Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Klein maar krachtig

TA: Klein maar krachtig

We mogen weer stemmen. Ik vraag me wel eens af of ik, als technisch analist, conclusies zou kunnen trekken uit de grafieken van hedendaagse verkiezingsenquêtes. Mijn eerste gedachte is 'schoenmaker, blijf bij je leest', maar afgelopen weekend heb ik me toch niet kunnen beheersen.

Ik heb enkele grafieken met recente politieke peilingen beoordeeld alsof het fondsen waren. Tot mijn niet geringe verbazing zag ik daarop zowel duidelijke trends, als omslagsignalen en consolidaties. Het zijn net aandelen, die politieke partijen. Ik zal hier geen namen van individuele partijen noemen, maar wil u wel deelgenoot maken van enkele algemene ontwikkelingen.

Zo zag ik in de peilingen één opvallende overeenkomst met de aandelenbeurs. En dat is dat het politieke speelveld, qua performance, is verdeeld in 3 grote groepen.

Onderscheid

Op de beurs zien we dat de Big Caps (AEX), de Mid Caps (AMX) en de Small Caps (AscX) elk hun eigen technische voetafdruk kennen, in de vorm van het trendmatige profiel. In de politieke peilingen viel mij datzelfde onderscheid op tussen de grote, minder grote en kleinere partijen.

Big Caps

Op de grafieken met de politieke peilingen zag ik recent duidelijk een gebrek aan trendmatigheid bij de grotere partijen. De kopgroep van de politiek, zeg maar de AEX van het Binnenhof, zag er technisch zelfs een beetje apathisch uit. Ook het verloop ten opzichte van elkaar was redelijk mat. Verder: qua relatieve prestaties blijven de grotere partijen wat achter.

Mid Caps

Dan de politieke middengroepen, het equivalent van de AMX. De minder grote partijen waren in de peilingen vanuit technisch perspectief wel in beweging, maar dan vooral ten opzichte van elkaar. Hier zien we dus een proces van communicerende vaten. Zo staat tegenover een stijgende middenpartij een andere die daalt.

Qua relatieve prestaties zijn de middenpartijen neutrale performers. Misschien dat er één partij promoveert naar de kopgroep. Maar vanwege de communicerende vaten zou er dan ook een moeten degraderen.

Small Caps

Tenslotte het smaldeel van het Binnenhof, de kleinere partijen oftwel de Small Caps. Als ik als belegger vandaag mijn geld zou moeten inzetten, dan is het hier. Want ik zie momentum in deze categorie. Hier en daar zelfs outperformance. Dan is niet uitgesloten dat een enkeling technisch uitbreekt, trendmatig positief wordt en mogelijk zelfs kan promoveren.

Degradatie en promotie

Binnenkort degraderen enkele AEX-aandelen. Het aandeel ABN Amro verdwijnt uit de AEX-index, evenals biotechbedrijf Galapagos. Daar staat dan wel promotie tegenover. Op de beurs promoveren chipmachinefabrikant Besi en Signify, de voormalige Philips-verlichtingstak, naar de grote jongens.

Bij de verkiezingspeilingen lijken de promovendi bij de middelgrote, maar vooral bij de kleinere partijen te zitten.

Vandaag bespreek ik de Nederlandse Small Caps-index.

Deze beursgraadmeter van de 'kleinere' aandelen presteert als enige index uitstekend. Bovendien zet de AscX voortdurend nieuwe all-time highs op de borden. Dit zegt dus dat enkele individuele 'kleinere' aandelen opwaarts zijn doorgebroken, technisch goed liggen en nieuwe koersrecords neerzetten.

Ik zit woensdagavond aan de buis gekluisterd, vooral benieuwd wie doorbreken.

Kortetermijnanalyse: Small Caps-index hervat stijgende trend

De AscX-index heeft de stijgende trend hervat nu een tussenliggende weerstand is overwonnen. Met de uitbraak is een technische verbetering opgetreden. De Nederlandse Small Caps-index (AscX-index) krijgt hiermee ruimte voor verdere koersstijging richting weerstand 1.400,00 punten (berekend koersdoel).

We handhaven een positieve visie zolang de Small Caps-index het patroon van hogere toppen en bodems weet vast te houden. Steun ligt rond 1.154,88 punten (bodem van 28 januari).

Langetermijnanalyse: AscX-index zet door

In de recente terugval heeft de Small Caps-index een hogere bodem achtergelaten binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven Er ligt steun op 1.154,88 punten (bodem van 28 januari). Ons eerste, maar niet ultieme, berekende koersdoel ligt rond 1.600 punten.

Meerjarige analyse: AscX-index maakt nieuwe all-time highs

De Nederlandse Small Caps-index vormt voortdurend nieuwe all-time highs. De zeer krachtige trend beschikt over voldoende momentum en kan nog ver reiken. Op langere termijn kan de opmars nog ver doorzetten. Ons berekende koersdoel voor de lange termijn ligt rond 1.600 punten.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:40 DSM doet het structureel beter dan de markt, maar zwakte bij Besi 9
 2. 27 jul Crypto’s halen opgelucht adem 5
 3. 27 jul AEX blijft goed liggen, ondersteund door sterke geldstromen 58

Reacties

89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 16 maart 2021 08:05

  ‘Nieuwe wet kan golf coronafaillissementen voorkomen’

  Een nieuwe wet kan in de nabije toekomst de ondergang van veel bedrijven voorkomen. De Whoa, zoals de wet in spreektaal genoemd wordt, maakt het voor bedrijven eenvoudiger schulden te saneren.

  www.ad.nl/economie/nieuwe-wet-kan-gol...
 2. forum rang 6 ttroo 16 maart 2021 08:52
  NIC staat voor Nikkei Index Control. Japanse Centrale Bank doet alleen maar aan Control. Yields. Index. Alles doen om maar niet uit de hand te lopen, terwijl ze dat continue aan het voeden zijn. Yields doen het rustig aan. Beurzen blijven te goed liggen. Europese beren deden het gisteren best goed, maar Amerikaanse beren lieten de Europese beren in hum hempie staan en droegen helemaal niets bij terwijl ze intraday zich wel even lieten zien. Het is afwachten wat Europa nu gaat doen. Lijnen lijken wat te breken, maar kan het doorzetten. Een nieuwe kans op een mooie dagreversal. Gooi de Europese beurzen open. Stieren hebben veel adem en rennen graag.
 3. witte Tonnie 16 maart 2021 08:54
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 16 maart 2021 08:05:  ‘Nieuwe wet kan golf coronafaillissementen voorkomen’

  Een nieuwe wet kan in de nabije toekomst de ondergang van veel bedrijven voorkomen. De Whoa, zoals de wet in spreektaal genoemd wordt, maakt het voor bedrijven eenvoudiger schulden te saneren.

  www.ad.nl/economie/nieuwe-wet-kan-gol...  Ja en waar halen de schuldeisers hun verloren geld vandaan?
 4. forum rang 7 PietKeizer 16 maart 2021 09:00
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 16 maart 2021 08:05:  ‘Nieuwe wet kan golf coronafaillissementen voorkomen’

  Een nieuwe wet kan in de nabije toekomst de ondergang van veel bedrijven voorkomen. De Whoa, zoals de wet in spreektaal genoemd wordt, maakt het voor bedrijven eenvoudiger schulden te saneren.

  www.ad.nl/economie/nieuwe-wet-kan-gol...

  en dus?
 5. forum rang 6 ttroo 16 maart 2021 09:37
  En nu? Het groen overheerst wat, maar doorstijgen blijft lastig. Akzo doet een terugtest op de 92. Beren moeten dit weigeren! DSM kunnen de beren niet drukken onder de 141. Dat moet wel! Galapagos toch naar een lage 60 toe? Ze hangen. Al een tijdje. Ze hebben de reboud gemist. En nu is de vraag. Mittal doet een Maandagje. Net als gisteren een piek op de dag, maar ook weer teruggezakt. Shell lijkt ook de top te hebben gezet. ASML gaat door. Eigen aandelen inkoop programma gaat door en door. Ze roken zich vanzelf uit en dat is dan een mooie opportunity om goed short te gaan. Voorlopig volgen ze uiteraard de ontwikkelingen op de Nasdaq. Nasdakkie herstelt goed, daar zat ook een flinke potentie in. En nu? Die vraag geldt ook daar. Aanmodderen.
 6. forum rang 5 b.west.invest 16 maart 2021 09:45
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 16 maart 2021 08:05:  ‘Nieuwe wet kan golf coronafaillissementen voorkomen’

  Een nieuwe wet kan in de nabije toekomst de ondergang van veel bedrijven voorkomen. De Whoa, zoals de wet in spreektaal genoemd wordt, maakt het voor bedrijven eenvoudiger schulden te saneren.

  www.ad.nl/economie/nieuwe-wet-kan-gol...  Het is een gedrocht van een wet , wij hebben het eerste schrijven binnen gekregen , dit bedrijf claimt in beginsel gezond te zijn , echter heeft het de laatste 3 jaar al geen winst meer gemaakt , zijn ze van 65 medewerkers terug gegaan naar 22 .

  Gevolg wat er nu gebeurd is het volgende , doorstart zonder financiering , met max. 12 personen .
  De rest komt thuis te zitten , openstaande posten nu 800.000 euro (te lezen bij hen in het laatste jaarverslag ) Zij zijn nu bezig 2/3 medewerking te vinden voor hun voorstel , (die nog gaat komen ) .

  Gevolg met 160.000 euro (welke ze de laatste maanden hebben opgespaard door niemand te betalen . Kunnen ze een "doorstart "maken . Bedrijven die in de kern gezond zijn en wel winst gemaakt hebben voor de corona , teren wel in , en hebben er zo weer een onfrisse conculega bij .

  Deze heeft geen financierings mogelijkheden (of er moet een extern iemand bij in stappen met liquide middelen ) en gaat in 90 % van alle doorstarts alsnog failliet .
  Tenminste zo was het in het verleden .

  Het voorkomt op zeker geen werkloosheid , het vergroot een komend probleem .


 7. forum rang 5 b.west.invest 16 maart 2021 09:46
  quote:

  koekwous schreef op 16 maart 2021 09:03:


  [...]

  Dus, ik noem maar wat, als iemand mij nog 540 blikken verf moet betalen en dat niet kan omdat hij/zij failliet is dan kan ik de overheid vragen of zij die blikken betalen ;-).


  Nee dus , dan krijg je een aanbieding , waarin je 20 % van je geld maar krijgt .
 8. forum rang 5 b.west.invest 16 maart 2021 09:54
  quote:

  ttroo schreef op 16 maart 2021 09:37:


  En nu? Het groen overheerst wat, maar doorstijgen blijft lastig. Akzo doet een terugtest op de 92. Beren moeten dit weigeren! DSM kunnen de beren niet drukken onder de 141. Dat moet wel! Galapagos toch naar een lage 60 toe? Ze hangen. Al een tijdje. Ze hebben de reboud gemist. En nu is de vraag. Mittal doet een Maandagje. Net als gisteren een piek op de dag, maar ook weer teruggezakt. Shell lijkt ook de top te hebben gezet. ASML gaat door. Eigen aandelen inkoop programma gaat door en door. Ze roken zich vanzelf uit en dat is dan een mooie opportunity om goed short te gaan. Voorlopig volgen ze uiteraard de ontwikkelingen op de Nasdaq. Nasdakkie herstelt goed, daar zat ook een flinke potentie in. En nu? Die vraag geldt ook daar. Aanmodderen.


  Hoeveel hebben ze nog voor hun opkoop programma vrij ?
  En wat hebben ze al opgekocht ?
 9. forum rang 6 handyman6 16 maart 2021 10:09
  Mevrouw S Kaag.Wij hadden lang geleden speelgoed,met van binnen een veer dat je moest opdraaien met een sleuteltje: dan liep het beestje af,maakte geluidjes,bewoog stakerig en aan het eind schokte het nog wat na.
  Daar moet ik steeds aandenken ,als ze braaf en kordaat op de Buis "afloopt".....

  Trouwens Rutte en Wilders worden ook steeds kolderieker: ruziende Jan Klaasen en Katrein,met het bedrijfsleven dat op de achtergrond onzichtbaar aan hun touwtjes trekt...

  En de rap van Lubach nog gezien:" Ga niet naar Nieuwsuur"?
89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links