Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Weinig beweging, maar veel spanning en sensatie

Weinig beweging, maar veel spanning en sensatie

De futures raken kant noch wal op opening. Het is heel stil en rustig op de reguliere markten. Er is amper nieuws. Elders zijn er echte weer lange weekenden gemaakt.   

Eerst een blik namelijk op waar wel spektakel is, de crypto's. Hier ziet u de low-high bar chart jaargrafieken van bitcoin (met volume) en ethereum. Beide coins hebben nog geen lagere bodem sinds afgelopen woensdag neer gezet, toen het zo hard ging, maar dit is niet voor zwakke magen.

Zelfs Elon Musk lukte het dit weekend niet, in een ogenschijnlijk promptverloren reactie op Twitter, de koersen lucht te geven. Laat staan in de lucht te jagen. Meer herrie op de networks en in de (social) media dan in het boek, zeg maar.

Deze is zo mogelijk nog spectaculairder, want dogecoin doet nu -9,5%?! Ja, er staat -9,5%. Dat koersen op een gegeven moment ergens niet meer op reageren - alles went, ook op de beurs - is logisch, maar finaal de andere kant uit, is weer het andere uiterste. Never a dull moment dan maar. 

Er is eigenlijk maar één nieuwtje, van zaterdag al(!), het verrassend hogere bod op Hunter Douglas van zeg maar eigenaar Ralph Sonnenberg zelf. Die wordt nog gul op zijn oude dag. Een verhoging van maar liefst 28,1%, dat heb ik nog nooit gezien. Het nieuwe bod is ook 19,9% hoger dan de slotkoers van vrijdag.

Met €68,40 op het bod was het al duidelijk dat de markt het bod van €62 wat aan de lage kant vond... Sonnenberg concludeert blijkbaar dat hij over de brug moet komen om zijn bedrijf weer in volledige eigendom te krijgen en doet dat nu ook. Dit lijkt me done deal? Dit is het volledige persbericht. Hier leest u ABM.  

Marktbreed is wat mij betreft de grote vraag, of inderdaad inflatie en daarmee rentestijgingen doorzetten en (voor langere tijd) blijvend zijn, of dat dit effect weg ebt. In dat geval kunnen de markten wellicht mede onder de verdoving van centrale banken gewoon doen wat ze al twaalf jaar doen: vrolijk door stijgen.

Zelf volg ik de brede markt in goede en slechte tijden, maar u vraagt zich wellicht af of u nu juist (bij geen inflatie en non-rentes) groei op de dip moet kopen en waarde laten voor wat het is, of juist (bij wel inflatie en hogere rente) in waarde gaan en groei links laten liggen. Lees mijn vooruitblik van gisteren.  

De opening is niet om over naar huis te schrijven, na een wat muf Wall Street vrijdag. De AEX pendelt nu al een maandje tussen 719,29 en 685, met even een slippertje naar 677,80. De index is wel goedkoper geworden door de hogere winstverwachtingen. U betaalt nu 19 keer de verwachte winst. 

Niet veel te doen nu, alleen Brent springt er uit. De dollar is weer onder 1,22 gezakt, ofwel is iets aangetrokken ten opzichte van de euro.

De rentes haperen sinds op Duitsland na alle EU scores weer boven NAP zijn uitgekomen. Zelfs wij, maar het hangt er om. 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot vrijdag en meer dan dit is het echt niet:

  • 07:53 AEX wacht vermoedelijk terughoudende start handelsweek
  • 07:03 Europese beurzen openen in het groen
  • 06:53 Ruim 167 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  • 23 mei Video: gaat inflatie het beursfeest verpesten?
  • 22 mei Sonnenberg verhoogt bod op Hunter Douglas
  • 21 mei Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 21 mei Wall Street vrijwel vlak gesloten
  • 21 mei Olieprijs hoger gesloten
  • 21 mei Wall Street koerst af op licht hoger slot
  • 21 mei AEX schudt rentevrees van zich af
  • 21 mei Europese beurzen hoger gesloten
  • 21 mei AEX groen het weekend in

Analistenadvies:

  • OCI: naar €25 van €22 (outperform) - Credit Suisse

De AFM meldt deze shorts:

De agenda is leeg op NN na:

  • 09:00 Nederlandse beurs geopend
  • 09:00 Duitse beurs gesloten i.v.m. tweede pinksterdag
  • 09:00 NN Group notering €1,47 ex-dividend

En dan nog even dit

Gezonde afstraffing op ongezond snelle stijging? Nogmaals, de crypto's zijn van veel grote dalingen terug gekomen, schrijf het zeker niet af. Zelfs als het -90% gaat. Er is een track record.

Alles gaat hier met een natuurlijke hefboom, nietwaar? En dan met leverage er in. Wie zegt daar die zien we na afgelopen woensdag niet meer terug...? 

De industrie zelf is trouwens ook nog een risico:

Het is hard werken dit jaar, als u tot uw nek in de non-profitable tech zit:

Hm, China knijpt af. Omdat alles zo duur is geworden.

Meer grondstoffennieuws uit China. Speelt hier soms ook iets, zou u bijna zeggen?

Bestaat de term Big Oil nog, of krijgen we Big Green?

Eén loonsverhoging is nog geen loonprijsspiraal, maar dit gaat wel al van onze winst af:

Het zal nog een lange weg zijn, maar dit is de enige manier om multinationals wereldwijd hun tax te laten betalen:

Echt een stuk voor een regenachtige, koude lentedag:

Meteen maar de actualiteit er bij:

Intussen in Amst... uh, Las Vegas. Gangster en grondlegger van Sin City Ben Siegel had het vast mooi gevonden:

Plus Elon Musk die er begin dit jaar in dook. Zo ver is het nog lang niet, bitcoin herrees eerdere keren als een phoenix uit eigen as, maar het zou inderdaad wat zijn als dit keer de grote jongens de suckers in de markt zijn...  Ze zijn allemaal afgelopen winter iets gaan doen met bitcoin.

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.