Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

De beste beleggerslessen die je kunt krijgen

Vraag:
Geachte heer. Als beginnend belegger heb ik al een aantal keren flink mijn hoofd gestoten. Na vele aanbevelingen heb ik Landis voor de splitsing gekocht voor 54 euro, nu dus 27 euro. Echter na de overname van Detron is de koers gestaag naar beneden gegaan. Aangezien vele analisten Landis als koop hebben staan heb ik het fonds aangehouden. Omdat ik al meerdere verliezen heb geleden vind ik het moeilijk ook hier verlies op te pakken. Het is een fonds waar dus vol lof over gedacht wordt en… (afgebroken ivm plaatsgebrek)
 
Antwoord:
Het is goed dat u uw hoofd stootte. Ik zelf doe dat ook regelmatig. Zeker omdat ik met mijn kapsel geen waarschuwing meer krijg dat er een hard voorwerp in aantocht is.
 
Maar terug naar uw vraag.
 
Dit soort fouten zijn de beste beleggerslessen die u kunt krijgen. Ze zijn erg duur, dat wel. Maar probeer dan ook het maximale rendement uit deze lessen te krijgen. Probeer voor u zelf na te gaan, wat er mis ging en waarom. Op deze manier leert u het meeste ervan. Verlies pakken is niet leuk, maar eigenlijk irrelevant. Het verlies is er al. Alleen als u het realiseert, is kans op het goedmaken van dit specifieke verlies verkeken. En dat maakt het zo moeilijk. Want stelt u zich eens voor dat u verkoopt en een aandeel toch gaat stijgen. Dat zou bijzonder hard aankomen nietwaar? Deze mogelijkheid wilt uw zelfbewustzijn ten alle tijde voorkomen.
 
Om een weloverwogen beslissing over Landis te maken, moet u niet naar het verleden (naar uw aankoopkoers) kijken. Nee, de toekomst is het meest belangrijk voor uw rendement. Daar zou u een fundamenteel oordeel over moeten maken. Ik heb te weinig naar Landis gekeken om daar een gefundeerd oordeel over te geven.
 
Voor wat betreft de mijn mening over Landis. Ik probeer alleen een mening te geven over dingen waar ik denk verstand van te hebben. De bedrijven Landis en Besi behoren daar helaas niet bij. Er zijn maar liefst 170 beursgenoteerde bedrijven in Nederland.
 
Ik hoorde wel van een charttechneut dat er bij Besi een bodem op 9 euro ligt.
 
Dit beantwoordt tegelijkertijd de andere vraag naar mijn mening over Besi en Landis.

 
Vraag:
Op welk niveau acht u Open TV koopwaardig? De koers van het aandeel fluctueert nogal en is speculatief interessant. Wat vindt u reëel?
 
Antwoord:
Reëel is een bijzonder woord in uw vraag. Wat is reëel? Dat is niet te bepalen. Een koers is opgemaakt uit sentiment en fundamentals. De fundamentals zijn bij dit aandeel bijzonder vaag. Wie weet of we set top boxen gaan gebruiken. Het verhaal klinkt leuk, maar dan zijn zo veel verhalen. De verhaaltjes die ik 's avonds aan mijn kinderen voorlees zijn ook leuk. Daarom zult bij de beoordeling van dit aandeel een oordeel moeten maken over het sentiment van dit aandeel. Kijk eens naar de grafieken van van Dongen. Die kunnen u hier beste uitsluitsel over geven. Probeer daarnaast een inschatting te maken van het sentiment rond dit aandeel.
 
Ik weet dat het bij de forums een bijzonder populair aandeel is. Daar kunt u goed het sentiment van dit aandeel bepalen. Tot de tijd dat OPEN TV daadwerkelijk groei en serieuze kans op winsten laat zien, zullen langetermijnbeleggers er nog niet in stappen. Tot die tijd blijft het een fluctuerend en speculatief aandeel. Voor verder informatie verwijs ik naar de meedenker Onno. Hij heeft recentelijk nog zijn licht op dit bedrijf laten schijnen.

 
Vraag:
Wat zijn uw verwachtingen voor 2001. In welke sectoren te beleggen? TMT, financiels s.v.p. percentages noemen.
 
Antwoord:
U vraagt mij percentages te noemen. Maar mocht ik dat ooit doen, dan moet u me maar niet zo serieus nemen. Stel ik vertel u dat TMT aandelen volgend jaar 40,0% gaan stijgen. Dat is even precies als 39,2%. Beide cijfers zijn een slag in de lucht. De winnaars van volgend jaar zijn die sectoren die andere beleggers gaan kopen. Ik kan helaas niet weten wat nadere beleggers gaan kopen. Besef dat altijd als weer eens hoort dat een analist verwacht dat Koninklijke Olie naar de 78 euro gaat.
 
Maar ja, ik wordt wel geacht een visie op de markt te hebben. Mijn verwachtingen voor de markt als geheel zijn dat ik nog steeds de overwaardering (in vergelijking tot het verleden) te veel vind. Ik koop het liefste als de markten goedkoop zijn, de vooruitzichten goed, maar iedereen bang is. Ik heb geen specifieke voorkeuren voor bepaalde sectoren, maar blijf erg beducht voor alle techies.

 
Vraag:
Betreft Worldonline/Tiscali. Graag verneem ik uw deskundige mening over de nieuwe combinatie wol/tiscali. Nergens kan ik een objectieve goede opinie krijgen wat te doen met het aandeel wol, wat tiscali gaat worden. Aanhouden of verkopen. Mijns inziens hebben ze toch wel een goede kans gezien grote aantal klanten, management, cash-positie. Natuurlijk gaat het in de internetwereld snel en is tiscali/wol eigenlijk een telecombedrijf. Hoe ziet u de kansen op langere termijn (1 jaar). Wel of niet aanhouden?
 
Antwoord:
Zoals al gezegd moet u beseffen dat de koers van morgen wordt bepaald door wat andere beleggers (niet ik) morgen voor het aandeel over hebben. Van de combinatie WOL/Tiscali krijg ik een veel beter gevoel dan van beide bedrijven apart. Echter de kansen op langere termijn voor het bedrijf acht beperkt. Winst maken is voor ieder bedrijf cruciaal. En ik kan niet begrijpen hoe dit soort bedrijven in staat zal zijn winst te maken. Ze bevinden zich in een massamarkt, met veel vaste kosten waar iedereen hetzelfde product aanbiedt.
 
Het zijn net staalfabrieken. Zoekt u een goed internetbedrijf of welk bedrijf dan ook, zoek uit waarom dat bedrijf beter is dan de concurrentie. Dat zijn de winnaars. En probeer dan qua waardering niet te veel voor het bedrijf te betalen. Alleen bij deze combinatie maakt u kans op superrendementen.
 
Zie ook mijn laatste commentaar ook WOL/ Tiscali.

 
Vraag:
Ik heb een leuke optie Aegon die afloopt op 1-1-2000. Wat moet ik doen: winst nemen of omwisselen in aandelen?
 
Antwoord:
Gefeliciteerd, beste lezer, gezien de afloopdatum bent uw medewerker van Aegon. Ondanks het feit dat u bij de concurrent werkt, ben ik enigszins jaloers. Mijn werkgever Zurich doet niet aan personeelsopties (en toch ben ik gemotiveerd). U hoeft desondanks geen medelijden met mij te hebben, er is meer dan geld alleen.
 
Wat betreft uw bedrijf Aegon: ik vind het een mooi bedrijf. Maar helaas dat vinden zoveel mensen en daarom is het zo'n duur aandeel. Te duur mijn inziens. Want zo mooi als de koers suggereert is het nou ook weer niet. Daarnaast zal het aandeel in menige index een verlaagde weging krijgen vanwege de beperkte free float (beschikbare aantal aandelen). Dit zal een behoorlijk aanbod van aandelen met zich meebrengen. En dat levert weer een lagere koers op.

 
Vraag:
Gaat de overname van Tiscali van nina door? Wat zegt u van het aandeel Stork [koersdoel].  Wat zegt u van het aandeel Vopak [koersdoel]
 
Antwoord:
De overname van WOL gaat volgens mij gewoon door. De privébelangen van het huidige top management van WOL zijn daarvoor te groot. Tenzij natuurlijk de kas van WOL wordt voortijdig wordt leeggetrokken door eisende aandeelhouders. Gezien de langzame rechtsgang is de kans hierop niet zo groot.
 
Stork heb ik nooit een leuk bedrijf gevonden. Ik kijk er al jaren niet meer naar. Samen met mij vele andere institutionele beleggers. Ik zie daar op korte termijn nog geen verandering in komen. Iets wat wel nodig is om de koers om hoog te krijgen. Bij Stork moet ik aan de Slegte denken. Het is niet duur, het is nooit duur geweest en dat zal waarschijnlijk ook nooit duur worden.
 
Vopak is een erg interessant aandeel. Ik zal daar binnenkort eens induiken.

 
Vraag:
Is bij u bekend of er een specifiek beleggingsfonds bestaat bij u of een van uw collegae dat zich puur bezighoudt met de volgende trend in internetland nl. interactieve televisie en dus belegt in: x % Open TV, x % Liberate, x % Microsoft?
 
Antwoord:
Mijns inziens is dit een gat in de markt. Zo ontstaat er voldoende spreiding door bijvoorbeeld 40% infrastructuur 40% aanbieders enz. Een rechtstreekse belegging in alleen Open TV is nogal risicovol. Graag uw antwoord. Bij voorbaat dank.
 
Beleggingsfondsen die in slechts 3 aandelen beleggen zijn er niet. Een dergelijk fonds kunt u zelf maken door de percentages die u in uw hoofd heeft te beleggen in de drie der betreffende bedrijven.

 
Vraag:
ASMI...wel...of nie...Ik had graag een antwoord op dit bedrijf specifiek en Uw mening over mijn stelling tav dit bedrijf. In deze tijd gonst het van de negatieve verhalen met name door analisten over de chipindustrie en de gerelateerde bedrijven. Zo werd onlangs door een Amerikaanse bank het koersdoel van ASMI verlaagd van zo'n $75 naar $13.Sorry....een bank???? Het betreft hier duur betaalde specialisten. Mijn koersdoel voor ASMI medio 2002 ligt op zo'n $75.
 
Antwoord:
Ik heb geen verstand van ASMI, maar dat hebben gelukkig niet veel beleggers. Voor dit aandeel is volgens mij maar een ding van belang en dat is (net als alle chips bedrijven) en dat is de stand van de semi-conductor cyclus. Ik denk dat we aan het begin staan van een downturn. Daarmee moet je even van semi-conductors af blijven. De koersen zijn hier al een stuk op vooruitgelopen. Waar de bodem zal liggen wie het weet mag het zeggen. Ik weet wel dat om dit te bepalen u beter de koersgrafieken in gaten kunt houden dan de berichten in de kranten.
 
Zie ook mijn recente column over ASML

 
Vraag:
Dit is dan zo'n vraag. Wat moet ik doen met 600 aandelen DSM?
 
Antwoord:
DSM is een aandeel waar ik een hele tijd geleden naar gekeken heb. Dus op mijn oordeel ligt al een flinke laag stof. Het management is goed, dat is het probleem niet. Men probeert al jaren de cycliciteit te verminderen. De laatste tijd komt dat wat meer in het nieuws. Het lijkt erop of de overname van Gistbrocades wat moeilijk te verteren is. Maar jaren van mismanagement poetst je niet zomaar weg. En het is natuurlijk een moeilijke markt. Penicilline is een van de kurken waar het voormalige Gist zich mee bezig hield. Dat is gewoon een massamarkt, waarbij het moeilijk is te concurreren. Qua k/w is het goedkoop, maar dat is het altijd geweest. Voor de lange termijn geen slechte keuze. Mocht ik om een schrijfidee verlegen zitten dan zal ik eens wat dieper in dit aandeel duiken.
 
Qua belegging moet u natuurlijk ook nog kijken hoe deze 600 aandelen in uw totale portefeuille passen en hoeveel andere beleggingen u nog heeft. Daar kan ik natuurlijk geen oordeel over geven.


Corné van Zeijl is hoofd Beleggingen bij
Zurich, waar hij een beleggingsportefeuille beheert. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor zijn portefeuille belegt hij alleen in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. Op moment van publicatie had Van Zeijl geen positie in de genoemde aandelen maar posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde  beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.