Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Kiadis, bitcoin en ISM Index

Liveblog: Kiadis, bitcoin en ISM Index

Update 17:20 uur: ECB

Er staat nog niets vast volgens Reuters, maar kijk niet raar op als het maar een bescheiden stimuleringspakket wordt? Dit stuk meldt zelfs niets over al dan niet aandelen kopen. Over obligaties zijn het al niet eens. Enfin, op 12 september is het rentebesluit.

 


Update 17:00 uur: Kiadis

Het toverwoord vandaag bij Kiadis is Scientific Advisory Group (SAG), die een dezer dagen - nog voor de H1-cijfers van de biotech op 10 september - middel ATIR101 bespreekt. SAG werd ingeschakeld nadat deze zomer de Europese toezichthouder EMA moeilijk deed over het middel van de biotech. 

Ik pluis het forum uit, maar het is mij (nog) niet duidelijk waarom uitgerekend nu de vlam bescheiden in de pan slaat. Die vergadering zou een dezer dagen zijn gepland, maar onduidelijk is of en wanneer het oordeel bekend wordt gemaakt. Hoe dan ook, vandaag wordt voorgesorteerd op een goede afloop. 

 


Update 16:45 uur: Rollator ETF

Kijk aan, Josh Brown heeft een keer een tip. Nadat het ding al heel erg is gestegen, dat wel. Wel een mooi beleggingsverhaal en een altijd lekker slapen grafiek (wat een strak lijntje!), maar ook hier is het risico dat die bedrijven net zo krakkemikkig zijn of worden als...

Omdat ik nieuwsgierig ben na een jaartje eerder, trek ik de grafiek even langer tot de start van de tracker. Helaas, Josh laat u een mooi recht lijntje zien, maar als het echt heet wordt op de markten, kan ook deze ETF naar de eerste hulp.

 


Update 16:15 uur: IS'M dat schrikken...

Dollartje lager, aandelen lager, VS rente minus vijf basispunten naar 1,45%, want er komt net een draak van een ISM Manufacturing Index door. Dit is een dikke tegenvaller. Of een meevaller als u op lagere Fed-rentes hoopt. Eén ding: dit cijfer zegt niet dat er al een recessie is, of komt. Daar zijn nog veel beroerdere scores voor nodig.

Stay tuned de komende maanden. 

 


Update 15:55 uur: Nieuw, bitcoin ETF (maar niet voor u)

De ironie wil dat Van Eck een gaatje in de wet van 1933 vond, waardoor ze toch een bitcoin tracker voor profs in de markt kan zetten: Rule 144A van de Securities Act van 1933. Die wet was bij mijn weten de eerste keer dat er echt serieus een pakket regelgeving voor de financiële markten en beurzen kwam.

Sinds we in 1602 los gingen met aandelen VOC was er alleen wat knip en plakwerk. Met die wet uit 1933 zag ook de SEC het leven. Altijd een leuke quizvraag: wie was de eerste SEC directeur, hoogstpersoonlijk benoemd door Franklin Delano Roosevelt? Inderdaad, Joe Kennedy, de vader van John F. en Robert.

De beurs klapte stijl achterover van die benoeming, want Joe had niet zo'n nette naam op de Big Board. Precies daarom benoemde FDR hem ook: hij kende alle trucs. Het moet gezegd, Kennedy deed het goed, de SEC had meteeen gezag, maar na drie jaar kapte hij er al mee om weer geld op de vloer te verdienen.

Oh jee, ik dwaal af. Een bitcoin ETF dus. Dankzij een wet uit 1933 die er juist voor was bedoeld de markt aan banden te leggen, iets waar bij bitcoin nog geen sprake van is. Ja, dat vind ik ironisch. Niettemin is dit denk ik goed nieuws in de lange weg naar mogelijke volwassenheid van het spul.

 


Update 14:25 uur: Takeaway

Advies voor de heer Groen van de FC Takeaway van Reuters Breaking Views. Geduld Jitse, geduld. Niet zomaar verhogen, luidt het orakel. Je hebt nog zat tijd, eerst maar eens zien welke hazen er hoe precies bij lopen.

Dit plaatje hoort er ook nog bij. Ja, we hebben een spread. 

 


Update 14:00 uur: Unilever

Purpose? Oh jee, ik schrik, want een jeukwoord. Unilever staat op een all time high en net als bij Heineken is het cruciaal wat ze met haar marketing doet. Via Tadek kom ik op dit interview met de marketing directeur Benelux uit. Ze gaat toch geen  gekke dingen doen? Verklapt ze nog iets?

Nou, niet veel. U moet zich inderdaad een weg banen door een woud aan jargon en modieuze prietpraat. Concreter dan dit wordt het niet. Misschien wel veelzeggend en past goed in de strategie die ook al onder vertrokken CEO Paul Polman werd ingezet. Unilever moet duurzamer, groener en klimateriger, of hoe heet dat?

Gelukkig - lees: verstandig - rijgt Unilever rustig kralen en is de vraag van consumenten leidend bij de vergroening en niet hoogdravende, maar o zo kostbare betweterij. Omzet, winst en marges eerst dus, Unies is wel goed, maar niet gek. Tenminste, zo zie ik het. Verder? Tja, laat marketing maar aan Unies over. 

Aan die overname van De Vegetarische Slager kan Unilever nog een hoop plezier beleven gelet op de Beyond Meat hype in de VS? Merk ik nog weinig van. Jammer dat er niet wordt doorgevraagd, want mist Unies het momentum niet? En die duivelse Magnums mogen inderdaad weg. Weer veel te veel van gegeten deze zomer... 

 


Update 13:45 uur: Intussen in China

Wat weten wij nou van China? Helemaal niks. Geen idee hoe de hazen daar lopen, hoe die maatschappij in elkaar steekt en hoe het werkt. Kunnen bedrijven ook echt vrij ondernemen, of zijn er beperkingen? Wie heeft ook het laatste woord binnen een onderneming: de aandeelhouders of de overheid? Ik heb geen idee. U wel?

Het Chinese staatspersbureau licht vandaag zowaar een tipje van de sluier op... hoe staat en banken met lekaar zijn verweven?

 


Update 13:00 uur: "Hoeze cadeautje?!" 

Ja.

Zo.

Is.

Het.

En.

Zo.

Zit.

Het.

Lezen. Wat een heerlijke column is dit.

Maarten is gewoon on fire, spijker kop raak :-)

 


Update 11:40 uur: "Insiders kopen"

Bij ons viel eind vorige maand Boskalis CEO Peter Berdowski op, die voor tonnen aan eigen aandelen kocht. Hoewel Bloomberg niet met namen en rugnummers komt, zou hij niet de enige zijn. U weet het, insiders zijn topmanagers, ofwel de beter ingewijden:

Hier het plaatje waar Bloomberg dit op baseert:

Plus data van JPMorgan Chase: instroom in bondjes gaat nog altijd veel harder dan die in aandelen, dus... misschien gaan aandelen wel verrassen dit najaar? De bank zette gisteren zelf aandelen op kopen

Mist u nog een markt. Inderdaad. Van gisteren:

 


Update 10:40 uur: VK weer in de bocht

Onnavolgbaar wat er allemaal gebeurt. Ik verwijs u naar de BBC, want verwacht van mij geen wijsheid in deze. Brexit interesseert me ook niet als belegger. Behalve wat shock & awe op de markten bij headlines is (de economie van) het VK te onbelangrijk en te klein om wereldwijd omzetten en winsten te beïnvloeden.

Wel cruciaal is de beweging van het pond, als is het maar om te bepalen wanneer u uw weekendje Londen of wedstrijdje Premier Leaque plant. Hier EUR/GBP, niet op de hoogste stand sinds mensenheugenis, maar wel hoog en daarmee is het VK voor ons euro-landen nu aantrekkelijk.

De maatstaf voor het pond is natuurlijk de dollar, hier GBP/USD met de laatste beroerde macrodata:

 


Update 10:25 uur: Just Eat Takeaway

Die 4,4% van grootaandeelhouder Eminence Capital van Just Eat is een beetje een vervelend belang. Het is te veel om ze met een kop koffie, sigaar en goody bag bij de receptie af te serveren. Het is te weinig om er de oren volledig naar te laten hangen en louter ja en amen te zeggen.

Niettemin heeft Eminence Capital denk ik zeker met zowel het management van Just Eat als dat van Takeaway gesproken over die fusie/overname (kies uw favoriete versie). Die bewogen blijkbaar niet (voldoende) mee en daarom probeert Eminence Capital het nu via de publiciteit?

De firma zegt tegen de fusie te stemmen. Takeaway -2,7% en Just Eat -0,6% nu, ofwel er is op het oog bescheiden koersimpact. Takeaway komt immers net van een all time high af en beweegt altijd vrij hard. Die -2,7% is derhalve niet wereldschokkend, dunkt me. Goed, hoe nu verder met die fusie?

Strikt genomen hoeven Takeaway en Just Eat zich niets van Eminence aan te trekken, tenzij er besmetting optreedt. Iets waar het huis natuurlijk op hoopt. Aan de andere kant zit geen (fusie)bedrijf te wachten op een ontevreden, nukkige aandeelhouder met een paar procent.

Wordt daarom wellicht vervolgd.

 


Update 10:15 uur: Jumbo zegt sell?

Dit ziet er heel komisch uit. Volgens mij zegt - om het beestje maar een naam te geven - Jumbo sell, of wat denkt u?

 


Update 09:30 uur: Indexwijzigingen

Boskalis rust nu vast de oorlogsvloot uit... Dit spreek voor zich, maar let goed op het verschil tussen de Euro Stoxx en de Stoxx Europe indices. Dat zijn echt verschillende.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 08:05 BeursVandaag: 14,6%, 17,7% & 22,6% 1
 2. 07:00 Vooruitblik: Álles is fántástisch!
 3. 29 nov IEX Podcast: Alles over Pharming, BAM en Unibail 9

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Red_ 3 september 2019 12:19
  oke, dus een inimini plusje bij de insiders en nu hosanna?

  Die CEO van Boskalis kocht ook voor miljoen euro aandelen toen de koers net gedaald was naar € 25,- van ongeveer € 30,-.
  inmiddels staan we alweer bijna 30% lager.

  duse een CEO die net 300k door putje heeft zien gaan is een kenner? tja trek je eigen conclusies zou ik zeggen...

  www.telegraaf.nl/financieel/1788130/t...
 2. forum rang 7 ffff 3 september 2019 15:30
  Arend Jan,

  Deze posting wordt met de beste bedoeling geplaatst. Afgelopen weekend kon ik voor het eerst in jaren niet jouw zondag-artikel lezen omdat het plots een Premium-artikel is geworden. Heel slim van IEX, want de tent moet draaien en er moeten inkomsten zijn.
  GISTEREN opperde jij in jouw artikel dat je bij IEX, zoals ook bij andere financiële websites, maandelijks 5 gratis inkijken kon krijgen… Je gaf er zelfs een adres bij, waar je je zogezegd kon aanmelden voor die service/ dienst.
  Maar Arend Jan..... Dat was het begin van een hele hoop ellende, want ik heb het gevoel, niet meer dan dat, dat men op die website die jij gaf gewoon een nieuw lid maakt en die dan verzoekt om een naam te kiezen om te kunnen posten. Uiteraard koos ik ffff zoals ik al vele jaren post bij IEX, maar toen kreeg ik voortdurend…. Onmogelijk die naam te gebruiken.

  Op de een of andere manier was het dus niet goed gekoppeld dat oude bekende posters die niet bij IEX een betalend abonnement hebben, maar wel al vele jaren hier dagelijks komen en vaak reacties geven, dat die mensen gewoon onder hun oude vertrouwde postnaam willen posten.

  Ik weet dat jij het altijd goed bedoelt, maar dat advies van gisteren, dat heeft mij een hoop administratieve ellende bezorgd. En ze bleven bij IEX maar vragen om een andere naam dan ffff….

  Peter
 3. forum rang 4 theo1 3 september 2019 16:31
  Wat weten wij nou van China? Helemaal niks. Geen idee hoe de hazen daar lopen, hoe die maatschappij in elkaar steekt en hoe het werkt. Kunnen bedrijven ook echt vrij ondernemen, of zijn er beperkingen? Wie heeft ook het laatste woord binnen een onderneming: de aandeelhouders of de overheid? Ik heb geen idee. U wel?

  Ja, ik wel. En dat is niet zo moeilijk te bedenken. China is namelijk gewoon een dictatuur en functioneert net als eigenlijk iedere dictatuur. Het grootste verschil is een hoop geheimzinnigdoenerij en Taoïstisch-achtige spreuken die altijd wel wijs en diepzinnig klinken, maar niks zeggen. China is helemaal niet zo heel anders dan bijvoorbeeld Rusland behalve dan dat de Chinezen subtieler en minder incompetent zijn. Cultureel dingetje, en een eeuwenoude traditie van goed geschoolde ambtenarij.

  Kunnen bedrijven ook echt vrij ondernemen, of zijn er beperkingen?
  Ze kunnen hun gang gaan zolang hun belangen maar gelijk lopen met die van de partij en ze geen bedreiging gaan vormen. Het wezenlijke verschil tussen een Amerikaanse Facebook en een Chinese is dat de Chinese vooral moet meewerken met de censuur en zorgen dat de overheidspropaganda prominent bovenaan staat. De Amerikaanse werkt alleen maar voor de adverteerders. Als je je daaraan houdt, kan je heel veel geld verdienen cq bij elkaar stelen.

  Wie heeft ook het laatste woord binnen een onderneming: de aandeelhouders of de overheid?
  De overheid. Aandeelhouders hebben niks in te brengen. Maakt niet veel uit, want veruit de meesten zijn particuliere gokkers die alleen zijn geïnteresseerd in snelle koerswinst en die zich eerder baseren op astrologie dan op kwartaalcijfers. Hebben ze nog gelijk in ook: de astrologie is betrouwbaarder.

  Het is een kenmerk van dictaturen dat officiële functietitels niet heel erg veel zeggen. Deng Xiaoping had bijvoorbeeld een groot deel van de periode dat hij aan de macht was helemaal geen enkele functie. Het gaat erom wie er toegang heeft tot degene(n) die de echte macht hebben. Vandaar vroeger dat Kremlin -watchen. Wie er premier of president was, zei niks. Het ging erom wie er naast Stalin stond. In Rusland was dst nog vrij goed te doen, omdat de Russen niet al te subtiel zijn. In China is dat een stuk minder gemakkelijk te lezen. Maar dus ook in Chinese bedrijven hoeft het niet perse iets te betekenen dat iemand CEO of president-commissaris is. Degene die het voor het zeggen heeft kan net zo goed ergens diep achter de schermen zitten.
 4. forum rang 6 Knight V 3 september 2019 17:08
  quote:

  theo1 schreef op 3 september 2019 16:31:


  Wat weten wij nou van China? Helemaal niks. Geen idee hoe de hazen daar lopen, hoe die maatschappij in elkaar steekt en hoe het werkt. Kunnen bedrijven ook echt vrij ondernemen, of zijn er beperkingen? Wie heeft ook het laatste woord binnen een onderneming: de aandeelhouders of de overheid? Ik heb geen idee. U wel?

  Ja, ik wel. En dat is niet zo moeilijk te bedenken. China is namelijk gewoon een dictatuur en functioneert net als eigenlijk iedere dictatuur. Het grootste verschil is een hoop geheimzinnigdoenerij en Taoïstisch-achtige spreuken die altijd wel wijs en diepzinnig klinken, maar niks zeggen. China is helemaal niet zo heel anders dan bijvoorbeeld Rusland behalve dan dat de Chinezen subtieler en minder incompetent zijn. Cultureel dingetje, en een eeuwenoude traditie van goed geschoolde ambtenarij.

  Kunnen bedrijven ook echt vrij ondernemen, of zijn er beperkingen?
  Ze kunnen hun gang gaan zolang hun belangen maar gelijk lopen met die van de partij en ze geen bedreiging gaan vormen. Het wezenlijke verschil tussen een Amerikaanse Facebook en een Chinese is dat de Chinese vooral moet meewerken met de censuur en zorgen dat de overheidspropaganda prominent bovenaan staat. De Amerikaanse werkt alleen maar voor de adverteerders. Als je je daaraan houdt, kan je heel veel geld verdienen cq bij elkaar stelen.

  Wie heeft ook het laatste woord binnen een onderneming: de aandeelhouders of de overheid?
  De overheid. Aandeelhouders hebben niks in te brengen. Maakt niet veel uit, want veruit de meesten zijn particuliere gokkers die alleen zijn geïnteresseerd in snelle koerswinst en die zich eerder baseren op astrologie dan op kwartaalcijfers. Hebben ze nog gelijk in ook: de astrologie is betrouwbaarder.

  Het is een kenmerk van dictaturen dat officiële functietitels niet heel erg veel zeggen. Deng Xiaoping had bijvoorbeeld een groot deel van de periode dat hij aan de macht was helemaal geen enkele functie. Het gaat erom wie er toegang heeft tot degene(n) die de echte macht hebben. Vandaar vroeger dat Kremlin -watchen. Wie er premier of president was, zei niks. Het ging erom wie er naast Stalin stond. In Rusland was dst nog vrij goed te doen, omdat de Russen niet al te subtiel zijn. In China is dat een stuk minder gemakkelijk te lezen. Maar dus ook in Chinese bedrijven hoeft het niet perse iets te betekenen dat iemand CEO of president-commissaris is. Degene die het voor het zeggen heeft kan net zo goed ergens diep achter de schermen zitten.


  Sorry theo,

  Teveel VOC spinsel in je betoog.

  Democratie:

  Juncker staat aan het hoofd, maar hij is elke dag bezopen. Degene die aan de macht staat zijn degene die diep achter de schermen zitten.
  Dus zelfs in een democratie heb je een dictatuur.

  In een referendum hebben burgers uitgesproken om uit te stappen uit de EU.
  Zelfs in een democratie worden besluiten genegeerd door te gedragen als een dictator.

  Handelsoorlog.
  Internationaal zijn er afspraken gemaakt over de handel. Zelfs Amerika hanteerd dictatuurschap in haar besluit neming door WTO te negeren.

  Mensen die kritiek hebben op andere, moeten eerst naar zichzelf kijken.

  Geschiedenis heeft het bewezen:

  Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, alleen wie zelf zonder fouten is, is gerechtigd een ander te beschuldigen


  Amerika hebben indianen vermoord en verdreven. Afrikanen verscheept om op plantages als slaaf te werken.
  NL hebben Azie leeg geplunderd ten tijde van VOC.

  We moeten niet hypocriet zijn, alsof wij beter zijn dan de Chinezen of de communisten.


11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: bitcoin

Gerelateerde instrumenten

 1. ALTICE EUROPE N.V. 4,500 27 nov
  0,000
  0,00%
 2. Boskalis Westminster Koninklijke 19,680 27 nov
  0,000
  0,00%
 3. JUST EAT TAKEAWAY 88,180 27 nov
  0,000
  0,00%
 4. Kiadis Pharma 5,270 27 nov
  0,000
  0,00%
 5. UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD 63,160 27 nov
  0,000
  0,00%
 6. UNILEVER PLC 50,260 27 nov
  0,000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare