Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wolters Kluwer is niet saai!

Wolters Kluwer is niet saai!

 

Moet u die grafiek van afgelopen jaar eens zien: dit is toch geen saai aandeel? U kon ze in november zelfs met dik 20% korting ten opzichte van de zomer krijgen. Koopt u zowaar waarde voor. Dat bewijst het trackrecord van Wolters Kluwer wel en anders de keurige KW4-cijfers van vandaag. Vinkt u ze maar af.

 

 

U begrijpt natuurlijk wel wat ik bedoel, op de een of andere manier wordt Wolters Kluwer altijd hét, of één van de saaiste aandelen van het Damrak genoemd. Er is vrijwel nooit reuring, het is een degelijk defensief aandeel, het betaalt een keurig dividend, ofwel dit is geen aandeel waar u weinig van slaapt.

Ze krijgt vaak kritiek omdat ze veel te veel verdient - dat doet ze ook - maar CEO Nancy McKinstry levert wel waarde. Ik weet niet de precieze datum waarop ze begon als CEO, maar het was in 2003. Ik neem daarom maar de koers over exact de afgelopen veertien jaar. Zo! Niet slecht, Juf Nancy: 

   

 

Oh , die zekerheidjes

Hier ziet u de total return opbrengst van het aandeel (koers inclusief herbelegd dividend dus) versus herbelegde AEX, winst per aandeel en dividend per aandeel. Ondanks die enorme rally in de afgelopen jaren heeft Wolters Kluwer strikt genomen nog altijd wat achterstand op het marktgemiddelde, de AEX. 

     

 

Dat is ooit wel eens anders geweest. In 1999 piekte de koers op 48,56 euro. Daarna ging het een aantal jaren slecht. Het waren de tijden dat RELX (toen nog Reed Elsevier) als gedoodverfde overnemer van Wolters Kluwer gold. Dat was een zekerheidje. U weet hoe het meestal afloopt met zekerheidjes op de beurs.    

Pas sinds de huidige bullmarket in 2009 begon is Wolters Kluwer weer een beetje tussen de mensen gekomen, met de laatste jaren een versnelling met die vlucht naar relatief veilige yield. En nu? Eerst een gewetensvraagje. Eerlijk zeggen; hebt u enig idee wat Wolters Kluwer nou precies doet?

Dit dus. Knap als u het einde van de tekst haalt: 

 

 

Boring is good

Beroepsinformatie: is dat een mooie belegging, of is dat een mooie belegging? Vroeger, nu en straks moeten al deze professionals gewoon hun vakinfo hebben. Zeg maar gerust: knetterdure vakinfo. Baas betaalt, dus dan ga je ook niet zo snel met het bezuinigingsmes door al je abonnementen. Mooie business dus.

Kijk ik in het glazen bolletje van Reuters dan ziet die toekomst er stralend uit: alle financiële parameters lopen lekker gestaag op, waardoor de toekomstige waarderingen afnemen. Voor de komende drie jaren wordt een koerswinstverhouding verwacht van ruim 16, 15 en 13. Daar is niks geks aan.

 

 

Het herstel sinds november en de cijfers nu halen de kou uit de lucht. Met RELX kwam de koers af door de problemen bij de Britse peer Pearson. Dat winstwaarschuwde zich vorig jaar helemaal ongans. Morgen is het de beurt aan RELX  met KW4's, maar bij Wolters Kluwer is er geen vuiltje aan de lucht.

Als buy & hold of langetermijnbelegger kan ik me niet voorstellen dat dit dividendaandeel jeukt in uw portefeuille. Het was even leuk vorig jaar, maar voor koers- en handelsgeweld kunt u denk ik toch beter weer bij andere aandelen gaan kijken. En dat is natuurlijk vooral de reden dat het fonds als saai geldt.

Maar boring is good, zou Gordon Gekko zeggen en zeker aan de langetermijngrafieken van Wolters Kluwer ziet u dat saai op de beurs relatief is. Dat is vaak al wild genoeg. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links