Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vijf biotechkoopjes

Vijf biotechkoopjes

Dachten beleggers tot voor kort dat centrale banken achter de jarenlange beursstijging zaten, blijkt het China te zijn! Erg zuur voor de Chinezen die massaal hun huis vergokken op de beurs, vervelend voor de grote multinationals die minder afzetten in de miljardenmarkt.

Biotechnologie heeft hier weinig mee te maken. Ik denk niet dat we minder medicijnen kopen als de groei van de wereldeconomie verder afzwakt. En in China hebben westerse farmaceuten en zeker biotechbedrijven weinig exposure.

Was het dan toch gewoon een sterke technische correctie na een uitstekend eerste halfjaar? De Nasdaq Biotechnology Index ging immers wel als eerste glijden. Maar tijdens de daling van de afgelopen dagen gingen biotechaandelen, met uitzondering van Galapagos, in gelijke mate omlaag met de rest.

Hoe dan ook, het biedt een prachtige kans om wat value op te pakken in een sector die nog steeds veelbelovend is. Value? Ja, ook in een groeisector als biotech zijn ondergewaardeerde aandelen te vinden. Wat dacht u van deze?

1. Gilead Sciences

Het grootste biotechbedrijf ter wereld, met een beurswaarde van meer dan 150 miljard dollar, is tevens één van de goedkoopste wereldwijd. Op het slot maandag noteerde het Amerikaanse Gilead Sciences op een koerswinstverhouding (2015) van 9.

Bescheiden is een understatement voor een bedrijf dat nog steeds razendsnel groeit en een oorlogskas van ruim 10 miljard dollar bezit.

2. Amag Pharmaceuticals

Oké, Amag is geen sexy biotechbedrijf zoals Galapagos, maar het bedrijf houdt zich wel degelijk bezig met innovatieve medische toepassingen en is op 11 keer de winst (2015) veel te goedkoop. Op basis van de verwachte winst volgend jaar daalt dit naar 8x.

Zelfs uitgerangeerde farmaciereuzen krijgen meer waardering.

3. BioSpecifics

Deze Amerikaanse smallcap valt met een beurswaarde van ruim 300 miljoen dollar niet echt op en ook de ziektes die het probeert te behandelen zijn niet echt bekend, maar wat doet het ertoe? Er wordt winst gemaakt en het management vindt de eigen koers zo laag dat het eigen aandelen inkoopt.

BioSpecifics heeft ook nog eens een lage bèta ten opzichte van de bredere markt.

4. Theratechnologies

Ook in Canada zijn er kansrijke biotechbedrijfjes en Theratechnologies is daar zeker één van. Nog kleiner dan BioSpecifics, maar met een gigantisch potentieel. Met een verwachte winststijging van 355% doet het in 2016 slechts 13x de winst.

5. Innate Pharma

Op 60x de winst dit jaar is Innate bepaald niet goedkoop, maar de niche waar het zich op richt (immunologie en kanker) en de verwachte winstgroei, maken het Franse bedrijf toch erg aantrekkelijk na de recente koersval. Nu verdient het puur aan milestone payments.

In 2017 ligt de winst volgens analisten zes keer hoger door échte omzet. Het bedrijf zal dan naar verwachting ook dividend gaan uitkeren.

Disclaimer: Leenards bezit alle genoemde aandelen ofwel privé ofwel in de fondsen die hij beheert voor derden.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Column door: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente columns van Mark Leenards

 1. nov '15 Hoe duur wilt u het hebben? 4
 2. aug '15 Vijf biotechkoopjes 13
 3. jun '15 Griekse alternatieven 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. Leeser1959 26 augustus 2015 07:29
  Een beter alternatief lijkt mij om BB Biotech (voor het Amerikaanse deel), ook nog ca. 20% discount t.o.v. de intrinsieke waarde en een mooi dividend van 4-5%, te kopen.

  Voor het Europese deel en mid/smallcaps eventueel aanvullen met LSP Life Science Fund (Amsterdam genoteerd).

  Zo heb je minder risico en toch enorme kansen.
 2. forum rang 5 wiegveld 27 augustus 2015 08:39
  Bijzonder advies.

  Gilead maakt geneesmiddelen en nauwelijks biotechproducten. Zit wel in aids, hep C en sinds kort iets oncologie (idealisib) maar dat middel is ws minder effectief dan ibrutinib van Janssen.
  Wel een goed bedrijf en toaal anders dan de 4 andere "adviezen"
  AMAG:
  AMAG has three marketable products aside from this acquisition which are quite compelling: Feraheme (ferumoxytol), MuGard Mucoadhesive for oral mucositis, and Lumara Health’s Makena (hydroxyprogesterone caproate).
  Zijn geen biologicals en is in mijn ogen minimalistisch werk.
  Biospecific zit meer in de hoek van collagenase injecties bij enkele ziekten en als schoonheidsverbetering/fillers voor lippen etc. Maken wel winst.
  Tehratech heeft een injectie tegen extra vet bij HIV patiënten tgv de behandeling met de pillen, Klein en uiterst risicovol bedrijfje. gewoon onduidelijke info
  Innate is wel biological ontwikkelaar op terrein immunotherapie. Zit in zelfde vijver als de grotere bedrijven die hun immunotherapieen al gereed hebben voor gebruik (BMS, MRK ) Alleen als producten beter zouden zijn en ze hebben nog lange weg te gaan. Kans op succes maar uiterst risicovol.

  Kortom: een vreemde selectie van rijp en groen, waarvan ik geen enkele samenhanf=g zie. Uw eigen "fonds" kan ik met deze " strategie" niet plaatsen

13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: biotechnologie

Gerelateerde instrumenten

 1. BioSpecifics Technologies Corp 88,530 01 dec
  0,000
  0,00%
 2. Gilead Sciences 66,980 21 jan
  -1,010
  -1,49%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare