Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Beurs Vandaag: 17%

Update 17:40: Slap...

Mat beursdagje, wat valt er meer over de markt van vandaag te zeggen? De Amerikaanse agenda is leeg vanavond. Er zijn alleen de autoverkopen over september, waar de brede markt nooit op reageert. U hoeft u alleen maar tot het laatste half uur van de handel te beperken als u niets wilt missen.

Zelfs aan het fondsenfront gebeurde er vandaag niet veel. De spread tussen het best en slechtst scorende Nederlandse hoofdfonds is vandaag maar ongeveer 6,6%. Misschien ziet u een kansje voor morgen.


Update 17:05 uur: Check the chart!

Ja, we gaan spelletje doen! Eerlijk zeggen, zou u in deze grafiek willen beleggen?

Niet dus. Waarom zou u ook? Het is s zo ongeveer de slechtste, grote index sinds de crisis uitbrak. Inderdaad, het is de Shanghai Composite. Wat een d.r.u.i.p.g.r.a.f.i.e.k. Wat niet is kan wel komen en als er iets is waar u nóóit iets over hoort in de markt én in de marketing is het om nu te beleggen in China.

Ik houd van eigenwijs en contrair en voor het eerst sinds tijden kom ik een zinnig, doortimmerd, maar kort en leesbaar betoog tegen om juist nú daar te investeren. Niemand die weet of het wat wordt, maar het gaat om het idee en het zou niet voor het eerst zijn dat een fraai bloempje bloeit aan de rand van een ravijn.

Lees bijvoorbeeld maar eens de update hieronder...


Update 17:00 uur: Say cheese, Greece!

Heerlijk die eigenwijze markten. Ongelooflijk, maar waar: de ASE Composite, de beursindex van Athene, was de beste asset uit dit rijtje van Zero Hedge over KW3 en september. En hoe!


Update 16:00 uur: HardCore Labs

Volgende week dinsdag start Alcoa het KW3-cijferseizoen. De komende weken vorrmen het winstwaarschuwingenseizoen, ofwel de bedrijven die er achter komen dat ze prognoses of analistenschattingen niet halen moeten met de billen bloot. Core Laboratories, dat een Amsterdamse en Amerikaanse notering heeft, is de eerste.

Dat is nooit fijn, want wie het eerst komt wie het eerst maalt en krijgt vaak het hardst de wind van voren. Hoewel de winst van Core over KW3 slechts 3,5% lager uikomt dan de prognose, staat het aandeel nu een slordige 15% lager. Sneu. Wie volgt?


Update 15:15: Zinloze biergrafiek

Slap marktje zo vlak voor de opening van Wall Street, dus gooi ik er nog maar even een volstrekt zinloze biergrafiek tegenaan van UBS en The Economist. Jeu, Nederland! Als ik nu maar niet Heineken van twee updates geleden op verkeerde ideeën breng :-)


Update 14:50: Dividenderend!

Recordhoogte dividend in Europa, kopt IEX Profs naar aanleiding van een rapport van Goldman Sachs. "Hogere dividendopbrengsten wijzen op hogere aandelenprijzen ten opzichte van obligaties. Goldman Sachs denkt dat aandelen het op de middellange termijn beter doen. De bank raadt aandelen aan met hoge, groeiende dividenden."

Wellicht denkt u net als John. D. Rockefeller the only thing in life that gives me pleasure is to see my dividends coming in. Zeg eerlijk: hebt u liever uw geld in bijvoorbeeld Royal Dutch Shell zitten à +5%, of op een spaarekening van een gammele bank à +2,5%? De vraag is wel wat er met die dividenden gaat gebeuren.

Wie het weet mag het zeggen, maar de dividend futures van derivatenbeurs Eurex geven daar een beetje uitsluitsel over. Ze zijn er op de DAX, Eurostoxx 50 en de individuele fondsen uit die laatste index. Hoe verder in de toekomst, hoe meer de dividend futures op de indices teruglopen. Zo kom ik terug op dat beetje uitsluitsel.

De markt heeft inderdaad twijfels over of al die dividenden houdbaar zijn, maar concludeer niet meteen dat ze echt gaan teruglopen. Het gaat alleen te ver om hier precies uit te leggen hoe dat zit. Lees daarvoor het interview terug dat ik vorig jaar had hierover met dividendfondsmanager Jorik van den Bos van Kempen.


Update 13:00: Heinekenfeestje

Vandaag laat Heineken weer de AEX alle hoeken van het Damrak zien met nu +2,36% versus +0,36%. Het in naam defensieve fonds is zelfs een van de beste hoofdfondsen dit jaar (na een teleurstellend 2011, dat wel), ondanks een peperdure overname. Iets wat doorgaans op weinig marktenthousiasme kan rekenen.

Voor Nederlandse begrippen is het fonds met een koerswinstverhouding van nu 17,4 aardig aan de prijs (AEX 12,7), maar ook niet overdreven duur voor een kwaliteitsfonds. Hoe verhoudt zich die 17,4 tot de concurrentie? Zomaar een handvol namen en cijfers, waarbij opvalt dat vooral Belgisch bier duur wordt betaald.

Natuurlijk zegt dit niets over of Heineken al dan niet door stijgt, maar het zou niet voor het eerst zijn dat ook op de beurs roes en kater onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.


Update 12:00 uur: adviezen en bondjes

In de categorie huishoudelijke mededelingen nog even de analistenadviezen tot dusverre van vandaag...

... en een handvol obligatiekoersen. De Spaanse rente daalt, wellicht door het officieuze nieuws dat Madrid binnenkort bij de Europese sociale dienst aanklopt. Ofwel, de ECB kan dan dat opkoopprogramma starten. Een oude beurswijheid luidt dat je nooit, maar dan ook nooit tegen een centrale bank moet speculeren.


Update 11:30 uur: Houwwe zo die gaat

Omdat dat blokje futurestanden van 8:45 uur hieronder op z'n zacht gezegd niet meer zo actueel is, hier een nieuwe en vrolijker versie:


Update 11:15: Wie is de grootste?

Google heeft een grotere market cap dan Microsoft, las u al vandaag. Misschien is Microsoft heeft een kleinere marktwaarde dan Google een  subtielere omschrijving. U weet ook dat Apple dat grootste beurswaarde ter wereld heeft. Nog niet bijgewerkt voor MSFT-GOOG, maar hoe ziet per 1 oktober de Top 50 in dollars er uit?

Opvallend:

  • Olie, farma en tech overheersen
  • Slechts drie banken en niet één in de Top 10
  • PetroChina is groter dan Royal Dutch Shell. Het Chinese concern was een paar jaar geleden zelfs het grootste fonds ter wereld en kreeg me daarna een knauw... Dat overkwamen deze eeuw ook Cisco, General Electric en Volkswagen die het lef hadden even groter te worden dan ExxonMobil.

Overigens, Royal Dutch Shell is met haar beurswaarde van een slorige 175 miljard euro goed voor de helft van de hele market cap van het Damrak. Unilever is het tweede en laatste Nederlandse fonds in de lijst.


Update 9:30 uur: SNS verlaagt koersdoel ING

Ik betwijfel of iedereen dit happy summer sale noemt, zoals SNS Securities doet. Niettemin verlaagt het huis het koersdoel van ING naar 8,50 van 9,50 euro, maar handhaaft haar koopadvies. Lees mee waarom:

ING doet nu -0,55% en wijkt daarmee niet dramatisch af van andere financials. In Frankrijk plussen de banken een paar tienden, in Duitsland dalen ze vergelijkbaar.


Update 9:15 uur: Be happy, be bullish?

Een opstekertje voor gefrustreerde aandelenbeleggers. Dit is - ongelogen - de meest bullishe grafiek die ik ooit heb gezien. De Wall Street sell side is nog nooit zo bearish geweest als nu! De sell sides zijn die afdelingen die u als klant bellen met transactietips als: "OnzeanalistzegtdatAholdgaatstijgenwiltudienukopen?"

Nou, dat kopen roepen ze dus niet meer. Hoewel het negatieve trackrecord verre van 100% is, gelden analisten als contra-indicator bij uitstek. Aan de grafiek te zien zijn ze nu zelfs zó somber, dat ze inschatten dat ze zélf de kerst niet eens halen. Klik voor verdere uitleg op de grafiek of link.


Update 9:00 uur: Dos Chevauxos

In 1990 had ik een lift in zo'n ding. Met mijn rugzak op schoot over de toen nog Oost-Duitse snelwegen. waar sinds Adolf H. niets meer aan was gebeurd. Pijnlijk, maar wel leuk :-) Anyway, (Peugeot-)Citroën gaat een nieuwe versie van het legendarische lelijke eendje bouwen! Het wordt alleen een Spaanse en geen Franse.

De Volkskrant: "Citroën wil het model vanaf volgend jaar in de buurt van Madrid gaan produceren. De arbeidskosten liggen daar ongeveer 13 euro per uur lager dan in Frankrijk." Paris, you have a problem, zou ik alwéér zeggen (zier hieronder) en dat los je niet op met belastingverhogingen.


Update 8:45 uur: Stilletjes

De futures trekken wat bij, maar ga toch maar uit van een lagere opening. Zo na 9:30 uur krijgt u dan wat beter zicht op wat de markten doen vandaag. Mediq doet een overname en Deutsche Bank zet Unibail-Rodamco van hold naar buy, maar verder is er vooralsnog weinig (bedrijfs)nieuws.


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Nee, het is nu zeker niet langer meer een kwestie van of, maar wanneer Spanje de EU om een bailout vraagt. De koersen kelderen vast wel een dagje een procentje à één of twee als Madrid daadwerkelijk de witte vlag hijst, maar de beurs een beetje kennende is dit al lang en breed ingeprijsd in de markten.

Het is wellicht interessanter om naar Italië en Frankrijk te gaan kijken. Eerst vandaag maar eens... en ik zou niet weten waar de reuring vandaan moet komen. De futures staan slap te doen na het kleine feestje van gisteren en de speech van Fed's Ben Bernanke: "We groeien een beetje, dus we groeien een beetje". Zoiets.

Saai

De agenda is leeeeeg. Verder nog iets? Australië verlaagt onverwacht de rente, Samsung mag haar elektronische speeltjes die te veel op Appletjes zouden lijken toch in de VS verkopen - ik snap werkelijk geen zier meer van al die patentoorlogen - en zowaar een goed EU idee? Betaal bankenbonussen in schuld uit!

Let op PostNL dat vandaag dat pensioen kortgeding heeft. Oh ja, FD schrijft dat pensioenfondsen niet 1,2,3 of 4, maar 17% (?!) van alle inleg aan kosten opmaken. Dat durft zelfs de gemiddelde, egolomane bigger-than-life hedge fundsmanager nog niet aan. Er bestaat wel al een woord voor dit fenomeen: woekerpolis.

  • De futures beginnen net zo vervelend als gisteren. Wie weet...
  • Azië doet het best aardig door de fraaie beursdag in het westen gisteren en door renteverlaging Australië?
  • EUR/USD vecht een robbertje uit met 1,29
  • Zilver draait lekker en goud en oliebenchmarks WTI en Brent blijvne goed liggen
  • De Bund future stijgt,maar ik had meer verwacht gezien de aandelenfutures en het Spanje-verhaal

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Uit WSJ, even klikken voor een vergroting. Hij is prachtig!

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW2-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 10:00 Nederland: ABU uitzendcijfers week week 33-36
  • 11:00 EU: inflatie (PPI) september (consensus: +0,5%)
  • 19:00 VS: autoverkopen september (consensus: 11,5 miljoen)

 

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Huppeldepepup 2 oktober 2012 11:59
    Misschien gekke vraag. In de tabel met beurswaarden staat Royal Dutch twee keer (A en B). Mag je de bedragen bij elkaar tellen, of is dat dan een dubbeltelling?
    Als je bij elkaar mag tellen, staat RDS eigenlijk op de 2e plek. Zo niet, dan wordt de vraag: waarom staat er een houdstermij. op de lijst?
  2. [verwijderd] 2 oktober 2012 13:23
    Terwijl beleggingsfondsen het werk voor 0,5 - 1% kunnen doen, heeft ons staatspensioensysteem 17% nodig. Daarmee worden alle belastingvoordelen bijvoorbaat al geconsumeerd door een corrumperend ambtenarenapparaat. De vakbonden en de politici wisten dit natuurlijk niet net als bij de woekerpolissen. Wanneer beginnen we eens de bezem door ons systeem te halen?
  3. sjeetje 2 oktober 2012 15:30
    quote:

    Wij Rosario schreef op 2 oktober 2012 13:23:

    Terwijl beleggingsfondsen het werk voor 0,5 - 1% kunnen doen, heeft ons staatspensioensysteem 17% nodig.
    Totale onzin. 17% is een % van de premie, niet van het belegd vermogen. Die 0.5% - 1% die je noemt is wel een % van het belegd vermogen. Als % van het belegd vermogen halen grote fonden dat ook makkelijk.
    Enorm suggestief en misleidend artikel van het FD.
  4. sjeetje 3 oktober 2012 11:50
    quote:

    Wij Rosario schreef op 2 oktober 2012 18:59:

    @sjeetje,

    ik zou maar eens wat rekenen gaan leren als ik u was. Wat denkt u wat er overblijft als er steeds 17% van de ingelegde premie verdwijnt?
    Dat het misleidend is blijkt uit bovenstaande opmerking. Het grootste deel van die kosten zijn vermogensbeheerkosten, dus kosten voor het beheer van reeds opgebouwd vermogen uit het verleden. Ook de kosten voor het beheer van het vermogen van de niet-premiebetalenden (slapers, gepensioneerden, arbeidsongeschikten, etc.), dit is het grootste deel van het vermogen. Het is geen juiste vergelijking om die kosten voor niet premiebetalenden te delen door de premiesom.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.