Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX: Bodems intact

De zwakheid in de VS zet flink door. Wanneer komt daar een einde aan? Binnen het dalende kortetermijntrendkanaal is een neerwaartse versnelling gestart die vergelijkbaar is met de daling die we in mei/juni zagen. Op de weekgrafiek van de S&P 500 is duidelijk te zien dat in het langetermijnbeeld niets aan de hand is. Hogere jaartoppen (boven de 1.474) zijn voor dit jaar waarschijnlijk niet meer mogelijk.

Deze mogelijkheid werd al met de beweging onder de 1.390 teniet gedaan. Als we kijken naar de belangrijke steunpunten dan liggen deze voor de S&P 500 bij de stijgende bodemlijn van nu 1.320 en het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf het oktoberdieptepunt van vorig jaar (1.075) dat nu bij 1.325 ligt.

Daaronder treedt een volgende verslechtering op en zou de top voor langere tijd op de borden zijn gezet. Erg ver van deze steunzone zit de S&P 500 niet meer, toch is er meer nodig om te spreken van de vorming van een bodem. Een eerste aanwijzing zou een omkeerpatroon zijn, maar uiteindelijk moet de S&P 500 ook de dalende toppenlijn breken om het definitieve omkeersignaal te bevestigen.

Oversold-conditie
De belangrijke dalende toppenlijn ligt nu bij 1.412. Eerste weerstand is te vinden bij 1.380 (ook het 200-daags gemiddelde. De RSI is ondertussen in een oversold-conditie geraakt (net als in juni) maar belangrijker is de nog steeds aanwezige divergentie in de VIX. Deze divergentie wijst nog steeds op een kansrijke opwaartse draai en einde van de huidige forse correctie. Deze correctie nadert ondertussen de bekende 10% daling (vaak is een correctie tussen de 5% en 10%).


Klik op de grafiek voor een grote versie

De AEX blijft tot op heden binnen het stijgende kortetermijntrendkanaal, maar komt vandaag wel onder druk te staan. De bodemlijn ligt bij 328,60, gelijk aan de recente bodem. Een slotbeweging hieronder zou een eerste verzwakking zijn in het kortetermijnbeeld. In dat scenario lijkt een verdere daling naar de bodems tot aan begin oktober mogelijk.

Deze steunpunten liggen bij 325,35 en 321,80. Zoals u weet zou pas een beweging onder de zone 316 – 318 ervoor zorgen dat de voormalige correctie weer wordt hervat en de toppen voor de komende maanden op de borden staan. Een slotstand onder de 328,60 betekent dat er een nieuwe scherp dalende toppenlijn langs de top van twee dagen geleden (334,35) is te trekken.

Intact
Dit niveau is overigens zowiezo de eerste weerstand. In dat scenario zal het lastig worden om nog dit jaar hogere jaartoppen op de borden te zetten en is er sprake van de hervatting van de langdurige en zeer brede zijwaartse consolidatie (grofweg tussen de 320 en  340). 

De belangrijkste signalen die wijzen op de vorming van een bodem, zoals de bullish engulfing op de weekgrafiek en de opwaartse doorbraak, zijn nog steeds intact en komen onder de 321,80 in het geding. Vanuit dat beeld is er dus nog steeds niets aan de hand. Ook de technische indicatoren wijzen nog steeds een opwaarts beeld voor de komende periode.

Zolang de AEX vandaag boven de 328,60 weet te sluiten dan is het opgaande kortetermijntrendkanaal gewoon intact en mag een snel vervolg in de komende weken worden verwacht naar de recente top van 339,40 en de dubbele jaartop van 340,20. Daarboven ligt verder nog de bovenkant van het huidige opgaande kanaal bij 341,80 en natuurlijk mijn doelzone voor het einde van dit jaar bij 346,85 – 351.

In de AEX is dus nog steeds weinig aan de hand, maar kan wel met een slotstand onder de 328,60 een meer zijwaarts karakter gaan ontstaan, een slotstand daarboven zou wel eens een volgende bodem kunnen hebben ingeluid vandaag.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2012 08:34
    En ja hoor! Zelfs onze positivo ziet het al wat somberder in. Wat moet dat nog worden, vraag ik me af? Leuk al die signalen natuurlijk vanuit de TA. De 328,6 zag ik ook in de grafieken ja. Maar het sentiment is gewoon bar slecht nu. Wel jammer, want ik had gehoopt op een stevige plus-correctie. Zit er nu nog niet in, lijkt het wel.

    Ik hoop maar dat het slot in Japan hoop geeft.
  2. [verwijderd] 15 november 2012 08:39
    volgens mij is heel goed te zien dat het op de europese beurzen veel beter gaat dan in de VS. Bedenk dat het geld uit de VS misschien wel naar China en naar Europese waarde aandelen stroomt.
    Zou mij niet verbazen als we vandaag eindigen op 333-335
    verketter mij maar, vanmiddag ben ik er ook om te horen dat ik gelijk had :-)
  3. [verwijderd] 15 november 2012 08:40
    quote:

    Rosser schreef op 15 november 2012 08:38:

    Net het verhaal van de 10 kleine negertjes. Van Toppen Testen naar Trend Intact naar Onveranderd Positief naar Bodems Intact.

    Hoe is het met de VIX Bas?
    Dat heeft hij verklaard. Niet dat ik al te veel waarde hecht aan de VIX. Maar daar is in elk geval geen paniek nu. In dat licht bezien zou een licht herstel niet ondenkbaar zijn. Maar het is allemaal erg broos natuurlijk met een zo slechte uitgangspositie als in de USA gisteravond.
  4. [verwijderd] 15 november 2012 08:41
    quote:

    niettezuinig schreef op 15 november 2012 08:39:

    volgens mij is heel goed te zien dat het op de europese beurzen veel beter gaat dan in de VS. Bedenk dat het geld uit de VS misschien wel naar China en naar Europese waarde aandelen stroomt.
    Zou mij niet verbazen als we vandaag eindigen op 333-335
    verketter mij maar, vanmiddag ben ik er ook om te horen dat ik gelijk had :-)
    Of om de zweep op je achterste te krijgen? :-))
  5. [verwijderd] 15 november 2012 08:46
    quote:

    De Roodjiever schreef op 15 november 2012 08:40:

    [...]

    Dat heeft hij verklaard. Niet dat ik al te veel waarde hecht aan de VIX. Maar daar is in elk geval geen paniek nu.
    ...
    Ja, Bas zegt dat er divergentie is, maar ik was benieuwd waar we zaten in de VIX wig. Ik hoop natuurlijk dat we er naar boven uit knallen. Dan is Bas ook meteen van zijn divergentie verlost.
  6. kolenboer 15 november 2012 08:55
    quote:

    B. Heijink schreef op 15 november 2012 08:50:

    @ Rosser,

    Dalende langere toppenlijn in de VIX is nog steeds intact. De onderkant (stijgende kortetermijnbodemlijn) werd al werd neerwaarts gebroken.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Goedemorgen Bas,

    TA werkt niet op de VS. Geen enkele ta'er heeft deze daling voorspeld. Zaten er allemaal falikant naast. Gingen long op 13300, 13200, 13100, 13000, 12900, 12800, 12700, 12600 enz... Aan shortgaan werd niet gedacht.

    Straks gaat de AEX dalen, dalen, dalen en nog eens dalen en ook dan zal geen enkele Ta'er en fibo'er die daling voorspellen.
  7. [verwijderd] 15 november 2012 08:55
    quote:

    Winning! schreef op 14 november 2012 22:04:

    wel potverjandrie dubbeltjes, ben ik toch weer long gegaan! wat ben ik toch een boefje! Waarom deze kamikaze move? Omdat de S&P niet alleen een fiscal cliff inprijst, maar ook kut GDP cijfers die we morgen waarschijnlijk te vreten krijgen. De DAX future doet in feite hetzelfde. Morgen openen we dus mooi op 7030 en maken we daarna een mooie bounce.

    Graag een minuut stilte voor mijn A15 long die morgen waardeloos af zal lopen. En als het even kan ook een minuut stilte voor de tp van 1358 waardoor ik het leeuwendeel van de short winst niet heb gehaald en vervolgens 5 seconden stilte voor de long die ik rond de 1358 innam. Hoe het ook zij... lager dan dat we nu staan zullen we morgen iig niet openen, ook niet als de GDP van deutschland, frankrijk etcetc kut blijken te zijn. Het kan allemaal alleen nog maar meevallen nu. We mogen morgen een rebound tot de 7070 verwachten.

    7070 iedereen! Daarna kunnen we heel kut een zijwaarts patroon met haast onvoorspelbare volatility spikes verwachten net zoals vandaag.

    Hou 7070 in de gaten morgen. Daar gaan we heen, i shit you not.
    haha, wat ben ik toch een baas he. DAX future staat voor beursopening al rond dat niveau, maar snel even winst gepakt. Ik hoop nog wel een 330+ voor de AEX.
  8. [verwijderd] 15 november 2012 08:57
    quote:

    B. Heijink schreef op 15 november 2012 08:50:

    @ Rosser,

    Dalende langere toppenlijn in de VIX is nog steeds intact. De onderkant (stijgende kortetermijnbodemlijn) werd al werd neerwaarts gebroken.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Ja beste Bas, maar als de VIX laag staat hoeft niets te maken te hebben met een daling of stijging op de index. Het kan gewoon zo zijn dat er rustig en gecontroleerd wordt verkocht natuurlijk. Mijn gevoel is dat we een beetje hoger van start gaan en dan weer duiken. Hoe dan ook, wat je ook doet. Het blijft een moeilijke sport. Je gaat uit van Fibo´s, trendlijnen etc. Maar je wordt op sommige momenten gewoon aangenaam of onaangenaam verrast. Het is maar net hoe je in de markt zit of je dan blij of verdrietig wordt.
  9. gurtx 15 november 2012 09:06
    Bas: "Deze steunpunten liggen bij 325,35 en 321,80. Zoals u weet zou pas een beweging onder de zone 316 – 318 ervoor zorgen dat de voormalige correctie weer wordt hervat en de toppen voor de komende maanden op de borden staan."

    Ik vraag me af of de uptiks de laatste 2 maanden niet de correctie zijn geweest... Als na alle maatregelen dit het nivo is word ik niet vrolijk.

    Soms vraag ik me ook af of Bas echt bestaat.
    En of deze stukjes niet worden gemaakt door een uber-positief ING programma.

    Succes met je longs.
  10. Eugen III 15 november 2012 09:14
    quote:

    retsok schreef op 15 november 2012 09:10:

    niemand kolenboer??...The next chart is weekly and the 1/3 to 3/8 levels are approaching (1341 to 1324). That is the forecast for a price low and would be a low if the trend was up or down ... senp. uiteraard.
    if... would be... schiet weer lekker op met ome bruce
  11. [verwijderd] 15 november 2012 09:18
    quote:

    B. Heijink schreef op 15 november 2012 08:50:

    @ Rosser,

    Dalende langere toppenlijn in de VIX is nog steeds intact. De onderkant (stijgende kortetermijnbodemlijn) werd al werd neerwaarts gebroken.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Bedankt Bas, ik dacht dat we nog steeds in die wig zaten.

    Roodjiever heeft gelijk dat er nog geen paniek is want de verkopen in de US zijn uiterst gecontroleerd. Zit ook geen particulier meer in de markt natuurlijk, alleen nog maar partijen met computer programmas die denken dat ze alles onder controle hebben. Daarom zal de VIX vroeg of laat exploderen. Is mijn heilige overtuiging.

    Groet,
    -Rosser-
  12. [verwijderd] 15 november 2012 09:22
    quote:

    niettezuinig schreef op 15 november 2012 08:39:

    volgens mij is heel goed te zien dat het op de europese beurzen veel beter gaat dan in de VS. Bedenk dat het geld uit de VS misschien wel naar China en naar Europese waarde aandelen stroomt.
    Zou mij niet verbazen als we vandaag eindigen op 333-335
    verketter mij maar, vanmiddag ben ik er ook om te horen dat ik gelijk had :-)
    Eerder dit jaar daalden we in rap tempo naar 281. De Amerikaanse beurzen daalden toen veel minder snel. Nu is het andersom. Zo blijft e.e.a. in evenwicht.

    Overigens een tijdje terug schreef Corne van Zeijl dat na de uitzonderlijke stijging van 12 weken, er consolidatie of correctie van een zelfde periode is te verwachten. Dit was gebaseerd op eerdere gelijkaardige stijgingen in het verleden. Verwacht voor 2013 dan ook geen nieuwe jaartoppen.
293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links