Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Happy halving!

Happy halving!

Het is bijna zover! We staan aan de vooravond van de bitcoin halving, een van de belangrijkste gebeurtenissen – zo niet de belangrijkste – sinds de lancering van de cryptomunt. Met nog slechts een aantal uren op de klok komt de halving steeds dichterbij. De spanning op de markten is merkbaar.

Op block 630.000 is het zover. Dan vindt de officiële verlaging van de subsidie voor de miners plaats. Hoe laat precies, is niet duidelijk in te schatten. Momenteel worden de blokken iets sneller dan een per tien minuten gemined, kijkend naar de blockchain.

Spanning is voelbaar

In deze tijd is technische analyse ontzettend lastig. Zoals in eerdere columns besproken, kunnen de miners in de problemen raken, gezien de lagere opbrengsten. Zij kunnen hun voorraden bitcoin verkopen om faillissement af te wenden. Dit resulteert echter direct in een lagere prijs voor bitcoin en dus lagere opbrengsten voor de miners, en daarom zullen ze er zo lang mogelijk mee wachten. De komende periode wordt dus voor de miners ontzettend spannend.

Intussen wachten de handelaren rustig af: de volumes zijn laag en de spanning is voelbaar. CryptoTwitter is booming en tal van theorieën over mogelijke koersontwikkelingen doen de ronde.

Vannacht daalde de koers behoorlijk, waardoor er bij de CME Group-futures een gat op de grafiek ontstond. In tegenstelling tot de bitcoinbeuzen die 24 uur per dag open zijn, sluit de futureshandel van de CME in het weekend. Hierdoor ontstaan er zogenoemde gaten op hun grafiek. De koers sloot vrijdag veel hoger dan die maandag opende.

Het gat dat dit weekend ontstond, ook wel een gap genoemd, was met 12% het grootste ooit. Of dat te maken heeft met de spanning op de markt rondom de halving is natuurlijk lastig te zeggen, maar het zou het niet vreemd zijn als die hieraan ten grondslag ligt.

Klik om te vergroten

Volgens de theorie zou zo’n gat binnen enkele dagen gevuld moeten worden, en heeft de koers dus potentie om te stijgen naar rond de $9800. In de bovenstaande 30-minutengrafiek is de gevormde gap erg duidelijk zichtbaar.

Zoals eerder aangegeven spelen de halving en de reactie van de miners natuurlijk een ontzettend belangrijke rol en kunnen zij de uitzondering op de regel veroorzaken. Daarom is het verstandig om bepaalde steun- en weerstandslijnen in de gaten te houden.

Klik om te vergroten

Zichtbaar is dat de koers zich nog steeds in een stijgende trend bevindt. Een opwaartse uitbraak boven de rode lijn kan positieve gevolgen hebben. Voor nu is het lastig in te schatten wat de koers zal doen.

Kijkend naar de CME-gap zou het logisch zijn dat de koers opwaarts richting de $9800 zal bewegen. We moeten alleen niet de effecten van de halving vergeten, en daarom is het belangrijk om ook zicht te houden op de steunlijnen. Die liggen rond de $7780 en $8500.

Met nog slechts enkele uren op de klok wil ik u alvast een fijne halving wensen.

Samenvatting

 • De koers bevindt zich nog­­­ steeds in een mooie stijgende trend;
 • Wanneer de koers boven de rode lijn komt is dit een positief signaal;
 • De miners kunnen ongeacht de koers, roet in het eten gooien;
 • Er bevinden zich sterke steunlijnen rond $7780 en $8500.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. tampi 11 mei 2020 20:18
  Tijd van schrijven: Nog 7 blocks te gaan tot de happy halving.
  Zie ook: coinmarketcap.com/halving/bitcoin/

  Er wordt momenteel behoorlijk wat gedumpt. Mogelijk door de miners die ermee gaan stoppen na de halving. Ja het is erg bijzonder.

  Elke halving betekent een nieuw tijdperk voor Bitcoin. De vorige halvings hebben na enkele maanden een bull run laten zien, waarbij de koers flink omhoog schoot.
 2. [verwijderd] 12 mei 2020 08:26
  quote:

  Twijfels schreef op 11 mei 2020 20:50:

  Wat een feestje is het toch. Ik zit klaar, op naar de 100.000 (die me al in 2018 is beloofd door de BTC expert bij CNBC).

  Niks miners maar standaard pump en dump. Over 45 minuten nog even pumpen om te kijken of er nog een paar idioten willen instappen? Daarna dumpen.
  Die 100.000 komt ook wel maar niet op korte termijn. Je verwart volatiliteit met pump en dump.
  Is ING, dat 60% gedaald is de afgelopen tijd, ook een pump en dump?
 3. [verwijderd] 12 mei 2020 12:44
  Okay, halving is succesvol verlopen, zoals altijd trouwens. We zijn wat omlaag gecorrigeerd na het testen van de weerstand op 10k en een beetje. Daar waren we ook wel behoorlijk overbought. Inmiddels bewegen mijn indicatoren aardig richting oversold. Alles loopt eigenlijk volgens plan: rustig maar zeker verder omhoog gedurende een jaar tot anderhalf jaar waarna het tijd wordt een deel van je crypto te verkopen en/of om te ruilen naar goud of een ander spulletje om de te verwachten daling rustig uit te zitten.
 4. PaultW 13 mei 2020 16:35
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 13 mei 2020 10:28:

  Het is wel heel rustig hier. Wanneer gaat die tulpenbol naar Nuuuulllllll!!!!!!!!!
  Olie ging naar 0. Die vervloekte Bitcoin wil maar niet naar de 0.

  En nu gaan een stelletje miljardairs ook nog voor het eerst Bitcoins kopen. Best wel dom als de koers naar 0 gaat. Ach het is maar 2% van hun vermogen dat ze in Bitcoin stoppen. Dus het zal wel een keer naar de 0 gaan.

  Toch?
 5. PaultW 13 mei 2020 18:23
  quote:

  IntimRassiert schreef op 13 mei 2020 17:50:

  Hoeveel BTC kan ik kopen als de koers nul is? De CEO van BTC heeft nog steeds geen antwoord gegeven?

  Iemand wanneer de capitalmarketsday is? En waar kan ik inschrijven?
  De CEO van Telegram heeft vandaag onder druk van de Amerikaanse autoriteiten besloten af te zien van zijn eigen Cryptomunt.

  Zou de CEO van Bitcoin ook bang zijn voor de Amerikanen?
 6. Twijfels 13 mei 2020 18:54
  quote:

  PaultW schreef op 13 mei 2020 18:23:

  [...]

  De CEO van Telegram heeft vandaag onder druk van de Amerikaanse autoriteiten besloten af te zien van zijn eigen Cryptomunt.

  Zou de CEO van Bitcoin ook bang zijn voor de Amerikanen?
  Nee, de CEO van bitcoin zit in de bak en tweede grootste houder van bitcoin is inmiddels de FBI. Zo veilig is Bitcoin (in de praktijk) schijnbaar.
 7. [verwijderd] 13 mei 2020 23:24
  www.youtube.com/watch?v=eMCkiG9FRjg

  Niemand minder dan Raoul Pal van Real Vision gedurende 25 minuten over bitcoin versus aandelen, grondstoffen, ccy en de obligatiemarkten. Hij is een deflationist voor de verandering en toch heel bullish op bitcoin. Hij ziet het als de nieuwe reserve currency.
 8. PaultW 14 mei 2020 06:32
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 13 mei 2020 23:24:

  www.youtube.com/watch?v=eMCkiG9FRjg

  Niemand minder dan Raoul Pal van Real Vision gedurende 25 minuten over bitcoin versus aandelen, grondstoffen, ccy en de obligatiemarkten. Hij is een deflationist voor de verandering en toch heel bullish op bitcoin. Hij ziet het als de nieuwe reserve currency.
  Mooi, dan past hij in het volgende rijtje. Dit rijtje:

  Paul Tudor Jones
  Marc Lasry
  Bill Miller
  Mike Novogratz
  Chamath Palihapitiya
  Peter Thiel
  Raoul Pal

  Voor de Bitcoin sceptici: Google deze mensen eens. Als je ook dan nog overtuigt bent dat Bitcoin een scam is, dan adviseer ik de komende twee jaar niet meer naar de koers te kijken. Levert alleen maar frustraties op. Je hebt dan gelezen welke investeerders Bitcoin kochten en zelf deed je het niet......
 9. Studentenrekening 14 mei 2020 15:16
  Hmmm... De gap met de futures is gedicht. Er vervalt nu wat koopkracht. Ik denk nog altijd een correctie op komst. Ook de aandelenmarkt crasht en Cryptos zijn in principe gewoon tech bedrijven. Voor de lange termijn denk ik dat er heel veel potentie is. Steeds meer hedge funds komen erbij.

  Voornamelijk oppassen voor de longsqueeze in ethereum. Het aantal long futures posities op Bitfinex is bizar hoog. Als we weer zo'n crash krijgen als vorige week, dan kan ethereum wel eens doorschieten naar hele lage niveaus door het aantal liquidaties.

  Hiermee wordt ook nogmaals duidelijk dat de future handel echt slecht us voor Crypto. In plaats van spot te kopen, koopt iedereen nu futures met constant een enorme reeks aan liquidaties bij iedere pump en dump als gevolg.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links