Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend ook niet veilig en heilig

“Moet je eens naar die Eurostoxx 50 dividend futures kijken: 160 euro dividend in 2008 en dan 76 in 2020?”, twitterde Karel Mercx van Beleggers Belangen mij vorige week paniekerig. Inderdaad, kijkt u maar even naar de eerste tabel van derivatenbeurs Eurex, waar die futs worden verhandeld. Het dividend verdwijnt in de toekomst als sneeuw voor de zon.

Houd er wel even rekening mee, twitterde ik terug, dat die dividend futures vooral handelarenspeeltjes zijn – om toekomstige dividenden te verkopen en posities te hedgen – en gelet op de omzetten van sommige moet je er geen absolute waarheden aan ontlenen. Maar laten we hoogdividendspecialist Jorik van den Bos van Kempen vragen hoe het zit.

Zo kregen Mercx en ik van de week een college dividend van Van den Bos, dat ik u niet wil onthouden. Want u ziet natuurlijk ook die prachtige percentages voorbijkomen van – even los uit de pols – PostNL 11%, Shell 6%, Eurostoxx 50 6% en noem maar op. Verdwijnen die dan helemaal in de komende jaren, zoals die dividend futs aangeven?

-30% versus -10%

Nee dat niet, zei Van den Bos. “Inderdaad zijn in die dividend futures vooral professionals actief om posities mee te hedgen. Er ontbreekt ook natuurlijke vraag, want iemand die dividend wil koopt in de regel gewoon een aandeel, index, fonds of tracker. Je kan er wel uit afleiden dat de markt hoogst onzeker is of de huidige dividenden haalbaar blijven.”

“Het verleden heeft duidelijk gemaakt dat als bedrijfswinsten 30% dalen, de dividenden slechts met 10% afnemen. Dat lijkt veilig, maar je bent er zo nog niet. Neem de Eurostoxx 50. Dat doet nu een dividend van ongeveer 6%. Kijk ik naar zwaargewicht Telefónica dat nu een dividendrendement van 11% heeft, dan ben ik bang dat ze dit in de toekomst nooit kunnen handhaven.”

“Telefoncia is behangen met schulden waarvan ze een deel in de komende jaren moeten herfinancieren, over de Spaanse thuismarkt hoef ik het niet te hebben en ook Brazilië, de belangrijkste buitenlandse markt, koelt af. Stel nou dat ze het dividend passeren, dan betekent dat meteen dat de Eurostoxx 50 geen 6% maar 5,6% dividendrendement doet.”

Vandaar die 76 euro

Zo zijn er meer namen te verzinnen en blijkbaar hebben die - om het hip te zeggen - div futs traders dat ook gedaan. Van den Bos rekent namelijk op bovenstaand bierviltje uit welk dividend (omkruiste kolom), bij welke indexstand van de Eurostoxx 50 (eerste kolom) welk dividendrendement hoort (tweede kolom).

Kijk, zo komt die 76 euro in 2012 waar Mercx over begon tot tot leven. Zelf kunt u ook zo uw eigen scenario’s en daarmee risico’s bepalen en… ziet u zoals bij alle vormen van beleggen dat  ook specifiek kiezen voor (hoog)dividendaandelen geen free lunch is en dat u zorgvuldig uw huiswerk moet maken..

Om dit te illustreren: UBS kwam eind augustus met een rapport over dividendaandelen, waar ik een paar tabellen uit kopieer. Klik er op voor een grote en leesbare versie. In de eerste staan de Europese fondsen die volgens de Zwitsers de veiligste dividendhavens zijn:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit zijn zeg maar de eerste divisiebedrijven:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze namen zijn volgens UBS de grootste vraagtekens:


Klik op de grafiek voor een grote versie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 september 2011 08:19
    De afgeleide producten van de dividenden zijn inderdaad alleen maar voor de handelaren die posities willen afdekken tegen wat ze aangeboden kregen.

    Bij deze lagere niveaus wordt er vaak gekozen om een lange termijn in the money call te kopen en de handelaar die die opties verkoopt komt dividend long te zitten en kan evt kiezen voor dit afgeleide product maar dat is ook geen perfecte hedge en daarom is er maar weinig handel in tov wat er in de optie markt zelf gebeurt.
    Grote fondsen willen nog wel eens wat dividend verkopen in deze futures om zo iets van het risico af te dekken van de aandelen die ze ver onder water kunnen kopen.
    Als de aandelen dan alsnog het hoge dividend blijken uit te keren dan zal het met het bedrijf en dus ook het aandeel inmiddels ook wel veel beter gaan en dus is het een hedge.
  2. [verwijderd] 20 september 2011 08:39
    Voordat Lehman omviel en de credit crunch in volle hevigheid los barste was er voor de jaren erna nog een dividend te verwachten van 12 a 13 punten.

    Met het omlaag van de markt naar 195 punten low in maart 2009 werden ook de dividenden in de AEX optiemarkt flink lager gezet tot zelfs net onder de 5 punten voor toen 2011, dit was natuurlijk door het wegvallen van de dividenden van de financials maar alleen Kon Olie, KPN en Unilever dividend waren al voldoende om aan die paar punten te komen en die betalen gewoon door en hebben sinds dien hun dividenden gewoon verder verhoogd en hebben reeds aangegeven dit te continueren.

    Uiteindelijk werd er zelfs in het crisisjaar zelfs door de aex fondsen ruim 10 punten dividend betaald en dat was dus met ING, Aegon, Randstad, Air France en natuurlijk TomTom op 0 dividend.

    Inmiddels zijn de dividenden van de meeste fondsen verder verhoogd, is Randstad weer dividend gaan betalen dit jaar, gaat Aegon volgens planning naar eigen zeggen ook weer dividend betalen in 2012 en valt van ING te verwachten dat ze binnen redelijke termijn na volledig aflossen van de staatsschuld nog voor medio 2012 ook weer dividend gaan betalen, eigen verwachting net als Aegon niet gelijk H2 2012 maar een half jaartje wachten tot H1 2013.

    Van Air France is nog even geen dividend te verwachten en van TomTom nog steeds niets.

    Dividend over 2010 was al iets van 10,9 punten.
    Dit jaar is dat naar verwachting 11,56 punten (daar stond dus begin 2009 4,8 punten in de optiemarkt geprijsd)

    Kijkend naar het aantal fondsen dat zijn interim dividend net nog verhoogd heeft, het dividend beleid van de verschillende bedrijven zoals aangegeven dit jaar voor de komende jaren, de veel sterkere balansen van de bedrijven die van armoede record aantallen aandelen via inkoop programma's inkopen en de sterke onderliggende resultaten van de bedrijven zelf is een aanzienlijke daling van het dividend niet te verwachten, zeker niet nu Aegon en ING al op 0 staan en er nog bij gaan komen.

    Toch staat ook nu weer in de optiemarkt in de AEX een veel lager dividend in de langere jaren met ongeveer 6 punten in 2015 terwijl er over 2012 zelfs op meer wordt gehoopt dan er komen zal.

    Leuk al die informatie maar wat kan u daar nu mee doen vraagt u?

    Een optieconstructie die de jelly roll heet.

    Je Koopt de call en verkoopt de put in de zelfde serie in 2012 en verkoopt de call en koopt de put in 2015.

    Hiermee verkoopt u het dividend dat te hoog staat in 2012 en koopt u de dividenden van 2013/2014 en 2015 die in 2013 redelijk te laag staan (zeker als ING weer mee gaat doen wat wel in ING zelf staat!!) en de 2014 en 2015 dividenden die veel te laag staan.

    Hopelijk kunt u deze constructie wel als 4 poot inleggen want als u dit los in gaat leggen dan is dit gevaarlijk, zelfs met 2 aan 2 geeft het geen garantie dat de andere 2 op wenselijke niveaus zal worden uitgevoerd.

    Deze positie heeft u dan tot aan de expiratie in december 2012 of totdat u besluit hem eerder weer af te bouwen.
    Doet u niets dan moet u wel actie ondernemen voor de december 2012 expiratie anders expireert de 2012 positie en heeft alleen nog een gekochte put en verkochte call in dezelfde serie in 2015 en dat is zeker niet de bedoeling van deze constructie, dus voor expiratie in december 2012 moet u de hele positie weer afbouwen OF de positie gedeeltelijk doorrollen door opnieuw een jellyroll te doen maar nu koopt u de 2012 put terug, verkoopt u de 2012 call die u had gekocht en koopt u de 2013 call en verkoopt u de 2013 put, opnieuw natuurlijk in 1 constructie.
    Zo verandert uw positie dan van een 2012 tegen 2015 naar een 2013 tegen 2015 om zo nog verder te anticiperen op een herstel van de situatie in de dividenden tussen 2013 en 2015 mocht dit nog het geval zijn natuurlijk.

    Er zijn natuurlijk geen garanties en ik kan u dan ook niets beloven maar ik schets slechts een mogelijkheid waarvan u gebruik kan maken mocht u toch willen profiteren van deze panische situatie in het dividend.
  3. [verwijderd] 20 september 2011 17:24
    Nuttig artikel!

    Ik zie te veel beleggers die alleen naar het dividendrendement kijken zonder zich af te vragen of het bedrijf dat dividend eigk wel kan betalen (zo niet, gaan ze gewoon schulden aan om het div te betalen). Met name met utilities en telcos lijkt het dus oppassen geblazen..

    Ik denk dat de tweede tabel een prima startpunt vormt om een veilige dividenduitbetalende porto mee op te bouwen (behalve natuurlijk dat het mid en smallcaps niet meeneemt).
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links