hij constateert verder dat het concern op schema ligt voor het realiseren van zijn financiele doelstellingen in de periode tot en met 2018. Hij is gezien de verbeterde financiele positie enigszins teleurgesteld over het gehandhaafde dividend. het advies blijft aanbevolen bij een koersdoel van EUR61,00. Het aandeel is dinsdag gesloten op EUR43,66. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
DSM omzet en resultaat hoger, ligt op koers voor financiele doelen - Update

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'DSM kwartaalomzet en resultaat hoger, op koers voor financiele doelen', om informatie, toelichting CEO, CFO en commentaar analisten toe te voegen)


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) heeft mede als gevolg van volumestijgingen, kostenbesparingen, positieve valuta-effecten en lagere grondstofprijzen in het vierde kwartaal en over heel 2015 een hoger operationeel resultaat op een hogere omzet uit voortgezette activiteiten gerealiseerd, blijkt woensdag uit de kwartaalrapportage van het bedrijf.

Het chemieconcern uit Heerlen meldt daarbij op koers te liggen om in de periode 2016-2018 de beoogde jaarlijkse hoge enkelcijferige EBITDA-groei en een dubbelcijferige groei in basispunten van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) te realiseren, ondanks aanhoudend uitdagende marktomstandigheden.

Daarnaast worden voor de periode tot en met 2018 door kostenreducties en efficiencyverbeteringen besparingen van EUR250-300 miljoen voorzien.

De kwartaalomzet steeg met 6% naar EUR1,926 miljard. Het operationeel resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) kwam in het laatste kwartaal 3% hoger uit op EUR261 miljoen.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten en voor bijzondere items kwam uit op EUR96 miljoen tegen een vergelijkbaar nettowinst van EUR99 miljoen een jaar geleden. De operationele kasstroom steeg naar EUR313 miljoen van EUR276 miljoen een jaar geleden.

DSM zag in het afgelopen kwartaal in de grootste divisie Nutrition zowel omzet (+12%) als operationeel EBITDA-resultaat (+3%) stijgen. De omzetstijging was voor 7% autonoom dankzij sterke volumegroei bij zowel Animal als Human Nutrition. De prijzen waren grotendeels vlak, waarbij lagere vitamine E-prijzen werden gecompenseerd door stijging van prijzen van andere voedingssupplementen.

Bij Performance Materials daalde de kwartaalomzet met 3%, maar steeg de EBITDA met 13%. De omzetdaling is grotendeels te wijten aan 7% lagere prijzen als gevolg van gedaalde grondstofkosten. De volumes waren 'marginaal' lager, maar trokken aan het eind van het kwartaal aan.

"We zijn vooral tevreden over de voortgang bij Nutrition, waar zowel bij Animal als Human Nutrition sterke autonome groei werd geboekt. Performance Materials bleef profiteren van verbeterde marges", zegt CEO Feike Sijbesma ter toelichting.

Grote desinvesteringen worden niet voorzien, zegt de bestuursvoorzitter desgevraagd in een telefonische toelichting. In 2016 zijn geen grote herfinancieringen nodig, vult CFO Geraldine Matchett aan.

De cijfers zijn licht beter dan analisten hadden verwacht, waarbij ze met name wijzen op de sterke prestaties van Nutrition.

In heel 2015 steeg de omzet uit voortgezette activiteiten met 10% tot EUR7,722 miljard. De EBITDA nam 4% toe tot EUR1,075 miljard. De nettowinst uit voortgezette activiteiten, voor bijzondere items daalde met 7% tot EUR381 miljoen als gevolg van hogere rentelasten en negatieve hedging resultaten.

Het concern stelt voor over heel 2015 wederom een dividend van EUR1,65 per aandeel uit te keren.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen vindt dat, gezien de verbeterde resultaten, enigszins teleurstellend.

Na een hogere opening noteert het aandeel DSM woensdag rond 11.10 uur 3,0% lager op EUR42,34 bij een AEX die 1,5% stijgt.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DSM Koninklijke Meer »

Koers 110,000   Verschil +4,05 (+3,82%)
Laag 105,850   Volume 941.061
Hoog 110,000   Gem. Volume 648.437
11-okt-19 17:35
label premium

DSM: Goed, maar prijzig

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium
 

Trending

Bitcoin