Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA USA: Stop & Pauze

Na de uitbraak uit het omgekeerde hoofd/schouder koerspatroon en de daaropvolgende terugval naar de neklijn, kon in mijn bericht van vorige week de go geven voor het eerste richtpunt van de S&P 500 op 1299.

De Amerikaanse index stond deze week inderdaad in een warme belangstelling, met als gevolg dat de eerste doelzone gisteren op de borden verscheen. Ondanks de koerssprong blijft de grafiek van de S&P 500 krachtig ogen.

Dit neemt niet weg dat de vraag gerechtvaardigd is, of de index in de komende handelsdagen niet eerst een kniebuiging maakt - als aanloop naar hogere regionen, welteverstaan.

Met de stijging van de index is ook de Relatieve Sterkte Indicator (RSI) opgelopen. Deze opgang heeft de RSI tot boven de middellange termijn dalende weerstandslijn getild over bijna alle toppen sinds november 2005.

Terugtest
Dit duidt op een verbetering van het technische beeld. Daar tegenover staat dat dezelfde indicator aarzeling kan ondervinden van een horizontale weerstandslijn over de toppen van maart en mei. In het grotere beeld zie ik deze eventuele adempauze als een terugtest op de gebroken dalende weerstandslijn.

Voor de S&P 500 zelf kan de technische conditie van de indicator aanleiding zijn voor de genoemde kniebuiging. Die kan wel eens moeizaam verlopen. Een terugval die opgevangen wordt boven 1286 zie ik als aanloop naar hogere niveaus. Het koersdoel van de omgekeerde hoofd/schouder impliceert ten slotte aanscherping van de 2006-toppen.

Hewlett-Packard: 42,30 dollar
Na meer dan een half jaar aarzelen, brak Hewlett-Packard (HP) deze week uit tot boven 34,00 dollar. Opent deze doorbraak de weg naar hogere niveaus? Het koersverloop tijdens de laatste twee handelssessies was op zijn zachtst gezegd vrij volatiel. Wat opvalt is dat beide dagen de koers onder druk stond.

Dit resulteerde in twee slotstanden die weliswaar hoger waren, maar toch relatief aan de onderkant van de intradagbewegingen lagen.

  • De gisteren gerealiseerde handelsbar is een reversal en het koersverloop van de afgelopen dagen is parabolisch. Ofwel, HP kan in de komende handelsdagen weer de oude weerstand rond 34,00 dollar testen.

  • Bovendien is de relatieve hoge waarde van de RSI aanleiding om een consolidatie of zelfs terugval te verwachten.Diezelfde indicator is daarentegen voor de eerste keer sinds februari van dit jaar weer overbougth. Een indicator die in staat is om tot aan de bovenste regionen op te lopen, bevestigt het positieve beeld voor HP.

    In dit licht bezien kan ik de verwachte terugval richting de zone 34,00 dollar betitelen als de terugtest. De oude weerstandszone moet nu fungeren als steunpunt.

    Lange termijn
    In het grotere beeld (zie tweede grafiek) lijkt de koersontwikkeling in 2006 op een ascending triangle. Dit koerspatroon , waarvan de bovenkant uiteraard gevormd is door de hierboven aangehaalde weerstandszone, zie ik binnen de stijgende beweging sinds 2002 als een consolidatiefase.

    Het doorbreken hiervan is reden om een voortzetting van de stijgende, trendmatige beweging sinds 2002 te veronderstellen. Op basis van het koerspatroon bereken ik een langere termijn richtpunt van 42,30 dollar.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    13 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 18 augustus 2006 15:09
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      TA USA: Plaspauze S&P

      Geert Jan Nikken - 18 aug, 15:00

      "De S&P 500 oogt onveranderd krachtig, maar kan terugtest laten zien. Update Hewlett-Packard..."

      www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
      "TA USA: Plaspauze S&P".

      "Wanna play? - 17 aug 06, 12:18 | Reageer | Quote | Zoek | Aanbevolen: 0

      zeikerig ?".
    13 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links