Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En toen zat HAL zomaar scheef

En toen zat HAL zomaar scheef

 

Er zijn wel eens vettere jaren geweest. Zeg maar gerust moddervette jaren. Daarom eerst even een stukje service van de zaak naar de familie Van der Vorm toe, die voor ruim tweederde de aandelen HAL Trust Unit in haar bezit heeft. Het adres is:

Voedselbank Rotterdam  
Keileweg 65A
3029 BR Rotterdam

Hier de routebeschrijving vanaf HQ: 

 

 

Slechte cijfers HAL?!

Genoeg flauwe geintjes. Slechte H1-cijfers van HAL, dat zijn we niet gewend. Het is verreweg het mooiste aandeel op het Damrak van de afgelopen decennia. Welk timeframe u ook neemt, HAL zit altijd bij de uitblinkers. Data liegt niet. Dit is het fonds met herbelegd dividend sinds de start van de AEX in maart 1983. 

 

 

Dit is alleen het verleden en de actualiteit laat zien dat niemand, maar dan ook niemand – zelfs de meest geniale handelaren en beleggers niet – altijd ontkomt aan koersverliezen. Neem ook maar aan dat ze bij HAL vandaag misschien wat sipjes hun koffie roeren, maar bij de pakken neerzetten doen ze daar echt niet.  

Als ze ergens het verschil begrijpen tussen prijs en waarde van een bedrijf is het wel bij HAL, ofwel wat het kost en wat het presteert. Tekenend is wat dat betreft dat het fonds twee jaar terug binnen een dag met de families Pon en Fentener van Vlissingen op de stoep stond bij het failliete Imtech om te shoppen.

De slechte H1-cijfers van vandaag kunnen gemakkelijk met één grafiek worden verklaard. Dit is HAL versus de AEX in H1 met haar belangrijkste deelnemingen. De bovenmatige offshore- en olie-exposure van het beleggingsfonds, want dat is HAL, doet zich dit keer wreken.  

 

 

Intussen zijn we twee maanden verder in 2017 en als het zo doorgaat wordt H2 nog beroerder voor de Rotterdamsche Reekenmeesters, zoals wij hier bij IEX dit fonds liefdevol noemen:    

 

 

Het kan niet altijd feest zijn, maar ik kan me voorstellen dat HAL en haar aandeelhouders vertrouwen hebben in de toekomst, als ik het lijstje deelnemingen zie. Het is net als bij Warren Buffett: bedrijven met duidelijke, eenvoudige en lucratieve business, die er waarschijnlijk over een eeuw ook nog wel is.

Nee, bij HAL voeren ze niet de hele dag hoogoplopende discussies over de Fed en de ECB, president Donald Trump en of we nou hoger of lager gaan. Verspilde tijd. Wat zijn de marges, wat is de cashflow, hoe hard groeien ze en hoe duurzaam zijn ze bij bedrijf X: dát zijn veel belangrijker vragen voor de Rotterdammers.   

Beleggen doe je tenslotte op basis van wat je weet en wat je kan uitrekenen en niet op basis van wat je denkt en hoopt. Iets wat HAL heel goed begrijpt. Er is in de portfolio maar één uitzondering op deze regel en dat is meteen de fantasie in de porto: Coolblue. Hoewel, ook dit bedrijf maakt winst en keert dividend uit. 

 

 

Strikt genomen te duur

Die 20,0% klopt trouwens al niet meer, in juli werd dit belang opgehoogd tot 30,1%. Een analist pingpongt mij door dat hij dit belang rond 450 miljoen euro schat. Wat is de hele portfilo waard? Nico schrijft op IEXPremium:

De nettovermogenswaarde van de portefeuille van HAL bedroeg per 30 juni €12,6 mrd, of per aandeel €157,87. Op publicatiedatum is door de koersafstraffingen van Vopak en GrandVision die waarde gedaald naar respectievelijk €11,8 mrd en €147,50. 

Op dit moment hangt HAL voor 13,7 miljard euro aan de beurshaak. Dat is strikt genomen te veel, maar het gaat wel om HAL (kwaliteit is duur) en de fantasie is herstel van de oliefondsen en GrandVision en mogelijk eens een beursgang van Coolblue. Heb alleen geen haast. Zo werkt het niet bij HAL.

Dat wacht jaren, zoniet decennia af om op het juiste moment toe te slaan. Zie ook dat voorbeeldje met Imtech. Zo reeg HAL ook door de jaren heen haar brillenimperium bij elkaar om die uiteindelijk zeer lucratief naar de beurs te brengen onder de verzamelnaam GrandVision. Miljardenopbrengst.     

Hoe nu verder? Gelukkig hebt u het dividend nog, maar 2% is historsich wel aan de lage kant voor HAL. Ik zei het al, kwaliteit is duur en er moet veel gebeuren wil u het aandeel ooit echt als koopje op kunnen rapen. Het slot luidt zoals altijd: neem niet te groot positie door de lage free float en dagelijke omzet.

U wilt tenslotte beleggen in HAL en niet in Hotel California. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links