Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaartse ruimte

Het AEX-dieptepunt van de laatste dagen is tot op heden gezet net onder de 349, maar ik verwacht dat er nog meer neerwaartse ruimte in het vat zit. De top is tot op heden gezet net boven de 352 en daar lagen zowel het 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de novembercorrectie (een terugval destijds van 339,40 naar 319,75) maar ook de sinds november stijgende toppenlijn.

Deze toppenlijn maakt overigens deel uit van een potentiele stijgende wig. Dit is momenteel ook het grootste risico in de AEX. Ik verwacht echter dat de opwaartse kracht in het kortetermijnbeeld van de aandelenindices op dit moment nog te groot is en deze wigformatie geen doorgang zal vinden. De onderkant van deze stijgende wig ligt vandaag bij 344,50.

Deze bodemlijn loopt langs de novemberbodem van 319,75 en de bodem van eind december van 339,50. Een neerwaartse doorbraak zou het signaal kunnen zijn dat een forsere correctieve beweging start. Deze forsere beweging verwacht ik momenteel nog niet.

Koersdoel 373
Mijn favoriete scenario is dat de AEX in de komende dagen nog een klein stapje terug kan doen en de gap tussen de 344 en 347 deels opvult waarna hij de 352 structureel breekt en op weg gaat naar niveaus van 360 tot 370. Mijn koersdoel blijft voor de korte termijn onveranderd liggen bij 373, de top van 2011.

Tussenliggende horizontale weerstanden zijn te vinden bij 354, 359 en 363. In mijn visie is dus nog niets veranderd. Op het moment dat de AEX in de komende dagen direct boven de 352 weet te sluiten, lijkt een diepere kortetermijnterugval voorbij te zijn en mag direct een verdere stijging worden verwacht.

De speelruimte is dus smal, het neerwaarts potentieel beperkt en het is wachten op een volgende opwaartse versnelling.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
Als we kijken naar de VS dan is daar een duidelijk opwaarts patroon te zien, na de klassieke trendomkeer. De S&P 500 testte bijna de stijgende langetermijnbodemlijn twee maanden geleden waarna zowel de dalende toppenlijn werd gebroken en een omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd afgerond.

Hij testte alweer de toppenzone (1.464 – 1.474) van vorig jaar, maar een duidelijke opwaartse doorbraak is noodzakelijk voor een volgende impuls waarna koersen van 1.500 en hoger mogelijk zijn. Een beweging richting de all-time high blijft in de komende twee tot drie maanden realistisch.

Ook de Nasdaq 100 testte eind vorig jaar een belangrijke steunzone (richting de 2.400), waarna recent een complex omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd afgerond met een gap. Momenteel bevindt de Nasdaq 100 zich in een terugtestfase richting de neklijn van 2.685.

Een tweede hogere kortetermijnbodem lijkt dan ook reëel waarna de Nasdaq 100 in de komende weken naar de jaartop van vorig jaar van 2.880 tot mijn voormalige koersdoel van 3.000 kan oplopen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Cintrade 10 januari 2013 09:16
    Goedenmorgen

    Kijkje in de Glazen bol
    Als ik t goed "bekijk", er vormt zich een kop schouder patroon? (grafiek grote versie)
    Of is dat te overdreven?
    If so, dan een daling van wel 25% in maart?

    Hierbij een compliment voor Bas, voorspellingen van 2012 kwamen, zij het wat met vertraging, wel uit.
    Ik denk, dat hij nu ook weer gaat scoren, stijging op korte termijn naar de 370. (ondanks alle slechte berichten en de crisis, )

    Fijne (beurs)dag mensen
  2. [verwijderd] 10 januari 2013 09:44
    quote:

    Cintrade schreef op 10 januari 2013 09:16:

    ...
    Hierbij een compliment voor Bas, voorspellingen van 2012 kwamen, zij het wat met vertraging, wel uit.
    ...
    Pardon? Zijn voorspelling was 375 einde van 2012 (zoals al die jaren ervoor). We begonnen rond de 315 en zijn uiteindelijk ge-eindigd rond de 340.

    Goud zag hij eind 2012 op 2100$.
224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links