Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Precieze test

Ondanks de gisteren gevormde lagere niveaus in de AEX, is mijn visie nog niet veranderd voor de komende maanden. Het blijft spannend voor de AEX en de koers gaat rakelings langs de onderkant tijdens deze mini-correctie, maar een definitief vervolgsignaal voor een verheviging van de correctie is nog niet gegeven.

Wel bevindt de AEX zich in een overshoot-fase waar ik gisteren al over sprak. De index bleef wel boven de stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Dit zou de tweede hogere bodem kunnen worden waarbij de stijgende middellangetermijntrend sinds juni vorig jaar intact blijft.

Deze trend startte destijds bij een niveau van 281 en heeft een eerste raakpunt bij de novemberbodem van 319,75. Op dit moment ligt deze bodemlijn rond de 343 en loopt wekelijks ongeveer een punt op.

Meerdere toppen
Zolang deze trendlijn intact blijft, is er sprake van een normale terugtest (mini-correctie) voor de vorming van een hogere bodem en kan de opwaartse draad weer snel worden opgepakt. Ik gaf gisteren al aan dat er nog een belangrijke horizontale bodemzone net onder deze stijgende bodemlijn lag.

Deze ligt in de zone 339,50 tot 341. Hier zijn meerdere toppen uit 2012 te vinden die lange tijd golden als zware weerstandszone. Een terugtest daarvan als overshoot is in de komende dagen mogelijk, maar een snelle omkeer deze week is noodzakelijk om niet te verzanden in meer neerwaartse druk en verheviging van de correctieve beweging.

Mocht de AEX hieronder zakken en sluiten op weekslotbasis dan ontstaat meer neerwaartse ruimte en staat de top waarschijnlijk voor langere tijd op de borden. In dat scenario mag pas in de loop van dit jaar een doorbraak daarboven worden verwacht.

Onder deze zone ontstaat neerwaartse ruimte naar het 200-daags gemiddelde van 327 tot mogelijk zelfs de novemberbodem van 319,75. Maar zover is het nu nog niet. Belangrijk punt daarbij is de situatie op de andere aandelenindices. Zolang deze indices geen neerwaartse doorbraken bewerkstelligen, is de kans op een ‘vals’ signaal in de AEX groot.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eerste verbetering
Op dagbasis vormde de AEX gisteren een hammer en blijft de RSI boven de recente bodem en daarmee ook boven de novemberbodem. Ook blijft de RSI boven het belangrijke 30-puntenniveau. Een neerwaartste doorbraak daarvan zou ook een verheviging van de correctie kunnen inhouden.

Verbetering ofwel het einde van deze mini-correctie treedt pas op boven de zone 347,30 tot 348. Hier liggen de top van vorige week en het 50-daags gemiddelde. Als ik er vanuit ga dat vorige week een lagere top werd gevormd bij 347,30, is een scherp dalende toppenlijn te trekken die vandaag bij 344,70 ligt.

Een opwaartse beweging hierboven zou een eerste verbetering in het zeer kortetermijnbeeld zijn. Zolang de AEX echter onder deze toppenlijn blijft, is meer neerwaartse druk (ondanks de gevormde hammer) in de komende dagen niet uit te sluiten in deze potentiele overshootfase.

Mijn visie voor de komende periode is een doorbraak binnenkort van deze dalende toppenlijn en de zone 347,30 tot 348 om opnieuw op te lopen naar 359 en hoger (koersdoel komende maanden 373).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-dollar: dalende wig
Interessant is verder de situatie bij de euro-dollar. De stijgende kortetermijntrend is intact en de huidige terugval zorgt voor een benadering van de onderkant van dit trendkanaal, bij 132,20. Vlak daarboven ligt nog het stijgende 50-daags gemiddelde van 132,85. Dit laatste niveau werd gisteren al getest.

Verder lijkt de laatste weken een dalende wig te ontstaan. Deze terugval is voorbij zodra de scherp dalende toppenlijn van nu 134,20 opwaarts wordt gebroken. Dat is naar mijn mening een kwestie van tijd, waarna de weerstanden zijn te vinden bij 135 en 137. Het doel ligt bij ligt bij de stijgende toppenlijn van nu 139,70 tot top van 142,50.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 19 februari 2013 10:30
    quote:

    Pipodebassie schreef op 19 februari 2013 10:26:

    [...]

    Je hebt gelijk ook knul.

    Ik blijf het gewoon zeggen LONG LONG LONG.

    Voor alle mensen die zeggen dat we gaan klappen, klopt! maar dit gaat nog wel even duren.
    We gaan zakken, 331 komt eraan. Verder is het een waardeloze klote beurs. Ik doe niks want je kunt gewoon niks doen. Ik wacht op de fiscal cliff dive en die komt spoedig. 1 maart is het namelijk zover en dat duurt niet lang meer.
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links