Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Duijn strandt

Untitled Document Het laatste kunstje van Jaap van Duijn als fondsbeheerder is gestrand. Het economisch herstel wilde niet ontwaken, hoewel het Robeco-boegbeeld hard aan de lakens trok. Het Economic Recovery Fund werd in 2002 opgericht en zou in april 2004 aflopen.

Het fonds was bedoeld om te profiteren van het economisch réveil, dat in die twee jaren plaats moest vinden. Van Duijn trok echter aan een dood paard. Wie bij de lancering van het fonds instapte voor 25 euro, krijgt 20,72 euro terug, ofwel een rendement van -17,12% over drie jaar.

Drie jaar, want tussentijds voelde Van Duijn de bui al hangen en rekte hij de looptijd met een jaar op. Nog een verlenging was te veel van het goede voor de geloofwaardigheid van de Rotterdamse vermogensbeheerder.

Te vroeg
Van Duijn oordeelde achteraf dat het fonds een jaar te vroeg is gelanceerd en dat het niet het verwachte rendement heeft opgeleverd. Waarvan akte. Zijn timing was met name onder particuliere beleggers al langer een mikpunt van spot en de beste stuurlui aan wal van de beleggingszee kunnen nog één keer hun hart ophalen.

Overigens deed het fonds het in de afgelopen twee jaar behoorlijk. De koers steeg van 15 naar 22 euro, maar leverde in de laatste twee maanden weer een deel van die winst in. Hoe slecht was die -17% eigenlijk in vergelijking met de wereldwijd beleggende aandelenfondsen van Robeco's Nederlandse concurrenten?

Ik geef u de rendementen hiervan over de afgelopen drie jaar. Ter vergelijking, de MSCI World Index - de benchmark - liet in deze periode in euro's gemeten -21,0% liggen.

  • Fortis Obam: -8,4%,
  • Aegon Wereldindex Fonds: -12,3%,
  • SNS Wereld Aandelen Fonds: -16,6% ,
  • Robeco Economic Recovery Fund: -17,1%,
  • ASN Aandelen Fonds: -17,4%,
  • ING Global Fund: -19,7%,
  • Postbank Aandelen Fonds: -20,1%,
  • Robeco Fonds: -20,8%,
  • ABN Amro Global Fund: -23,5%.

    "It's the economy, stupid"
    De toets der concurrentie kan Van Duijn prima doorstaan, maar benchmark-excuses blijven een schrale troost voor beleggers die, verleid door de prachtige naam van het fonds en van de beheerder, hoopten op een mooi rendement met Van Duijns laatste kunstje. Wrang genoeg strandde het Economic Recovery Fund in het zicht van de haven.

    Letterlijk, want de economische wind blies eenvoudigweg de verkeerde kant op. Valt Van Duijn iets te verwijten? Voor het haardvuur prevelt hij ongetwijfeld de legendarische woorden Its' the economy, stupid! nog eens. Als fondsbeheerder werd hij vaak gewezen op zijn tekortkomingen: hij zou meer econoom dan stockpicker zijn.

    Dat is één van de redenen dat sinds Mark Glazener, op deze site bekend als lid van de Magnificent Seven, het roer van hét Robeco Fonds van hem overnam, de opgaande trend is ingezet. De vraag blijft natuurlijk of Van Duijns finale missie stukliep op zijn aandelenselectie, of op zijn verkeerde inschattingen als econoom.

    Te veel plezier
    Zowel de vergelijking met andere fondsen als de stand van de wereldeconomie lijken op het laatste te wijzen. Het is te harteloos om behalve zijn stockpickers-kwaliteiten nu ook zijn kennis en vaardigheden als econoom in twijfel te trekken. Daarvoor heeft beleggend Nederland te veel plezier beleeft aan 's lands bekendste beleggingsgoeroe - om welke redenen dan ook.

    Het ergste is dat Rolf Stout van Fortis Obam en Nederlands enige echte andere goeroe van deze generatie, ook een dagje ouder wordt. Als hij nu maar gewoon zijn werk blijft doen en geen Recovery Afscheidstournee begint. Mythes zijn er om in stand gehouden te worden.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

  • Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter van Kleef

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Meer over Peter van Kleef

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
    2. dec '14 85% underperformers blabla 5
    3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links