Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wanneer breekt de AEX door 449?

TA: Weer een twijfeldag?

De consolidatie onder de 449 is nog steeds intact waarbij de neerwaartse bewegingen in de afgelopen dagen beperkt bleven. Opvallend is dat er nu al drie achtereenvolgende twijfeldagen te zien zijn. Drie dagen met doji’s, dat zijn candlesticks waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers.

Het is nu de vraag hoelang deze consolidatie gaat duren en of er nog aanzienlijk lagere niveaus worden opgezocht. Mijn verwachting blijft dat de AEX binnenkort de volgende opwaartse fase inzet boven de zone 448,50 tot 449.

Deze weerstandszone is iets verlaagd doordat het 200-daags gemiddelde nog steeds dalende is. Dit gemiddelde ligt nu bij 448,50. Bij 449 ligt verder nog de top van december vorig jaar. 

Ruimte tot 475

Zodra deze zone opwaarts wordt gebroken op slotbasis ontstaat opwaartse ruimte naar de 475 punten. Bij 475 ligt de top van november, het startpunt van de drie maanden durende dalingsfase van bijna 100 punten. Deze neerwaartse trend werd in februari boven de dalende toppenlijn van destijds 416 tot 417 gebroken.

Dit was toen de definitieve bevestiging voor het einde van de langdurige en forse correctieve fase en de bevestiging dat een belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 was geplaatst.

Verder wordt boven de zone 448,50 tot 449 ook een groot bodempatroon afgerond. In veel andere Europese aandelenindices zijn vergelijkbare en veelal omgekeerde hoofd-schouderbodempatronen te zien.

De enige noemenswaardige weerstand boven de 449 ligt rond de 457. Hier ligt een voormalige bodem maar ook het laatste Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de top van augustus (505) en de bodem van 378,50.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige weerstand

De grens bij 448,50 tot 449 is een krachtige weerstand en de consolidatie hieronder is naar mijn mening niets anders dan het opbouwen van kracht voor een opwaartse vervolgbeweging. Zolang deze zone niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat er meer neerwaartse druk kan ontstaan in de komende dagen.

Ik verwacht echter dat deze neerwaartse druk beperkt zal blijven. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 441 en 439,50. Daaronder ontstaat ruimte naar de februari-top van 434 tot de recent gevormde dubbele bodem van 430.

Hoe langer deze consolidatie gaat duren hoe groter de kans wordt dat dit een correctie in de tijd zal worden. Of dit uiteindelijk zal leiden tot de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem is nog niet te zeggen. Wel is te zien dat de opgaande trend vanaf de 378,50 bodem te steil is.

Trend is onhoudbaar

Er zijn slechts twee tegenreacties geweest tijdens deze stijging van ruim 70 punten in slechts vier weken tijd.

  • De eerste tegenreactie duurde twee dagen waarbij de AEX terugviel van 421,50 naar 405,60. Dit was het laatste aanloopje destijds voordat de sinds november dalende toppenlijn werd gebroken.
  • De tweede terugval was precies een week geleden en duurde maar één dag. De AEX viel toen terug van 449 naar 430 en vormde daar een dubbele bodem.

De opgaande kortetermijntrend is hiermee te steil en uiteindelijk onhoudbaar. Maar zoals eerder gezegd, duurt het vaak enige tijd voordat de contouren van een brede en minder steil stijgende middellangetermijntrend zichtbaar worden.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: beperkte consolidatie

Ook de DAX consolideert in het zeerkortetermijnbeeld. De koers heeft de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon al wel opwaarts gebroken (9905) maar weet nog niet door te zetten. De neerwaartse consolidatie blijft echter wel zeer beperkt.

Krachtig is het feit dat de DAX zowel boven de neklijn weet te blijven, evenals boven de recent gevormde gap (onderkant 9834). Ik verwacht dat binnenkort de volgende opwaartse kortetermijnbeweging zal starten richting de zone 10.400 tot 10.500.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Kortetermijngrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI: opweg naar 42,85

De olieprijs (WTI) ontwikkelt zich ook krachtig. Na de opwaartse doorbraak van de 38 vond in de afgelopen dagen een terugtest plaats richting de voormalige januari-top bij 35,75. Dit was het eerste belangrijke steunpunt.

Inmiddels breekt de WTI alweer door zijn meest recente toppen en lijkt voor de komende weken op weg naar in eerste instantie het 200-daags gemiddelde van 42,85.

Mijn doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 50 tot 51, maar de weg hiernaartoe zal waarschijnlijk nog wel met de nodige tussentijdse tegenreacties plaatsvinden, zoals we ook in de afgelopen dagen zagen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2016 08:28
    quote:

    woningenvastgoedzeepbel schreef op 17 maart 2016 08:25:

    we zitten in de VS en europa aan het einde van golfje 5 van een opwaartse correctie. We kunnen nog wat hoger en daarna komt een forse golf neerwaarts.
    je ziet ook dat de aex moeite heeft met de dalende toppenlijn juli-december en de Ma200. De Stoch heeft al verkoopsignaal gegeven...

    Kan dus goed zijn dat we rond dit niveau aan het toppen zijn.
  2. De sjaak 17 maart 2016 08:30
    Bas, waarom heb jij het altijd over het opwaartse scenario? Als ik kijk naar de daggrafiek is de dalende toppenlijn nog steeds intakt en staan de indicatoren (oa SMI) erg hoog hetgeen de kans op een (forse) correctie zeer reeel maakt. Als ik dan in mijn achterhoofd meeneem dat de ECB nu "all in" is en dat ook de FED geeft waar beleggers om vragen vind ik de stijging nogal tegenvallen. De angst van een paar weken terug lijkt nu verdwenen maar de achterliggende problemen zijn nog steeds dezelfde.
  3. Bonus aanbieding 17 maart 2016 08:35
    Maar zoals eerder gezegd, duurt het vaak enige tijd voordat de contouren van een brede en minder steil stijgende middellangetermijntrend zichtbaar worden.

    Er is nu dus sprake van een onzichtbare MLT opgaande trend, haha. Bas bedankt, vermakelijk weer vandaag.

    Succes allemaal weer vandaag!

  4. De sjaak 17 maart 2016 08:37
    Yellen kan de rente niet snel verhogen omdat met name de US schalieindustrie tot hun nek in de schulden zit en de lage olieprijs de situatie erg precair maakt. Door nu dovish op te treden snijdt het mes voor deze tak aan 2 kanten, de rente blijft laag en de dollar verzwakt waardoor de olieprijs stijgt.
  5. [verwijderd] 17 maart 2016 08:58
    Een flinke portie Bas Meppen weer. Waarom? We leven in een vrij land en hij geeft zijn visie. Hoef je het niet mee eens te zijn. Maar om dan persoonlijk te worden en te suggereren dat hij naar de pijpen van de ING danst is natuurlijk onzin. Volg sowieso je eigen pad. Of zoek een ander draadje waar je je wel gelukkig voelt.
369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.