Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crypto-koersen onderuit door FUD rondom tether

Crypto-koersen onderuit door FUD rondom tether

De CFTC, de toezichthouder in Amerika, stelt een onderzoek in naar de cryptomunt tether. Daarnaast wordt ook bitcoinbeurs Bitfinex onder de loep genomen.

Fud

Dit nieuws zorgt onder cryptohandelaren voor 'FUD', kort voor fear, uncertainty and doubt. Naar aanleiding hiervan doken de koersen de afgelopen 24 uur in het rood. Bitcoin zette een hogere low (dan de voorgaande op 17 januari) en nog boven de steun op 9514 dollar. Maar inmiddels krabbelen ook de koersen van de overige top 10 tokens weer overeind.

De vraag is nu waaróm er een onderzoek wordt ingesteld naar tether en Bitfinex. Tether staat met 3.5 miljard dollar aan marktkapitalisatie op plek 22 van de totale cryptocurrencies. 

Tether gebacked door dollars

De koers van tether is gekoppeld aan de dollarkoers. In principe is de koers van de token gelijk aan 1 dollar. De toezichthouder is op onderzoek uitgegaan en ontdekte dat de bestuurder van tether ook exchange Bitfinex bestuurt. De claim dat iedere tether gegerandeerd 1 dollar waard is, zou betekenen dat er in principe ook een paar miljard dollar garant moet staan voor de uitgegeven tethers. 

Tether wordt ookwel stablecoin genoemd; als men behoefte heeft om uit de volatiele cryptomarkt te stappen, kan er worden gekozen voor deze cryptomunt, in plaats van euro's of dollars. Deze tether token kan dan weer ingeruild worden voor dollars, althans dat is wat er wordt geclaimd.

Commodity Futures Trading Commission 

De CFTC heeft al eerder naar bewijs gevraagd over de dollars die garant zouden moeten staan voor de tethers. Volgens tether en Bitfinex zijn onderzoeken als deze de gewoonste zaak van de wereld en doen zij geen media-uitspraken zolang het onderzoek nog loopt. Ook de toezichthouder houdt zich voorlopig nog stil. 

Tethers uit het niets

In feite wordt Bitfinex nu beschuldigd van het uit het niets creëren van tethers. Zonder de dollars, waardoor de munt gebackt zou moeten zijn, op zak te hebben. Terwijl Bitfinex erop staat dat alle nieuwe "USDT" worden ondersteund door echte dollarstortingen, vallen nieuwe uitgifte's van tethers - heel toevallig - samen met dalingen in de prijs van bitcoin.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 31 januari 2018 19:47
  'Dalingen' moet 'stijgingen' zijn in de laatste paragraaf?

  Voor de rest, helder betoog, het probleem geschetst in een notendop zeg maar.

  Wat ik wel enigszins mis in je bijdrage, is dat de entourage op en rond bitfinex aardig schimmig is. Dat zou imho best wat meer mogen worden belicht...
 2. [verwijderd] 1 februari 2018 10:55
  www.nytimes.com/2018/01/31/technology...

  In recent months, however, many investors have been raising alarm bells about Tether. Hundreds of millions of dollars worth of new Tether were created; almost always when the prices of other virtual currencies were heading down. The Tether were used on the Bitfinex exchange to make big purchases of Bitcoin and other tokens, helping push their prices back up, according to multiple analyses of data from Bitfinex.

  Volgens dit artikel idd eerst daling (dus dan klopt het artikel van mevrouw Vos in die zin), daarna pushing up.

  Ik lees ook:

  Several anonymous reports circulating among traders, including one posted to a website last week, have pointed to data from Bitfinex itself, showing that the price of Bitcoin has frequently gone up soon after new Tether were created, generally as a result of big trades on Bitfinex.

 3. Dikke Durk 1 februari 2018 14:02
  Klopt, dat is de voorlopig meest waarschijnlijke versie van het verhaal: Na een daling van BTC (en andere coins) worden plotseling grote hoeveelheden Tether gecreëerd die vervolgens gebruikt worden om BTC en andere coins te kopen waardoor de prijs weer omhoog gaat.

  Daar hoeft in principe niets mis mee te zijn. Maar nu blijkt dat er al 8 maanden geen externe controle schijnt te zijn geweest van de boekhouding van tether, is de vraag of er niet veel meer tether is gecreëerd dan dat er USD tegenover staat. Dat moet goed uitgezocht worden en dat wordt het nu ook.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links